Trucuri de comunicare de la budiști pentru relații excelente

Una dintre cele mai răspândite religii de pe mapamond, budismul este o tradiție care se concentrează pe dezvoltarea spiritului și încearcă să pătrundă în adevărata esență a vieții.

Principiile pe care se bazează budismul ar putea să îți fie de mare ajutor și în construirea unor relații mature și puternice cu persoanele dragi din viața ta. Iată câteva sfaturi desprinse din această filozofie care te vor ajuta, cu siguranță, să ai parte de interacțiuni cât mai pline de binevoință.

Renunță la comparații și bârfe

Unul dintre cele mai dăunătoare lucruri în viață sunt momentele în care îți compari propria persoană, viața, realizările profesionale sau orice alt aspect cu cele ale altei persoane. Cu cât mai mult ne comparăm cu cei din jurul nostru, cu atât tindem să fim mai puțin satisfăcuți de propria viață, iar încrederea în sine scade. Începem să ne concentrăm atenția pe viețile altor persoane și uităm să ne canalizăm energia pentru propriul beneficiu.

În astfel de circumstanțe devine din ce în ce mai dificil să fim pozitivi și să avem o atitudine binevoitoare. Da, este extrem de dificil să încerci să treci peste resentimente și peste sentimentele de gelozie care pot să apară, dar acestea nu te pot ajuta să îți menții echilibrul interior și să construiești relații puternice, bazate pe sinceritate. Același principiu se aplică și în cazul bârfelor, o ocupație care poate părea nevinovată. În realitate, aceasta ascunde propriile nesiguranțe și nu ne permite să privim persoana despre care bârfim ca pe cineva care are propriile lucruri dificile de înfruntat.

Privește-te printr-un filtru prietenos

Un lucru pe care trebuie să îl reții neapărat este faptul că relația cu proria persoană va decide și modul în care se vor desfășura și celelalte relații din viața ta, fie că sunt colegiale, de prietenie sau amoroase. Așadar, este important să ai grijă de această relație în mod primordial. Dacă nu vei adopta o atitudine plină de bunăvoință, sinceritate și ajutorare față de tine, atunci îți va fi dificil să te bucuri pentru persoanele din jurul tău.

Tu trebuie să te transformi în cea mai bună prietenă a ta. Renunță să îți adresezi cuvinte cu caracter negativ și înlocuiește-le cu încurajări, compasiune și respect și astfel vei reuși să pui bazele unor relații excelente cu cei care te înconjoară.

Răspunde, nu reacționa

Care este diferența dintre aceste două acțiuni? Ei bine, reacția survine imediat și nu îți oferă timp pentru a reflecta, în timp ce un răspuns poate fi gândit și analizat, pentru ca tu să te exprimi în cel mai sincer și potrivit mod cu putință. Așadar, data viitoare când te confrunți cu o situație în care s-ar părea că unica soluție este să te lași pradă emoțiilor și să reacționezi, încearcă să te calmezi puțin, să numeri până la zece și să inspiri adânc. Încearcă să stabilești o conexiune cu propria persoană pentru a-ți da seama ce simți cu adevărat și de ce ai avea nevoie pentru a te simți mai bine. Dacă te simți rănită, supărată sau tristă, ai tot dreptul să vorbești despre aceste sentimente, dar fă-o într-un mod sincer și cu bunătate.

Înlocuiește “eu” cu “noi”

În multe dintre momentele când comunicăm cu cei din jurul nostru, comunicarea are loc doar din punctul nostru de vedere și tindem să uităm că o conversație este o ocazie prin care ne putem conecta cu cei din jur.

Sfatul nostru este să încerci să privești interacțiunile cu cei din jur prin filtrul noi, în loc de eu. Nu asculta doar pentru a oferi o replică, ci dă-ți silința să încerci să înțelegi ce vrea să îți transmită persoana din fața ta. Vei observa, cu siguranță, că vei începe să dai dovadă de mai multă compasiune, empatie și înțelegere. iar aceste atribute te vor ajuta să te exprimi într-un mod mai clar și mai onest.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro