9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a merge prima dată la ginecolog

În viața fiecărei fete vine un moment în care trebuie să meargă la ginecolog. De asemenea, știm că prima consultație poate fi stânjenitoare și te poți simți rușinată. Însă nu ai de ce!

Dacă te pregătești să mergi la consultație și te simți rușinată, noi am făcut o listă cu 9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a merge la ginecolog.

  1. Nu ai nevoie de un motiv întemeiat ca să mergi la consultație – ,,Este recomandat ca fetele cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să înceapă să meargă la ginecolog și să înceapă să afle mai multe informații despre viața sexuală” spune dr. Ross.
  2. Este normal să ai emoții – ,,Este normal să te simți agitată sau chiar nervoasă atunci când mergi la ginecolog, însă în timp vei ajunge să treci peste aceste sentimente.”
  3. Nu este necesar să te epilezi inghinal înainte de consultație – Unele femei consideră epilarea inghinală ca parte a pregătirii lor săptămânale sau lunare, la fel ca manichiura sau pedichiura. Însă dacă nu te încadrezi în acest tipar, nu este necesar să te epilezi inghinal înainte de consultație. Trebuie doar ca vaginul să fie curat, așa că se recomandă un duș sau folosirea unui șervețel intim înainte de consultație.
  4. Poți să vii însoțită – Dacă acest lucru te face să te simți mai confortabil, atunci e ok. Îți poți ruga mama sau cea mai bună prietenă să te însoțească.
  5. Fii sinceră – Față de ginecologul tău trebuie să fii deschisă și sinceră cu privire la obiceiurile și istoria sexuală și trebuie să vorbești despre temerile și preocupările tale, chiar dacă sunt sau nu fondate. Nu ai de ce să-ți faci griji, subiectele discutate în cadrul vizitei sunt confidențiale.
  6. Dacă ești la menstruație, cel mai bine este să reprogramezi – ,,Controlul ginecologic pe perioada menstruației nu este o idee bună. Sângele poate influența rezultatele analizelor. De asemenea, modificările hormonale din timpul menstruației pot face ca examinarea să devină inconfortabilă.”
  7. Nu este necesar să ți se ia o probă de sânge – Pur și simplu te poți duce pentru a face un consult de rutină. Dacă dorești o examinare mai detaliată, analizele sunt necesare.
  8. Dacă ai sub 21 de ani, nu e nevoie să faci testul Papanicolau – ,,Testul Papanicolau nu este indicat înainte de vârsta de 21 de ani. Cu excepția cazului în care pacientul are o problemă specifică.”
  9. Poți lua anticoncepționale și fără o examinare internă – ,,Nu este necesară o examinare internă pentru a începe contracepția hormonală. O examinare abdominal-pelvian poate fi luată în considerare, însă nu este necesară.”

Foto: Hepta

erika
erika.chivu@ringier.ro