Ce mănânci înainte şi după ora de sport?

Nu pleca la sală cu stomacul gol! Şi nici nu da iama în primul fast-food întâlnit în cale după ce ai stat o oră la gym. Iată care sunt alimentele pe care e bine să le mănânci înainte şi după antrenament.

Nu ştiu alţii cum sunt, însă eu una, dacă nu-mi iau micul dejun înainte să plec la sală, e foarte probabil ca prima masă să o iau la ora 4 după-amiaza. Asta pentru că, suprinzător, nu-mi mai este foame după un efort susţinut. Că e bine să mănânci mereu ceva dimineaţa (pentru a evita cinele grele) am mai spus, la fel cum am susţinut mereu importanţa micului dejun. Însă ce ar trebui să mâncăm înainte să plecăm spre sala de sport? Şi, la fel de important, ce alimente sunt permise (chiar indicate) celor care au depus un efort considerabil la sală şi vor să ia un mic dejun copios sau chiar prânzul? Avem câteva sugestii, propuse de către medici şi nutriţionişti consultaţi de către GLAMOUR UK, despre meniurile pe care trebuie să le încercaţi înainte şi după antrenament. Aşadar….

7 alimente pe care poţi să le consumi oricând înainte să mergi la sală sunt…

 1. Ouă: „dopate“ cu proteine, acestea reprezintă cea mai bună alegere pe care o poţi face înainte de un efort fizic intens.
 2. Un shake cu spirulină: este puternic antioxidantă şi se spune că are proprietatea de a „repara“ celulele. Amestecă pudră de spirulină cu un smoothie de fructe de pădure: vei avea energie pentru o oră de spinning.
 3. O salată cu ton: da, poţi mânca o salată cu felii de ton la grill, salată verde, rucola şi portocală. E o gustare bună mai ales când obişnuieşti să te duci la sală după-amiaza. Evită carbohidraţii pentru că, atunci când este în condiţii de stres fizic (orele de cardio), organismul tău va avea tendinţa de a arde mai degrabă grăsimile . Rezultatul? Vei avea energie să menţii un ritm susţinut la oră, dar vei reuşi să slăbeşti şi mai uşor.
 4. Un smoothie cu multe fructe de pădure şi seminţe. Pe scurt, multe proteine, grăsimi bune pentru organism, zaharuri sănătoase, fibre. Amestecă căpşuni, zmeură cu migdale mărunţite, seminţe de floarea soarelui şi de in.
 5. Migdale sau nuci: au grăsimi sănătoase, ţin de foame, le poţi rontăi chiar pe drum, când te duci la sală. Sunt, practic, echivalentul unui espresso dublu înainte de antrenament. Ceea ce ne aduce aminte: cafeaua (şi în nici un caz energizantele) este ceea ce îţi trebuie înainte de o repriză de exerciţii cardio intense.
 6. Banane: uşor de mâncat, cu mult potasiu şi fibre. Excelente pentru un efort fizic susţinut, de vreme ce studiile făcute pe atleţi au arătat că două banane sunt suficiente pentru a susţine 90 de minute de antrenament.
 7. Porridge cu fructe: acest amestec oarecum ciudat la gust e perfect pentru cei cărora le place să alerge mult pe bandă. Carbohidraţi, fibre, un nivel ridicat de vitamina B, conţinut scăzut de grăsimi şi zahăr; în plus, îţi va da rapid senzaţia de saţietate, iar fructele te vor ajuta la rehidratare.

CITEŞTE ŞI

De ce e bine să faci sport dimineaţa

7 scuze pe care le foloseşti să nu mergi la sală

Alimentul care te ajută să-ţi creşti masa musculară

7 alimente pe care le poţi mânca după ca ai avut parte de un antrenament intens…

 1. Humus: împreună cu o salată poate fi alegerea perfectă pentru prânz. Este hrănitor, are o mulţime de proteine şi nu îngraşă. O opţiune la fel de bună: avocado pe pâine prăjită.
 2. Afine: aceste fructe de pădure au un indice glicemic mult mai scăzut ca al altor fructe, şi asta va duce la reglarea cantităţii de zahăr în sânge. Sunt, de asemenea, bogate în antioxidanţi, prin urmare vor fi numai bune după un exerciţiu fizic susţinut.
 3. Paste carbonara sau paste cu legume (broccoli sau spanac): da, poţi să te opreşti fără remuşcări la trattoria, însă cam la o oră distanţă după ce ţi-ai încheiat antrenamentul. Ai parte în acel prânz de proteine, carbohidraţi şi multe fibre, dar şi o cantitate mare de fier.
 4. O salată… verde: alege spanac, broccoli, rucola, salată verde. Toate acestea îţi vor realimenta rezervele de fier şi antioxidanţi şi nici nu te vor face să te simţi prea „plină“.
 5. Fructe uscate (caise, curmale, smochine, merişoare): îţi refac rezervele de glucoză şi sunt săţioase, nu vei mai avea tendinţa să dai iama în mâncăruri fast-food. Conţin grăsimi sănătoase şi proteine.
 6. Somon la grătar: dacă exerciţiile fizice te-au lăsat fără energie şi simţi că vei muri pur şi simpplu de foame, alege somon la grătar cu sparanghel. De ce? Îţi şoptim doar atât: proteine, omega-3.
 7. Iaurt grecesc: e o sursă perfectă de proteine. E uşor, iar zahărul natural conţinut de acesta e absorbit uşor de organism şi te ajută să-ţi refaci rapid rezervele de enegie şi masa musculară.

Foto: Condé Nast Digital Archive

Adriana Matei
contact@misshypewit.com