Scapă de stres!

De când te ştii nu ai fost prea ordonată? Nu-i nimic: poate nu crezi, dar dezordinea te poate scăpa de stres.

Toată lumea îţi atrage atenţia că trebuie să fii mai disciplinată: şeful îţi sugerează că poate ar fi bine să te vezi de după grămada de hârtii care zace pe biroul tău, iar prietenii ar fi bucuroşi dacă, atunci când vin în vizită, n-ar fi nevoiţi să-şi facă loc printre maldărele de haine aruncate peste tot. Dar tu ştii cel mai bine că dezordinea poate avea efecte miraculoase asupra psihicului tău. Iar noi îţi venim în ajutor cu şi mai multe argumente.

Explozie vestimentară. Hainele tale aterizează, de fiecare dată, peste tot în casă dar mai puţin în dulap? Un vizitator s-ar descurca cu greu să ajungă dintr-o parte în alta a camerei (şi asta implică ocolirea, cu grijă, a mormanelor de blugi, bluze, rochii, asezonate cu nişte perechi de pantofi şi vreo câteva genţi), însă tu eşti o maestră… a mutatului din stânga în dreapta. E singurul efort pe care îl faci, chiar dacă amicii sau părinţii te ceartă pentru neglijenţă. Dar trebuie să priveşti partea bună a lucrurilor: câte outfituri inedite, pe care probabil nu ţi le-ai fi închipuit vreodată, ai descoperit de-a lungul anilor tocmai datorită grămezilor de haine amintite mai devreme?

Harababură intelectuală. Pe biroul tău au aterizat de-a lungul timpului o mulţime de obiecte care mai de care mai nefolositoare: o mulţime de dosare, nenumărate căni şi sute de suveniruri, toate aruncate de-a valma în acel colţişor unde-ţi desfăşori zilnic activitatea. Toate foile printate şi toate faxurile şi-au găsit locul pe undeva pe birou (sub deviza: nimic nu se aruncă, totul se păstrează!). Indiferent de ce-ar spune unele persoane, noi te asigurăm că dezordinea poate fi constructivă şi chiar poate să te inspire. Psihologii au demonstrat că un birou dezordonat poate fi cu 36% mai eficient decât unul extrem de ordonat. În plus, îţi va fi mai uşor să ajungi la anumite documente dacă le ai pe toate aproape, la dispoziţia ta. Dacă ştii foarte bine unde se află fiecare lucru şi nu te încurci între mii de hârtii, e cu atât mai bine.

Program infernal. Atunci când şi programul tău urmează aceleaşi coordonate ca biroul şi camera ta, adică este de-a dreptul infernal, iar tu nu eşti în stare să-ţi organizezi o agendă în care să-ţi notezi cu grijă toate lucrurile pe care trebuie să le faci, singurul tău ajutor este o minte sistematică. Altfel, rişti să ratezi întâlniri extrem de importante sau să uiţi de lucruri de care aveai mare nevoie.

Factor anti-stres. Unele persoane sunt extrem de dependente de locul în care trăiesc şi muncesc şi de aceea sunt obsedate ca totul să fie extrem de ordonat şi curat. Sau poate pur şi simplu au fost învăţate cu lucrurile puse „la linie“. Nu faci parte dintre aceste persoane? Cu atât mai bine pentru tine: te vei enerva mai puţin şi nu vei pierde vremea inutil în loc să-ţi vezi de treburile cu adevărat importante.

Adu echilibrul în casa ta!

Ai auzit şi tu de practicile feng-shui, dar nu ştii ce trebuie să faci pentru un ambient echilibrat şi liniştitor? Iată doar câteva exemple. Nu ţine nimic stricat în casă şi evită să-ţi poziţionezi televizorul sau calculatorul în dormitor. Lumina artificială trebuie să vină din mai multe surse: accesorizează-ţi casa cu aplice, veioze sau lampadare.

Foto: outnow.ch

.

Adriana Matei
contact@misshypewit.com