Spotlight, inițiativa europeană care își propune să pună capăt violenței împotriva femeilor

An  de an, pe 25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Și an după an, statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare: la nivel mondial, una din trei femei încă suferă din cauza violenței sexuale, de cele mai multe ori fiind victima partenerului. Trei din patru femei care lucrează au căzut victimă hărțuirii sexuale. În România, conform unui studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani.
În cadrul forumului Zilele Europene ale Dezvoltării, care s-a desfășurat la Bruxelles, am aflat despre inițiativa Spotlight, un demers care își propune să producă schimbări reale şi semnificative în viaţa femeilor, prin alocarea unor bugete direcționate către lupta contra violenţei împotriva femeilor.
Am profitat de ocazie să discutăm despre măsuri concerete cu privire la lupta împotriva violenței și discriminării, despre accesul la educație și feminism cu Neven Mimica, Comisarul European pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Aș vrea să începem prin a discuta cât mai concret despre ambițioasa inițiativă Spotlight. După cum știm, scopul este de a pune capăt violenței împotriva femeilor, însă care sunt instrumentele și resursele de care dispuneți pentru a face asta?
În ziua de astăzi, violența împotriva femeilor (și a fetelor) este una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Este un fenomen care are loc în toate colțurile lumii și care nu ține cont de generație, naționalitate, comunitate sau sferă a societății, vârstă, etnie, dizabilitate sau orice alt detaliu. Vrem să atragem atenția asupra acestei probleme, de aici și numele inițiativei, „Spotlight”: prin aceasta ne dorim să atragem atenția asupra violenței împotriva femeilor și să ne concentrăm eforturile pentru obținerea egalității de gen și pentru împuternicirea femeilor, în acord cu Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă din 2030.
În acest demers, ne-am unit forțele cu Organizația Națiunilor Unite și am dedicat o sumă semnificativă de 500 de milioane de dolari în scopul finanțării diverselor proiecte în anii ce urmează. Aceste proiecte se vor derula în diferite părți ale lumii – Asia, regiunea Pacificului, Africa Subsahariană, America Latină și Caraibe, cu o abordare care va viza formele de violență specifice zonei respective. De exemplu, în America Latină ne vom concentra pe feminicid; în Asia asupra traficului de ființe umane; în zona Pacificului asupra violenței domestice, iar în Caraibe asupra violenței domestice și violenței în familie.
Considerăm că o astfel de abordare concentrată pe o anumită zonă, poate duce la rezultate mai bune și mai rapide. Vom lucra îndeaproape cu guvernele țărilor participante pentru a înțelege mai bine principalele provocări și nevoi în contexte diferite. Ne vom implica și vom lucra cu o varietate largă de participanți, precum societatea civilă, ministerele, instituțiile naționale și media, printre altele.
Toate aceste acțiuni vor fi construite în jurul a șase zone specifice care se completează reciproc: sprijin pentru sistemele politice, legislative și juridice, în vederea garantării și promovării egalității de gen; implementarea legislației menite să penalizeze toate formele de violență împotriva femeilor; susținerea mișcările destinate drepturilor femeilor; acordarea de servicii victimelor, așa cum este cazul adăpostului; prevenirea acestor fapte, prin măsuri luate împreună cu reprezentanți locali; colectarea și analiza datelor, prin intermediul birourilor de statistică națională.
De asemenea, intenționăm să implicăm ambasadori ai binefacerii la nivel internațional pentru a atrage atenția asupra fenomenului global al violenței împotriva femeilor, precum și pe ambasadorii locali care au acces la un public mai larg în rândul comunității lor.
De exemplu, la ediția de anul acesta a evenimentului Zilele Europene ale Dezvoltării, actrița și prezentatoarea portugheză Catarina Furtado, care este de asemenea Ambasador al Binefacerii UNFPA (n.red.: United Nations Population Fund), ne-a ajutat să promovăm problema egalității de gen, în vreme ce anul trecut, actorul danez Nikolaj Coster Waldau, împreună cu alți cunoscuți ambasadori UN, ne-au ajutat să lansăm Inițiativa Spotlight.
Am încredere că o colaborare apropiată în rândul tuturor părților interesate și relevante este vitală pentru a obține egalitatea de gen și o lume ferită de violență, unde femeile și tinerele sunt cele care stau la cârma schimbării / care conduc schimbarea.

În România, violența domestică continuă să fie una dintre cele mai grave probleme sociale. Ce putem învăța din strategiile altor țări care au atacat la rândul lor această problemă?
Cifrele privind violența sunt șocante și surprinzător de asemănătoare în fiecare țară din întreaga lume. În Uniunea Europeană, una din trei femei a trecut printr-un act de violență fizică, sexuală sau ambele, începând cu vârsta de 15 ani. Așa ceva este inacceptabil.
Un studiu recent al Uniunii Europene arată că în România, peste 30% dintre cei care au răspuns studiului, sunt de părere că violența domestică este o chestiune privată, care trebuie rezolvată în familie. Această atitudine poate duce la perpetuarea violenței în familie și poate de asemenea să prevină victimele și copii acestora să primească sprijinul adecvat. Să privești în cealaltă parte, în loc să semnalizezi o agresiune, contribuie la siguranța agresorului și la continuarea încălcării drepturilor victimei. Îi dă senzația agresorului că „societatea îl apară” și poate continua să agreseze, să violeze, să hărțuiască și să abuzeze femei. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a schimba aceste idei și să promovăm lipsa toleranței în fața acestor forme de abuz, în spațiul privat sau public.
De exemplu, Uniunea Europeană finanțează proiecte menite să ajute adolescenții să învețe cum pot avea o relație sănătoasă și cum pot manevra conflictele în moduri pașnice. Totodată, finanțăm și proiecte sportive și culturale adresate tinerilor care luptă împotriva atitudinii de învinovățire a victimei.
În 2017, mai multe State Membre ale Uniunii Europene au dat curs unor măsuri legale, campanii și acțiuni menite să adreseze violența împotriva femeilor: de la Parlamentul din Letonia, care a adoptat o serie de amendamente în Codul Penal și care acum permite ca un dosar penal să fie deschis împotriva unui acuzat, care este totodată rudă apropiată, fără a obține o declarație din partea victimei; până la Croația, care a adoptat o nouă strategie națională privind protecția împotriva violenței domestice (2017-2022) sau Spania, care a aprobat primul Pact național împotriva violenței bazate pe gen, cu un buget de 1 miliard de euro, cuprinzând 214 măsuri vizate, care urmează să fie implementate în cinci ani.
Egalitatea de gen este o problemă universală, din Bucureși până în Lisabona, din Dakar până în Beijing sau Mexic. Trebuie să ne apărăm valorile fundamentale ale drepturilor omului și egalitatea de gen în spațiul european, în timp ce continuăm să luptăm pentru aceleași valori și în restul țărilor din lume.

Vă declarați feminist, însă sunt curioasă să aflu ce înseamnă să fii feminist în zilele noastre și, la un nivel mai personal, de unde vine această convingere a dumneavoastră?
Toți oamenii ar trebui să fie capabili să își împlinească visurile și să profite de fiecare oportunitate pe care le-o oferă viața. Femeile și bărbații au nevoie de șanse egale. Oamenii trebuie să fie capabili să își trăiască viețile fără să se lovească de dezavantaje și discriminare pe baza sexului, culorii, credinței sau preferințelor sexuale.
Citesc adesea despre feminism că este „o mișcare intermitentă”, care apare, dispare și apoi reapare brusc. În ciuda tuturor eforturilor noastre, ar putea dispărea din nou. Egalitatea de gen este una dintre cele mai fragile reușite ale noastre. Vedem cum, în urma celor mai recente crize, drepturile egale ale femeilor sunt re-discutate pe scena ocupării forței de muncă. Vedem cum drepturile și sănătatea sexuală sunt re-discutate cu fiecare ocazie. Așa că trebuie să fim atenți și să nu ne pierdem niciodată vocea, asigurându-ne constant că problemele de egalitate de gen și feminism rămân relevante și puternice. Vestea bună este că în ziua de azi avem la îndemână o varietate de noi instrumente.
Să fii feminist(ă) în zilele noastre înseamnă să te faci auzit(ă) în spațiul virtual, să implici noi forțe, să împărtășești povești, să inspiri, să fii liderul comunității tale. Să fii feminist(ă) în ziua de astăzi înseamnă totodată să nu te mulțumești cu status quo-ul.
Bărbații feminiști și femeile feministe de azi vor să muncească și să aibă timp pentru copiii lor, să reducă diferența dintre salarii și să obțină concediul parental în condiții corecte. Feminiștii de azi vor să meargă pe stradă noaptea fără să fie agresați. Vor reprezentare egală în Parlament și în Guvern.
Din poziția mea de Comisar Internațional al Cooperării și Dezvoltării, simt că am responsabilitatea și determinarea să protejez, să ofer puterea și vocea necesare femeilor, care reprezintă jumătate din populația lumii și jumătate din potențialul acesteia. Femeile sunt agenți vitali ai schimbării, în special în câmpul dezvoltării sustenabile.
Spun adesea că „dacă nu există femei, nu există dezvoltare și nici demnitate” și cred cu tărie în acest lucru – ca soț, tată și bunic al unei fetițe. Îmi doresc ca nepoata mea să crească într-o lume în care fetele – peste tot în lume – au șanse egale în viață și șanse egale să își îndeplinească visurile, fără să trăiască cu frica că vor fi rănite. Acest lucru mă motivează și mă inspiră zi de zi.

Mulți dintre invitații EDD2018 au subliniat faptul că accesul la educație trebuie să se afle în mijlocul oricărei discuții. Care credeți că este cel mai important pas pe care trebuie să îl facem  în vederea îmbunătățirii accesului la educație de calitate pentru fete și femei?
Este esențial să asigurăm oportunități de educație la nivel înalt atât fetelor, cât și băieților. Dovezile ne arată de altfel că egalitatea de gen în și prin educație este necesară pentru dezvoltarea personală și pentru a avea o societate stabilă și prosperă.
Trebuie să continuăm să promovăm egalitatea de gen cu un focus puternic pe accesul în mod egal la educație. Dar asta nu e de ajuns. Trebuie atrasă atenția asupra anumitor lucruri precum realizările școlare, relațiile de putere și transformările normelor sociale, dirijarea așteptărilor și comportamentelor părinților și profesorilor, interacțiunile dintre elevii de sex masculin și feminin, planul de învățământ și conținutul manualelor școlare, precum și practicile didactice incluzive, colectivul de conducere sensibil din punct de vedere al genului și medii sigure.
Uniunea Europeană promovează în numeroase moduri educația fetelor care provin din țări în curs de dezvoltare. Cu un buget de 475 de milioane de euro, Uniunea Europeană este cel mai mare colaborator al Parteneriatul Global pentru Educație, oferind manuale școlare, instruire și speranță. De asemenea, oferim ajutor direct în peste 45 de țări aflate în curs de dezvoltare în vederea întăririi sistemului de educație de care ar putea beneficia milioane de copii. Ne concentrăm atenția asupra celor care au cea mai mare nevoie – cei mai vulnerabili și marginalizați copii din societățile noastre, de cele mai multe fete.
Educarea fetelor are cu siguranță avantaje – un singur an de școlarizare în plus le poate mări câștigurile viitoare cu 20%. Mai mult, femeile și fetele educate iau decizii mult mai sănătoase pentru ele și familiile lor. Un alt beneficiu constă în faptul că scade mortalitatea infantilă. Ce perspectivă mai bună pentru copiii noștri și viitorul nostru comun?

Care sunt cele mai bune metode prin care putem oferi femeilor o voce? Am auzit de inițiativa „nicio masă rotundă fără femei”. Există și alte inițiative pe care ați vrea să le împărtășiți cu noi?
Acum câțiva ani am lansat programul Young Leaders, prin intermediul căruia invităm an de an un număr de tineri cu vârste cuprinse între 21 și 26 de ani, atât femei cât și bărbați, din întreaga lume, pentru a participa activ la evenimentul Zilele Europene ale Dezvoltării. Ediția de anul acesta a fost dedicată în totalitate egalității de gen și problemelor de împuternicire a femeilor. Acest lucru le-a oferit celor 16 tineri lideri, majoritatea femei tinere extrem de inteligente, oportunitatea de a își expune viziunea, de a împărtăși cele mai bune practici și sugestii pe marginea subiectului egalității de gen și împuternicirea femeii, alături de experți, lideri și activiști de rang înalt, la nivel local, național, regional și global. În același timp, am profitat de această ocazie pentru a lansa campania „SheisWe”.
La începutul anului, împreună cu UN Women, am organizat un eveniment intitulat „All on board – Closing the digital gap for women and girls in developing countries”. Obiectivul a fost să prezentăm publicul fizic și inițiativele sectorului privat menite să accelereze egalitatea de gen și împuternicirea femeilor prin intermediul tehnologiilor digitale. Concluzia a fost clară – pentru a transforma structura societăților noastre viitoare și economiile țărilor, avem nevoie de femei conectate și cunoscătoare în zona digitală. Uniunea Europeană este pregătită să își ofere ajutorul în acest proces și sper ca mulți alți parteneri să vadă de asemenea potențialul incredibil care există.

Foto: EDD. Traducere și adaptare de Irina Munteanu. 

mirela.ujica
mirela.ujica@glamour.ro