Scoția, prima țară din lume care asigură absorbante și tampoane femeilor cu venituri mici

Scoția a dat startul unui program pilot în Aberdeen, prin care oferă tampoane și absorbante gratis femeilor care nu își permit să le cumpere. Programul s-ar putea transforma într-o lege la nivel național. 

Conform The Independent, cel puțin o mie de femei și fete vor beneficia de program, care e o inițiativă a Community Food Initiatives North East (CFINE), o companie socială cu sediul la Aberdeen. Pe parcursul programului, tampoanele și absorbantele vor fi puse la dispoziția publicului în trei licee, o facultate și mai multe organizații locale. Programul se va desfășura, pentru început, pe o perioadă limitată de șase luni. Dar membra Parlamentului scoțian, Monica Lennon, a declarat că e nevoie de un program la nivel național, care să asigure necesarul sanitar al femeilor indiferent de venit. Mai mult de atât, ea va propune un asemenea proiect pentru dezbatere legislativă.

Un reprezentant al CFINE a declarat că, pe parcursul vieții, o femeie poate ajunge să cheltuiască pe produse sanitare mai mult de 5000 de lire, iar unele dintre ele nu își permit așa ceva. Tocmai de aceea unele femei și fete folosesc încă ziare, vată sau hârtie igienică în loc de absorbante.

Cu o femeie primar, așteptăm o inițiativă de acest gen și în București.

Foto: 123rf.com

erika
erika.chivu@ringier.ro