Dicționar de protecție solară- de la SPF la UVC

Cu siguranță ai observat și tu că pe etichetele multor produse cosmetice și de îngrijire personală au început să apară cuvinte precum SPF, UVA sau UVB.

Deși știm că este important să ne protejăm împotriva razelor solare, trebuie să știm și ce semnifică aceste cuvinte și cum să le diferențiem.

  1. SPF- factor de protecție solară. Este important de știut faptul că SPF-ul ne apară doar de razele UVB, nu și de cele UVA, care sunt destul de periculoase. Factorul de protecție este indicat, de obicei, prin intermediul unor cifre. Există produse cu SPF 3(cel mai scăzut), dar și cu 50(cel mai ridicat).
  2. UVB-Se referă la ultraviolete B, care pot cauza roșeață sau arsuri solare. De asemenea, deteriorează straturile superioare ale epidermei. În plus, ele pot cauza cancer de piele. Dacă te pregătești să mergi la plajă, asigură-te că îi oferi pielii tale o protecție împotriva acestor raze.
  3. UVA-Razele UVA constituie 95% dintre toate radiațiile solare care ajung la suprafața pământului. Aceste raze penetrează mai adânc straturile pielii decât razele UVB și favorizează apariția ridurilor.
  4. UVC-Din fericire, aceste raze ultraviolete C au unde scurte și nu ajung în atmosferă. Acestea sunt cele mai periculoase și nocive raze, așa că trebuie să fim fericite că nu ajung în contact cu pielea noastră.

Foto:Hepta

 

erika
erika.chivu@ringier.ro