Cum să faci ca ziua de luni să devină preferata ta?

Orice zi a săptămânii înseamnă, pentru multe dintre noi, doar un pas necesar către weekendul cel amuzant. Şi dacă am face astfel încât fiecare zi să fie cool&fun? Şi dacă ziua de luni ar deveni preferata noastră?

Acordă-ţi un minut să te uiţi în oglindă, acum! Ce vezi acolo? Hmm… asta depinde de ziua în care faci experimentul, spune un studiu al agenţiei mondiale PHD, care susţine că ne simţim cel mai puţin atractive în zilele de duminică şi luni. „Oamenii tind să creadă că weekendurile sunt acele momente în care se pot simţi liberi, în timp ce zilele săptămânii sunt privite ca «zilele de trud㻓, explică doctorul Lisa Firestone, co-autor al cărţii „Conquer Your Critical Inner Voice“. Problema cu această delimitare mentală a timpului este că îţi va imprima un comportament care sugerează că deja ţi-ai vândut viaţa jobului, gând care te face, instant, să te simţi ca o victimă pe parcursul întregii săptămâni. Însă, de vreme ce cu toţii ne dorim ca zilele săptămânii să semene mai mult cu ziua de sâmbătă, poate că n-ar fi rău să încercăm să le transformăm astfel încât să nu mai existe o diferenţă atât de mare între luni şi… să spunem, vineri, Aşadar…

Scapă de acel „social jet lag“

Primul pas prin care poţi să-ţi transformi ziua de luni e să te uiţi foarte atent la cum arată weekendul de dinainte. „Când te duci la culcare, dar şi când te trezeşti foarte târziu în weekend, corpul tău trebuie să se mute de pe fusul orar de weekend pe cel de luni la începutul săptămânii“, explică doctorul Carl Bazil, director al departamentului de control al somnului de la Columbia University. Experţii numesc acest fenomen „social jet lag“ şi acesta face ca trezitul luni de dimineaţă să fie mult mai dramatic şi mai greu de suportat. Şi asta, probabil, explică şi de ce atât de multe dintre noi avem probleme cu somnul. Aşa că ai grijă la ce oră te duci la culcare în weekend şi mai ales cum reuşeşti să recuperezi orele de somn.

Răsfaţă-te cu două mese copioase în timpul săptămânii

Şi acest lucru înseamnă să echilibrezi „desfrâul“ culinar din weekend. Pentru că, nu-i aşa, de vineri până duminică, suntem tentate să nu mai numărăm atât de aprig caloriile. „Multe femei aleg să fie foarte stricte în ceea ce priveşte dieta lor în timpul săptămânii şi îşi permit să se răsfeţe culinar doar în weekend“, explică Lisa Young, un nutriţionist din New York şi autorul cărţii „The Portion Teller Plan“. „Această atitudine de tipul totul-sau-nimic e practic o invitaţie la exces alimentar, şi poţi începe astfel ziua de luni deshidratată şi mult prea sătulă.“ Ca şi cum ar fi cea mai neagră zi din viaţa ta. Ce poţi face? Alege să mănânci toate lucrurile de care ţi-a fost poftă doar la o singură masă din weekend, iar în rest rămâi la regimul tău sănătos. „Să menţii un echilibru între mesele luate în timpul săptămânii şi cele din weekend te va face să te menţii pe drumul cel bun“, spune Young. „Îmi sfătuiesc clientele să meargă la cină în oraş o dată sau de două ori în timpul săptămânii. Aşa nu vor mai fi atât de deprimate vinerea şi dornice să încerce orice e pe meniu.“ Când fusta ta creion intră fără eforturi luni dimineaţa pe tine, atunci ziua ta de luni – şi de fapt întreaga săptămână – va decurge mult mai bine.

Ia-ţi adio de la trezitul de dimineaţă

Deprimarea de luni începe de fapt de… duminică după-amiază, când te gândeşti deja cum vei fi nevoită să te trezeşti dis-de-dimineaţă şi să parcurgi o listă întreagă cu lucruri de făcut la birou. „Acest tip de anxietate te poate copleşti, te face mai puţin eficientă şi mult mai nefericită“, spune Rachel Merson, un psiholog de la Boston University. Aşadar, nu încerca să fii superwoman, şi nu îţi propune să te trezeşti foarte devreme, pentru a face cât mai multe lucruri la birou. Sau cel puţin nu fă asta luni! Cum poţi să faci ca ziua de luni să fie ceva mai eficientă şi mai uşoară? Pregăteşte-te de vineri pentru lista cu „to-do“ de luni. Scrie lista pe agendă, trimite acele e-mailuri pe care plănuiai să le dai luni dimineaţă, programează şedinţa, notează-ţi ordinea în care trebuie să rezolvi lucrurile.

Programează-ţi o întâlnire miercuri

Studiul PHD arată că ne simţim atractive joi. Culmea, chiar în acea zi în care buna-dispoziţie începe să crească în apropierea weekendului. Ce are joia şi n-are lunea? În primul rând, joi ai reuşit să faci mare parte din lucrurile pe care ţi le-ai propus; apoi, intervine factorul anticipare. „Apropierea weekendului poate duce la o creştere a stării de bună-dipoziţie“, spune Merson. „De ce n-ai începe să ai acel sentiment în fiecare zi a săptămânii“, întreabă Robert L. Leahy, psihologist în New York şi autor al cărţii „Beat the Blues Before They Beat You“. Aşa că fă în fiecare zi câteva lucruri mici pentru tine, care să te facă fericită: şi asta înseamnă să te pui pe tine pe primul loc, nu jobul. Dă-ţi întâlnire cu o prietenă la o cafenea joi, mergi la un film cu iubitul tău miercuri seara sau chiar mergi la coafor marţi dimineaţă. Şi da, poţi să te bucuri în fiecare zi. Chiar şi luni!

De Annie Daly; traducere şi adaptare de Alina Aliman; foto: Zoltan Tombor, Yannis Vlamos

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro