Ghidul bunelor maniere pe reţelele de socializare

Utile ca să afli lucruri noi, Instagram, Facebook şi Twitter pot fi şi adevărate arme de distrugere… a relaţiilor sociale dacă sunt folosite incorect. Aşadar, care sunt regulile de bună purtare pe reţelele de socializare?

De câţiva ani de zile, ne-am obişnuit să aflăm despre cele mai cool trenduri din fotografiile postate de designeri, fashionista şi bloggeri pe Instagram, să citim ştirile zilei pe news feedul de la Facebook şi să fim la curent cu ce mai fac şi ce mai gândesc prietenii noştri din posturile de pe Twitter. Când însă prea multe posturi despre tine sunt… prea multe? Când anumite fotografii de Instagram nu trebuie să apară? Când un selfie e nepotrivit?

CITEŞTE ŞI:

Top 18 cele mai cool aplicaţii pentru telefon şi tabletă

11 lucruri pe care nu le ştiai despre facebook

Suntem de 10 ani pe facebook: iată de ce ne place şi de ce ne enervează

Designerul Jason Wu povestea, pentru revista W, că „În urmă cu nişte ani, admiratorii veneau şi îţi cereau permisiunea să facă o fotografie împreună cu tine. Recent, un tip s-a apropiat de mine, a ridicat telefonul şi, fără nici un cuvânt, şi—a făcut un selfie cu mine. Apoi a plecat. Şocant, nu?“. Aşa că, ne întrebăm, pe bună dreptate, cum arată ghidul bunelor maniere pe reţelele de socializare?

  1. Nu pune foarte multe posturi într-o zi. Nu contează cât de cool, de inteligent sau citit eşti, cineva tot va considera că zeci de posturi într-o singură zi sunt mult prea multe pentru a fi urmărite.
  2. Ai grijă ce fotografii postezi. Facebookul şi Instagramul au fost luate cu asalt de fotografiile cu câini şi pisici (adorabili, ce-i drept, dar zău, la câte feline simpatice te poţi uita într-o zi?). Şi, ai grijă, dacă faci nişte selfie, să fie măcar unele reuşite! În pat într-o ţinută oribilă sau într-o postură nepotrivită – aceste fotografii nu-ţi vor face nici un bine imaginii tale.
  3. Şi, apropos de câini şi pisici, nu da 25 de share-uri pe zi la fotografii cu câini pierduţi, pozelor cu pisicuţe abandonate. În cele din urmă, prietenii vor da „hide“ postărilor pe care le vei face.
  4. Nu lăsa prea multe „urme“. Şi asta înseamnă să-ţi învingi tentaţia de a te check-ui în fiecare bar, cafenea, hotel sau restaurant în care intri. Pentru că poţi să ai parte de reacţii din partea prietenilor, de genul „Ai fost în Bucureşti şi nu mi-ai spus şi mie?“ sau „Ai spus că n-o să mergi la acea petrecere şi totuşi…. te-am văzut în pozele evenimentului“.
  5. Foloseşte # hastagul atunci când eşti invitată la o petrecere care are un astfel de „cod“. Dacă eşti invitată la o recepţie şi faci fotografii, foloseşte hastagul respectivului eveniment. Dacă eşti la o prezentare de modă şi faci fotografii pe care vrei să le postezi pe Instagram, foloseşte hastagul acelui event. E o formă de politeţe şi de a mulţumi organizatorilor pentru invitaţie.
  6. Nu „cerşi“ prietenilor să îţi dea like unei postări sau să îţi pună link la ei în pagină sau să îţi promoveze evenimentul pe care îl organizezi tu. Este foarte nepoliticos!
  7. Nu te lansa în discuţii inutile cu „haterii“. Dacă cineva are de făcut un comentariu simpatic la postul sau la fotografia ta, probabil că o va face. Însă unii s-ar putea să caute să comenteze negativ. Nu te enerva, gândeşte-te că asta e, şi ei sunt fanii (sau followerii tăi). Însă în nici un caz nu te lansa în discuţii şi controverse care pot degenera.
  8. Nu exagera cu laudele / mulţumirile / entuziasmul despre un eveniment la care eşti invitată. Şi, mai ales, nu exagera cu pozele de la acel eveniment! Mai ales în cazul unor petreceri private, asigură-te mai întâi că gazdele sunt de acord ca fotografiile cu interiorul casei lor să fie postate pe reţelele de socializare. Şi mai ales, întreabă oamenii pe care îi pozezi dacă vor ca pozele lor să apară şi nu tăg-ui pe nimeni fără să întrebi.
  9. Nu exagera cu „cererile“ către prietenii tăi. Chiar dacă pe tine te-a prins microbul jocurilor, poate ceilalţi (mai ales cei care nu se joacă) vor fi agresaţi de invitaţiile tale de a ceda vieţi, de a juca nu ştiu ce joc în reţea.
  10. Nu purta pică nimănui. Vor fi mereu petreceri despre care auzi (de fapt, vezi) şi la care nu ai fost invitată, cine între prieteni despre care cineva a uitat să te anunţe. Însă nu lua fiecare fotografie sau postare ca şi când ar fi o ameninţare pentru tine. Până la urmă, reţelele de socializare ar trebui să fie un mediu în care oamenii comunică, se bucură pentru realizările celorlalţi şi fac schimb de informaţii, nu sunt arme de… ură în masă.

Foto: Yannis Vlamos

Adriana Matei
contact@misshypewit.com