10 motive să nu te simţi vinovată când mănânci ciocolată

Se apropie Paştele şi odată cu el ne lăsăm tentate de o mulţime de bunătăţi de la care ne e greu să ne abţinem. Printre ele se numără şi delicatesele din ciocolată. Dar obsesia actuală ce urcă pe un piedestal sucurile naturale şi blamează lactatele şi zahărul, transformă sosirea Paştelui (cu al lui festin) într-un moment de panică – mai ales pentru cele care au grijă la fiecare înghiţitură. Am găsit 10 argumente prin care îţi demonstrăm că nu e nevoie să te simţi vinovată pentru un astfel de răsfăţ culinar de Sărbători.

  1. Există şi ciocolată care îţi face bine. Caută o ciocolată de bună calitate, de preferat organică, cu un conţinut ridicat de cacao (85%). E drept că poate fi mai scumpă, dar merită fiecare ban – nu doar că te bucuri de un produs sănătos şi de beneficiile multor antioxidanţi pe care îi găseşti în cacao, dar ai parte şi de untul adevărat de cacao, care stabilizează nivelul zahărului din sânge şi încetineşte absorţia cafeinei naturale din cacao.
  2. Ciocolata te poate ajuta să trăieşti mai mult. În anii 90, cercetătorii de la Harvard au descoperit că oamenii care mănâncă ciocolată de trei ori pe lună trăiesc cel puţin cu un an mai mult decât cei care mănâncă prea multă sau decât cei care nu mănâncă deloc. Desigur, mai sunt şi alţi factori implicaţi, dar totuşi ne bucurăm să aflăm asta.
  3. Să te răsfeţi din când în când e bine pentru sănătatea ta. Regulile stricte şi lista cu mâncăruri interzise nu vor face altceva decât să-ţi provoace o dorinţă şi mai mare. Paştele e un moment potrivit pentru oricine să se relaxeze puţin. Ca în cazul oricărui alt lucru, întotdeauna e mai bine să consumi cu măsură, chiar dacă e vorba despre un lucru bun. Aşa că Paştele acesta răsfaţă-te, dar ai grijă la cantităţile de ciocolată pe care le consumi de-a lungul acestei perioade.
  4. Poate nu ţi-ai fi imaginat asta dar ciocolata poate ajuta la prevenirea obezităţii. Un studiu făcut de American Chemical Society a demonstrat că un anumit grup de antioxidanţi ce se găsesc în cacao te pot ajuta să lupţi împotriva kilogramelor în plus şi împotriva diabetului de tip II. E drept că e important şi câtă ciocolată consumi, dar oricum…
  5. Ciocolata te face fericită. „Cacaoa – ciocolata în formă brută – conţine teobromină, un stimulent natural despre care se crede că îţi îmbunătăţeşte starea şi poate combate depresia. Poate determina creierul să producă un neurotransmiţător numit anandamidă, răspunzător pentru producerea senzaţiei de euforie atunci când mănânci ciocolată. Ciocolata conţine substanţe ca triptofan şi serotonină, substanţe care sunt secretate când ne îndrăgostim sau suntem fericiţi, aşa că nu e de mirare că ne simţim bine atunci când o mâncăm.
  6. Ciocolata nu cauzează în mod direct apariţia coşurilor. Da, cu siguranţă există o strânsă legătură între dietă şi felul în care îţi arată pielea, dar cheia e să găsim o dietă sănătoasă şi echilibrată, nu să dăm vina pe anumite alimente. Varietatea e cheia până la urmă.
  7. Ai putea câştiga un premiu Nobel datorită ei. E posibil! Legătura dintre funcţia cognitivă şi ciocolată a fost mult timp promovată, aşa că un studiu realizat de Universitatea Columbia în 2012 a folosit numărul câştigătorilor premiului Nobel dintr-o ţară ca indicator general al inteligenţei naţionale. Apoi au comparat acest număr cu… aţi ghicit, consumul de ciocolată din acea ţară. Corelaţia a avut rezultatele scontate. Desigur, Elveţia cu a ei ciocolată Lindt a fost în top…
  8. Oamenii mănâncă ciocolată de mii de ani, într-o formă sau alta. Maiaşii şi aztecii au înţeles proprietăţile benefice ale boabelor de cacao în urmă cu 3 000 de ani şi le-au cultivat pentru a le folosi în prima băutură de ciocolată caldă (un amestec amărui de cacao, scorţişoară şi ardei iute, fără lapte), despre care ziceau că are efect afrodisiac şi calităţi revitalizante. Boabele erau considerate şi foarte valoroase, fiind folosite şi ca valută uneori.
  9. Nu are niciun rost să te simţi vinovată. Dacă vrei să mănânci ciocolată, chiar şi în cea mai dulce şi mai colorat împachetată variantă, pur şi simplu bucură-te de ea. Oricâte griji ţi-ai face, nu se va schimba nimic, aşa că ai putea la fel de bine să fii mai indulgentă cu tine. Dacă nici sărbătorile nu sunt momentul perfect pentru a savura ciocolata, atunci nici noi nu mai ştim care e…
  10. Ne bucură, e delicioasă şi, până la urmă, face parte din tradiţia Sărbătorilor.

Foto: Conde Nast Digital Archive

mirela.ujica
mirela.ujica@glamour.ro