Sincronizarea menstruației, mit sau realitate?

Se întâmplă, uneori, ca tu și prietena ta să fiți la menstruație în aceeași perioadă.

Să fie timpul petrecut împreună de vină? Deși vă bucurați că treceți prin aceleași stări împreună, iată ce spun studiile.

Ne pare rău, dar sincronizarea menstruațiilor nu este un fapt real. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford și aplicația Clue, ideea că ciclul se sincronizează cu persoanele cu care petreci cel mai mult timp nu are niciun fundament științific.

Această idee a pornit de la un studiu realizat în anul 1971, în care se vorbea de existența unui uter alfa cu o putere hormonală atât de mare care ar putea influența uterele mai puțin dominante, astfel sincronizându-se toate în același timp.

Pentru a testa această teorie cu date reale, Clue a analizat 360 de perechi de utilizatori care s-au oferit voluntar pentru studiu, inclusiv, colege de cameră, surori, mame și fiice, prietene și colege. Cercetătorii au adunat date despre calendarul menstruațiilor pe parcursul a trei cicluri menstruale.

De asemenea, s-a luat în considerare dacă subiecții au locuit sau nu împreună și s-au eliminat cei care foloseau anticoncepționale( acestea ajustând în mod artificial ciclul).

Până la sfârșitul perioadei de testare, 273 de menstruații din 360 au venit chiar la distanțe mai mari decât la începutul studiului, iar decalajul dintre cicluri s-a redus doar la 79 de perechi. Mai mult decât atât, diferența medie dintre toate ciclurile a fost de 10 zile, la începutul studiului și de 38 de zile la terminarea acestuia.

De asemenea, nici locuitul împreună nu este relevant pentru sincronizarea menstruației, doar 37% dintre participanți erau colegi de camera, iar 24% stăteau separat.

Însă chiar dacă nu te sincronizezi cu prietena ta cea mai bună, suntem sigure că este alături de tine cu ciocolată sau înghețată pentru zilele în care nu ai chef de nimic.

Foto:hepta

erika
erika.chivu@ringier.ro