Ce este dieta alcalină?

Principiile celei mai noi diete adorată de vedetele hollywoodiene.

Nu-ţi promite că vei slăbi spectaculos, însă garantează rezultate aproape miraculoase la nivelul stării de sănătate. Vedetele au încercat-o, iar Alina Aliman a fost convinsă (destul de uşor) să o testeze.

Cred că am mai spus-o: am încercat mereu să am un stil de viaţă sănătos. Nu mai mânânc carne de vreo 13 ani, băuturile acidulate nu m-au atras vreodată (OK, mai cad în păcatul unei Coca-Cola la film), beau foarte multă apă, mănânc tone de fructe şi nu îmi plac mâncărurile gătite (poate şi pentru că sunt, literalmente, un dezastru în bucătărie şi nu mă descurc cu nimic ce presupune cratiţe, aragaz sau oale sub presiune). Cu toate acestea, da, admit: de pe lista plăcerilor mele culinare n-au dispărut vreodată cafeaua, ciocolata şi cartofii prăjiţi. Şi, chiar dacă la prima vedere pare că duc o viaţă sănătoasă, energia îmi scade rapid în anumite zile, migrenele mă chinuie destul de des şi n-aş putea să mă laud cu un somn liniştit. „Dacă tu te plângi la aşa ceva, la felul în care mănânci, înseamnă că faci ceva greşit. Probabil că mănânci lucruri care îţi cresc aciditateaşi îţi fac rău“, îmi spune o prietenă. „Ai auzit de dieta alcalină?“ Aşa am aflat că ciocolata, cafeaua şi cartofii sunt ca un fel de kriptonită pentru orice amator de viaţă sănătoasă. Şi am pus pe o listă cele mai frecvente întrebări referitoare la această dietă, dar şi răspunsurile lor. A funcţionat pentru mine? Întrebaţi-mă peste câteva luni: suntem în teste!

Care este conceptul care stă la baza acestei diete? Este simplu: corpul nostru e în mod natural un mediu alcalin, aşa că teoria spune că, pentru a ne feri de boli, pentru a încetini procesul de îmbătrânire şi pentru o bună funcţionare a tuturor ogranelor, noi ar trebui să consumăm alimente preponderent alcaline, şi nu acide (cam trei sferturi din alimentele consumate ar trebui să fie alcaline). „Dieta alcalină e intens promovată de câţiva ani, inclusiv în lumea medicală. Deşi iniţial era indicată în prevenţia şi tratarea infecţiilor urinare (pentru schimbarea pH-ului urinar), ea şi-a extins treptat uzul, poate şi pentru că promovează un meniu vegetarian, fără produse procesate, aflat deja în trend în ultimii ani“, spune doctorul Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie. PH-ul, termenul de care tot auzim, este prescurtarea de la „pondus hydrogenii“ şi măsoara nivelul de alcalinitate al substanţelor (bogate în oxigen) sau de aciditate al acestora (sărace în oxigen). Scala pH-ului din sânge variază de la 0 (indică cel mai ridicat nivel de aciditate) la 14 (maximum de alcalinitate), iar nivelul optim al pH-ului din sânge se situează undeva la 7.

Care sunt alimentele acide? Sunt excluse din meniu orice fel de aliment procesat, carnea, lactatele, cerealele, orezul, zahărul, ciocolata, băuturile acidulate, cafeaua.

Care sunt alimentele alcaline? Broccoli, varză, conopidă, gulii, castravete, ananas, fructe de pădure, lămâi, morcovi, migdale, vin. Atenţie: unele legume (ca vinete, roşii, spanac) sunt alcaline consumate în stare crudă, dar devin acide după ce sunt gătite. „Deşi conţine numeroase fructe, legume, fructe oleaginoase, această dietă poate, pe termen lung, să ducă la eventuale carenţe de acizi graşi esenţiali, fitonutrienţi, proteine animale“, spune doctorul Luiza Pîrvu. Atenţie: chiar şi apa plată poate fi uşor acidă sau alcalină, aşadar puteţi căuta ape cu pH-ul peste 7.

Care sunt beneficiile dietei alcaline? În primul rând, promovează un stil de viaţă sănătos (care exclude orice junk-food, alimente procesate). Apoi, dieta poate îmbunătăţi aportul de energie şi memoria şi ajută la prevenirea durerilor de cap, balonării, problemelor cardiace, problemelor renale, durerilor musculare şi insomniei.

Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow şi Victoria Beckham sunt fanele dietei alcaline.

Cine a încercat-o? Evident, vedetele care promovează un stil de viaţă sănătos, ca Gwyneth Paltrow sau Jennifer Aniston. Însă un adevărat buzz a creat Victoria Beckham, atunci când a postat pe Twitter părerile ei pozitive despre beneficiile dietei alcaline (testate pe propria piele), argumentând că Honestly Healthy, cartea scrisă de Natasha Corrett şi Vicki Edgson poate deveni în scurt timp Biblia celor care îşi doresc să mănânce sănătos şi să se menţină în formă pentrumult timp.

Este chiar o dietă? Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus? „Poate să ajute la scăderea ponderală, dar acest fapt este, din nou, relativ, întrucât greutatea noastră este permanent influenţată de raportul dintre caloriile ingerate şi cele consumate. Astfel, chiar dacă avem o dietă atent controlată, alcalină, dar cu un aport caloric peste necesarul nostru zilnic, scăderea ponderală poate să nu apară. De cele mai multe ori însă, se scade în greutate, cel puţin în prima perioadă, întrucât impactul trecerii de la un stil de viaţă mai dezorganizat la o dietă bazată pe apă, fructe şi legume este imens“, spune doctorul Luiza Pîrvu.

Foto: Gulliver/Getty Images, Hepta

adina.popescu
adina.popescu@ringier.ro