Ghid practic pentru o căsătorie perfectă

Este adevărat că o căsătorie se poate transforma, fără să ştim, într-o experienţă plictisitoare şi greu de suportat? Şi, mai ales, ce putem face pentru a nu ajunge în acest punct?

Până acum câteva decenii, lucruri erau clare: femeile erau gospodine perfecte (chiar dacă asta însemna să fie îngrijorate mai mult de temperatura cinei pe care urmau s-o servească soţilor, decât de autenticitatea relaţiei)… Bărbaţii, prin tradiţie, susţineau financiar  familia.

Într-o comedie romantică relativ recentă, un personaj interpretat de Shirley MacLaine are o replică pe care n-o poţi uita uşor; aflată la o petrecere organizată în cinstea logodnei nepoatei sale, ea toastează, spunând pe un ton care trăda mulţi ani de experienţă: „Viaţa e scurtă, dar căsnicia e lungă“. Recunosc, pe mine acest toast „inedit“ m-a pus pe gânduri. Este adevărat că o căsătorie se poate transforma, fără să ştim, într-o experienţă plictisitoare şi greu de suportat? Şi, mai ales, ce putem face pentru a nu ajunge în acest punct?

Istoria recentă a demonstrat că, pentru reuşita unei căsătorii, regulile (dacă mai există vreuna) trebuie schimbate, tradiţiile reinventate sau reinterpretate, iar rolurile fiecărui partener trebuie abordate cu mai multă creativitate. De aceea nu este exclus ca în faţa acestor noi tradiţii să fii pusă la un moment dat în faţa unor alegeri dificile. Şi pentru că nu vrei să ajungi în punctul în care să subscrii fără speranţă la convingerea personajului cu pricina, am decis să cercetăm puţin obiceiurile cuplurilor de cursă lungă şi să „culegem“ câteva update-uri la legile casnice…

Lasă-l să-şi descopere talentul culinar…

Dacă ţii neapărat să găteşti ceva pentru el, fă-o rar, neapărat spectaculos şi îmbracă-te ca de sărbătoare (nu de alta, dar chiar este un eveniment special). E drept, cu toţii ne dorim să fim măcar din când în când răsfăţaţi cu câte un fel de mâncare pregătită în casă. Şi pentru că se spune mereu că cei mai pricepuţi bucătari sunt de fapt bărbaţii – iată un motiv în plus pentru care n-ar trebui să te închizi în bucătărie. Îndeamnă-l să experimenteze versiunea proprie a reţetelor pe care mama lui ţi le-a încredinţat ţie cu atâta generozitate şi, de ce nu, împărţiţi atribuţiile: aşa veţi reuşi să petreceţi mai mult timp împreună, dar şi să vă bucuraţi amândoi de rezultat.

Spune-i că arată bine…

… chiar dacă abonamentul lui la sală a expirat încă din anul… 2006 şi între timp a devenit varianta mai „pufoasă“ a băiatului suplu şi mereu în formă pe care ai pus ochii acum câţiva ani. Din când în când spune-i ceva drăguţ, ca de pildă cât de bine îi stă cu sacoul acela nou şi arată-i că eşti mândră când ieşiţi amândoi braţ la braţ prin oraş. Cine spune că doar femeilor le place să fie complimentate? Atunci când tu probezi rochia preferată – aceea pe care o ai încă din facultate – şi îl întrebi dacă te face să arăţi grasă, el va şti întotdeauna să-ţi răspundă: „Nu, draga mea, arăţi senzaţional!“ şi imediat te va face să te simţi atrăgătoare. Asta ar trebui să-ţi demonstreze că şi el are nevoie de aprecierea ta.

Nu-l cicăli… şi laudă-i orice iniţiativă

Îl cunoşti suficient de bine şi ştii deja că (din păcate) e nevoie să insişti asupra anumitor aspecte, cum ar fi să vezi că în sfârşit repară dulapul acela de la bucătărie, în care nu mai poţi depozita nimic de două luni. Un adevăr transmis de zeci de ani din generaţie în generaţie este acela că nu rezolvi nimic cicălind un bărbat. Încearcă doar să insinuezi elegant care e problema şi să-l faci să creadă că el însuşi a avut ideea reparaţiei. Iar dacă nu ai aflat încă, trebuie să mai ştii că băieţii se iau foarte în serios atunci când au astfel de îndeletniciri: poţi fi sigură că, după ce a reparat dulapul cu pricina, se va simţi mai ceva ca Superman. Ţie nu-ţi va rămâne altceva de făcut decât să-l săruţi uşor pe frunte, să-i mulţumeşti şi, nu în ultimul rând, să speri că orice a reparat va şi dura.

Ghid pentru o căsătorie fericită

Arată-te interesată de el…

E drept, a fost o vreme când te entuziasma simplul fapt că îl vezi şi orice aţi fi făcut împreună părea mereu o aventură captivantă. Acum te uiţi plictisită la acelaşi tip cu care te-ai căsătorit, dar care stă tolănit pe canapeaua din sufragerie, cu mâna lipită de telecomanda televizorului şi nu te poti abţine să nu visezi la staruri de cinema. Există şi o veste bună: acea pasiune de la început poate fi retrăită. Zâmbeşte-i, arată-i că eşti încântată că-l vezi chiar şi după o zi chinuitoare la birou şi, mai ales, ascultă-l. Poate că nu se va transforma în superstar, dar vei constata cu surprindere că îl poţi întrezări din nou pe bărbatul acela incitant, care ţi-a luat minţile încă de la primele întâlniri.

Vizionaţi împreună programul lui preferat…

Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui te uiţi la întregul meci de fotbal sau să priveşti ore în şir curse interminabile de Formula 1! Dar nici să oftezi deznădăjduită ori de câte ori el îşi ocupă locul în faţa televizorului. Una dintre prietenele mele are o altfel de abordare: de fiecare dată când el îi spune entuziasmat ceva legat de genul: „Draga mea, e Campionatul Mondial de baschet!“ ea se aşază confortabil lângă el şi îl întreabă inocent ceva despre detaliile tehnice ale jocului. După ce primeşte un răspuns elaborat şi plin de exemplificări, se retrage şi îşi sună mama, prietenele sau îşi găseşte timp pentru ea şi se răsfaţă cu o baie caldă. Morala este să nu fii dezinteresată de preocupările lui – îţi poti găsi timp pentru tine şi dacă ştii să îi arăţi contrariul.

Fii misterioasă!

Este cunoscut faptul că bărbaţii au nevoie să ştie destul de clar unde se situează relaţia lor. Pentru confortul personal vor să creadă că îşi cunosc destul de bine partenera de viaţă; pe de altă parte, pot fi extrem de atraşi de noutăţi. Aşa că te poţi simţi liberă să-i oferi o mostră din ceea ce-şi doreşte: atunci când va crede că vrei să mergeţi la culcare, mai pune un film, când i se pare că eşti încordată, spune-i cât de bine te simţi… Va fi un pic dezorientat, însă va realiza că mai are mult până va ajunge să te cunoască; iar asta nu poate fi decât un stimulent pentru a explora în profunzime întreaga relaţie, lucru care, pe termen lung vă poate apropia şi mai mult.

Nu fi niciodată punctuală…

… OK, poate am exagerat puţin, dar adevărul este că în anumite contexte casnice punctualitatea este supraevaluată. Ai face lucrurile mult mai interesante dacă ai întârzia puţin atunci când vă pregătiţi să ieşiţi undeva: pe ultima sută de metri, aminteste-ţi dintr-o dată că ai uitat să hrăneşti pisica, sau, ca ultim gest înainte de plecare, uită-te din nou în oglinda de pe hol şi constată cu mirare că pantofii pe care i-ai ales nu sunt de fapt cei mai potriviţi şi că va trebui să-i schimbi. După atâtea minute de aşteptare, el va fi în culmea fericirii când în sfârşit veţi ieşi pe uşă, te va săruta şi îţi va spune că arăţi superb! Pentru că, să recunoaştem, de-a lungul timpului, bărbaţii au fost nevoiţi să-şi perfecţioneze anumite calităţi, iar arta aşteptării ar trebui să se numere printre ele.

Mergi câteva zile într-o excursie fără el

E foarte important ca el să ştie că acesta este doar un vechi ritual pe care vrei să îl păstrezi cu sfinţenie. Poate fi un weekend pe an în care să o duci pe mama ta într-o minivacanţă, sau câteva zile pe care să le organizezi împreună cu cea mai bună prietenă a ta. Pe el lasă-l acasă, doar cu copiii şi fără nici un ajutor la treburile gospodăreşti. Tu te vei întoarce veselă şi zâmbitoare, iar când te va vedea el va descoperi că în sfârşit – după două zile interminabile (în care a gătit pentru copii, a spălat rufele şi a încercat să adune toate jucăriile şi creioanele colorate împrăştiate pe mocheta din sufragerie) – norocul însuşi îi surâde, nu doar soţia lui. Îşi va da seama cât de mult i-ai lipsit şi-ţi va spune că eşti minunată. Lucru adevărat, de altfel.

Arată-i că te bucură cadourile pe care le primeşti de la el

Sigur, nu includem aici orice tip de cadou: dacă îţi dăruieşte, de pildă, un set de vase pentru bucătărie, atunci este dreptul tău să nu-i mai vorbeşti câteva zile! Dar dacă se întâmplă să vină acasă încântat, cu o cutie împachetată cu grijă, în care să găseşti o bluză care de fapt i s-ar potrivi mai bine bunicii… sărută-l pe obraz şi arată-i că eşti de-a dreptul emoţionată de gestul lui. Pentru că eşti! Cine s-ar gândi că se mai poartă (sau că s-au purtat vreodată) bluzele maro pe gât, cu manşete evazate?! Oricum, el va fi fericit să te vadă mulţumită, iar pentru majoritatea oamenilor asta contează (sau ar trebui să conteze) mai mult decât ultimele tendinţe în materie de fashion.

Nu renunţaţi la hobby-urile voastre (dacă sunt diferite, cu atât mai bine!)

E ziua în care el joacă fotbal cu colegii de birou, sau ziua în care tu joci tenis cu nepoţelul tău (care a câştigat deja câteva premii importante la competiţiile de juniori). Sau poate fi ziua în care el merge la pescuit împreună cu tatăl său. Sau cea în care tu îţi convoci mama şi mătuşile la o partidă de bridge. Desigur, variantele sunt nenumărate: important e să nu renunţi la vechile pasiuni şi să-l încurajezi şi pe el să nu le piardă. Pe lângă doza de bună dispoziţie şi relaxarea de care veţi beneficia amândoi, astfel de activităţi ar putea aplana eventualele tensiuni dintre voi – la sfârşitul zilei vă veţi simţi în formă, veţi fi veseli şi cu siguranţă vă veţi povesti multe lucruri amuzante.

„Aproape în fiecare săptămână alocăm câte o zi hobby-urilor noastre: eu joc fotbal cu prietenii, iar ea se plimba cu bicicleta prin parc, împreună cu câteva colege. Seara când ne vedem ne povestim cu mult haz întâmplările de peste zi.“ – Gabriel, 34 de ani, căsătorit de şase ani

O dată pe an petrec câteva zile la munte împreună cu cea mai bună prietenă a mea. Fac asta încă dinainte de a mă căsători şi nu am găsit nici un motiv pentru a renunţa la acest obicei. Cred că este foarte important să păstrezi legătura cu oamenii importanţi pentru tine chiar şi după căsătorie. Astfel poţi fi sigur că cei pe care poţi conta vor fi acolo pentru tine.“ – Alexandra, 27 de ani, căsătorită de doi ani

Sfatul specialistului psiholog:

„În viaţa de zi cu zi stabilim diverse relaţii, toate aceste legături bazându-se pe comunicare. În viaţa de cuplu relaţia este mult mai strânsă, bazată pe comunicare, dar şi pe respectul reciproc dintre cei doi parteneri. Foarte des folosim expresii ca «te iubesc» sau «te ador», însă de cele mai multe ori aceste cuvinte devin nişte şabloane sau adevărata lor semnificaţie este uitată odată cu trecerea timpului. Se spune că, atunci când îi declari partenerului/partenerei de viaţă că «îl/o iubeşti» exprimi, de fapt, nevoia ta de a primi afecţiune şi nu ceea ce simţi pentru el/ea. Mai corect ar fi să-i spunem «eşti iubit (ă)» pentru ca persoana de lângă noi să simtă adevărata semnificaţie a sentimentelor noastre. Foarte importante într-o relaţie sunt şi sentimentele de libertate şi de siguranţă pe care cel iubit trebuie să simtă că le primeşte din partea noastră. Nu trebuie să simtă că ne îndoim de hotărârile şi acţiunile sale sau că este urmărit (urmărită) în tot ceea ce face. Pentru a vedea lucrurile din perspectiva celui de lângă noi trebuie să ne transpunem în situaţia lui/ei. Capacitea noastră de empatie, de simţire a gândurilor şi sentimentelor celuilalt, este esenţială. Pentru a alunga monotonia care ar putea exista într-un cuplu sau pur şi simplu pentru a-l redescoperi pe cel de lângă voi puteţi încerca un exerciţiu simplu. Schimbaţi locurile şi rolurile între voi. Dormiţi în pat în locul partenerului, încercaţi şi unele tabieturi ale sale. Şi încă un lucru important: dragostea trebuie să ne facă mai buni, să ne facă să ne simţim împliniţi, înţeleşi, respectaţi, iubiţi pentru ceea ce suntem şi ceea ce facem. Nu trebuie să impunem reguli celuilalt pentru că aşa credem noi că «e bine», ci să lăsăm ca aceste reguli să vină de la sine, din interiorul sau din conştiinţa morală a celuilalt“ – e de părere psihologul Luminiţa Maria Ghiţă.

.