Nu lăsa dorința de a rămâne însărcinată să-ți strice pofta de sex

Sexul este atât de distractiv (de cele mai multe ori) că este foarte ușor să uiți că servește și o cauză majoră: reproducerea.  

Dacă te-ai decis că e momentul să încerci să rămâi însărcinată, sentimentele tale în ceea ce privește sexul s-ar putea schimba. Viața ta sexuală ar putea deveni tensionată și complet centrată asupra motivației de a avea un copil.

Mary Jane Minkin, profesor de obstetrică și ginecologie la Yale Medical School se întâlnește cu astfel de situații tot timpul. “Este ceva extrem de comun, dar nu trebuie să rămâi în același punct. Lucrurile se pot schimba.”

Iată de ce nu trebuie să lași conceperea unui copil să-ți năruie activitatea sexuală.

  1. Nu este deloc ușor să rămâi însărcinată

Dacă ai încercat cu disperare să eviți să rămâi însărcinată, află că, nu este atât de ușor ca acest lucru să se întâmple. Nu te aștepta să rămâi sărcinată în prima lună de la încercare. Chiar dacă ești perfect sănătoasă, toate stelele biologice trebuie să se alinieze.

Jane Minkin, profesor de obstetrică și ginecologie la Yale Medical Schol, afirmă: “În prima lună de încercări, doar 20% din femeile dintr-un cuplu sănătos, care fac sex în apropierea perioadei de ovulație, vor rămâne însărcinate.  După șase luni, aproape 50%, iar după un an, aproape 80%. Dacă ești sănătoasă și ai sub 35 de ani, și ai încercat deja mai puțin de un an, încearcă să te relaxezi.

Fertilitatea scade odată cu vârsta; dacă ai peste 35 de ani sau mai mult, este recomandat să vizitezi medicul ginecolog dacă au trecut șase luni de când ai încercat să rămâi însărcinată.

     2. Recunoaște dacă urmărirea perioadei fertile te ajută sau te stresează

Perioada în care ești cea mai fertilă sunt cele patru zile de dinainte de ovulație, în ziua ovulației, și o zi după. Pentru unele persoane, să-și urmărească perioada de fertilitate le oferă un control care îi ajută să fie mai optimiști și mai comfortabili.

“Să știi când ești în perioada de ovulație, te va ajuta la activitatea sexuală. Nu înseamnă că, dacă în perioada respectivă nu ești alături de persoana iubită trebuie să te întorci din drum ca să faceți sex, dar poate fi de ajutor.”

Pentru alții, în schimb, să-și urmărească acestă perioadă este un stres. Dacă vei rata perioada fertilă, trebuie să mai aștepți o altă lună. Recomandare: dacă nu te stresează, încearcă să-ți urmărești această perioadă cu o aplicație sau un calendar.

     3. Dacă faci mai mult sex, asta nu-ți asigură conceperea

Aceasta se aplică în special celor care își urmăresc perioada fertilă. Șansele de a concepe nu cresc direct proporțional cu numărul de partide pe care le ai în timpul perioadei de ovulație. Dar nici dacă vei face sex o singură dată pe săptămână nu vei reuși. Specialiștii recomandă să faci sex cât mai des dacă îți dorești să rămâi însărcinată. Și desigur, ceva mai mult în perioada în care ești fertilă.

     4. Programarea unei sarcini: avantaje și dezavantaje

De cele mai multe ori, cuplurile care încearcă să conceapă, fac sex în funcție de un calendar. Din păcate, în acest caz, sexul va fi privit ca o obligație sau o treabă casnică. Pe de altă parte, v-ar putea face să vă simțiți ca doi adolescenți să știți că diseară veți face sex și că ați putea să vă bucurați și de un copil peste nouă luni. Depinde foarte mult de voi.

     5. Dacă nu ești excitată de sex, lubrifiantul poate fi de ajutor.

Presiunea omoară libido-ul și atunci, atât  mințile, cât și corpurile nu mai simt plăcerea. Sigur, încerci să concepi un copil, dar sexul trebuie să fie în continuare plăcut, iar dacă te simți un spectator, acest lucru nu va ajuta.

     6. Dacă ești speriată, vorbește despre asta

Ascunzându-ți sentimentele nu va ajuta pe nimeni. Dacă te întristează că durata pentru concepere e prea mare și simți că ai conflicte emoționale despre faptul că viața ta se va putea schimba, nu ezita să vorbești despre asta. Este perfect normal să spui: “Mi-e frică de asta” sau “Nu vreau ca acest lucru să pună presiune asupra vieții noastre sexuale.” Dacă lucrurile deja devin grave, puteți merge la terapie de cuplu.

      7. Încearcă să faci sexul care îți place, nu sexul pe care crezi că trebuie să-l faci

Amintește-ți că sexul este despre conexiune, nu doar despre concepere. Dacă termenul de a “face dragoste” îți oferă o stare de neliniște, nu încerca să faci asta doar ca să rămâi însărcinată. “Uneori cuplurile se abțin din a face sexul care le place și se rezumă la a face sexul care trebuie.” Medicii recomandă să faci ceea ce-ți place, chiar dacă nu vei rămâne imediat însărcinată, măcar te vei bucura de o partidă bună.

     8. Relaxează-te, ai timp.

“Când oamenii încep să fie preocupați de asta prea devreme, poate că nu s-au realizat pe alte planuri. Dar amânarea va face lucrurile cât mai stresante și va fi mult mai greu să rămâi însărcinată”, povestește Minkin. Cea mai bună perioadă sugerată de ea este înainte să ajungi la 40 de ani.

Foto: Outnow.ch

erika
erika.chivu@ringier.ro