simtpome menstruale tratament non-hormonal

Simptomele menstruale ar putea fi de domeniul trecutului iar soluția este non-hormonală

Oamenii de știință au descoperit o posibilă cauză a menstruațiilor dureroase și cu flux abundent. Simptomele menstruale ar putea fi de domeniul trecutului, iar soluția este una non-hormonală. Dacă în prezent depindem de pilule anticoncepționale și analgezice pentru diminuarea durerilor și a numărului de zile de sângerare lunară, viitorul ne promite o soluție mult mai sănătoasă.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au identificat o proteină-cheie care ar putea sta în spatele sângerărilor abundente însoțite de dureri accentuate. Potrivit Huffington Post, acest lucru înseamnă că în viitor ar putea apărea noi medicamente speciale pentru simptomele menstruale, fără conținut hormonal și fără efect contraceptiv.

Conform unui studiu, una din trei femei suferă de sângerări abundente care pot duce la anemie severă – o insuficiență de celule roșii în sânge care au rolul de a transporta oxigenul prin corp. Cercetătorii au studiat mucoasa uterină, pe care corpul o elimină în timpul menstruației. În urma acestui proces rămâne o suprafață asemănătoare cu o rană, care trebuie să se vindece pentru a limita pierderea sângelui. Ce au descoperit este că un nivel scăzut de oxigen – numit hypoxie – stimulează producția unei proteine numite HIF-1, responsabilă cu repararea mucoasei uterine.

S-a descoperit că femeile cu sângerări menstruale abundente și dureroase au un nivel redus de HIF-1 în comparație cu femeile care au o menstruație normală. Oamenii de știință au testat pe șoareci un medicament care are rolul de a crește nivelul de HIF-1, și au avut ca rezultat îmbunătățirea procesului de reparare a țesutului (rana despre care vorbeam mai devreme) și reducerea pierderilor de sânge.

Cercetătorii susțin că rezultatele testelor le dau speranțe că vor descoperi un nou tratament pentru tratarea menstruației abundente. „Rezultatele noastre dezvăluie pentru prima dată că HIF-1 și nivelurile reduse de oxigen din uter sunt necesare în timpul menstruației pentru a optimiza repararea mucoasei uterine. Este îmbucurător, creșterea nivelului de proteină HIF-1 la șoareci este promițătoare privind un nou medicament non-hormonal”, a explicat doctorul Jackie Maybin, lector clinic în obstetrică și ginecologie la Centrul pentru Studii Medicale privind Sănătatea Reproductivă al Universității din Edinburgh și conducător al studiului.

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com