Rose power! Poveşti nebănuite despre trandafiri

Petale presărate pe pat, arome seducătoare, legende parfumate şi metafore sublime – trandafirul a fost dintotdeauna mai mult decât o simplă floare.

Secolul VIII î.Hr. : Grecii antici au inventat primul produs cosmetic pe bază de trandafiri, obţinut dintr-o infuzie de petale şi ulei de măsline.

842: Numărul versului din tragedia „Medea“, opera lui Euripide, în care este descris părul cu „ghirlande de trandafiri parfumaţi“ al Afroditei.

42 î.Hr.: Anul în care Cleopatra (îmbrăcată într-un costum de Afrodita) l-a sedus pe Marc Antoniu, pe o barcă acoperită de trandafiri.

1 116: Numărul de petale de trandafiri pe care zeul Vishnu le-a folosit pentru a o crea pe soţia lui, Lakshmi, potrivit unei legende hinduse.

794: Anul în care Carol cel Mare a dat o lege potrivit căreia în toate grădinile imperiului său trebuiau să crească trandafiri.

Secolul XI: Se consideră că alchimistul de origine persană Avicenna a descoperit modul în care se obţine uleiul de trandafiri.

1485: Anul în care Regele Henry al VII-lea a câştigat Războiul celor Două Roze, celebra bătălie dată între Casa de York şi Casa de Lancaster pentru tronul Angliei. Henry al VII-lea a unit apoi simbolurile celor două case rivale: floarea albă a Casei de York şi floarea roşie a Casei de Lancaster.

2: Numărul de boboci de trandafiri pe care omul de ştiinţă italian Giambattista della Porta îi punea în pasta de dinţi pentru albirea dinţilor.

1623: Anul în care Countrey Contentments, o celebră carte ce conţinea trucuri casnice, a publicat instrucţiunile pentru parfumarea hainelor cu apă de trandafiri.

II: Actul din Romeo şi Julieta, de William Shakespeare, în care Julieta spune: „Un nume ce-i? Un trandafir, oricum / Îi spui, exală-același scump parfum!“.

260: Numărul aproximativ de specii de trandafiri din grădina lui Joséphine Bonaparte.

1825: Anul în care Pocket Magazine a publicat un material despre tinerele femei care îşi puneau în păr trandafiri şi alte flori la petreceri.

1836: Anul în care Emily West şi-a câştigat numele de „Trandafirul galben din Texas“, după implicarea ei în revoluţia texană.

Secolul XIX: Parfumurile din apă de trandafir devin populare atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor.

3: Numărul cărţilor de joc din Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor, personaje pe care protagonista le vede pictând în roşu trandafirii albi.

1921: Anul în care Coco Chanel a lansat parfumul Chanel No. 5 şi a spus: „O femeie trebuie să aibă mirosul unei femei, nu al unui trandafir.“

A doua carte din Dincoace de Paradis de F. Scott Fitzgerald este cea în care Rosalind îi spune iubitului ei, Amory: „Frumuseţea este mai întâi parfumul trandafirilor şi apoi moartea trandafirilor.”

336: Numărul de trandafiri folosiţi într-o singură sticluţă de parfum Joy, Jean Patou.

30 000: Numărul de petale de trandafiri folosite pentru a extrage 30 de mililitri de ulei esenţial.

1959: Anul în care Stephen Sondheim a scris melodia Everything’s Coming Up Roses pentru pelicula Gipsy.

1973: Anul în care Georges Delbart a cultivat trandafirul Lancôme, a cărui formă a fost inspirată de simbolul celebrului brand.

1986: Anul în care Preşedintele american Ronald Reagan a semnat un act prin care trandafirul devenea emblema florală a Statelor Unite.

21 de ani: Atunci când Bestia din povestea Disney Frumoasa şi Bestia va împlini această vârstă, trandafirul său fermecat îşi va pierde toate petalele, iar Bestia va rămâne captivă într-un corp de monstru pentru totdeauna.

1996: Anul în care piesa lui Seal, Kiss from a Rose, a câştigat două premii Grammy.

2008: Anul în care trandafirii roşii au fost interzişi în Arabia Saudită pentru că, potrivit autorităţilor, aceştia ar fi putut încuraja „relaţiile imorale“.

2006: Anul în care designerul Alexander McQueen a prezentat în cadrul unuia dintre show-urile sale o rochie realizată numai din flori, inclusiv trandafiri.

1

233: Numărul milioanelor de trandafiri comercializaţi de Valentine’s Day în 2013.

4: Numărul de zile necesare realizării unui labirint format din trandafiri, bujori şi orhidee pentru show-ul Dior Couture din 2012.

1: Numărul minutelor în care femeilor implicate într-un experiment al Universităţii Northwestern le-a fost indusă o stare de somn pentru a se demonstra că anumite parfumuri, cum ar fi cel de trandafir, influenţează „tonul emoţional“ al viselor noastre.

1 000: Cifra estimativă a speciilor de trandafiri prezente în întreaga lume.

3: Numărul speciilor de trandafiri din care se poate extrege ulei parfumat.

De Alexandra Owens; traducere şi adaptare de Bianca Sterie; foto Yannis Vlamos

Bianca Sterie
bianca.sterie@glamour.ro