5 obiceiuri proaste legate de bani: cum poţi scăpa de ele?

Cheltui prea mult? Eşti tentată mereu să arunci banii pe ceva care nici măcar nu-ţi trebuie? Iată cum poţi scăpa de obiceiurile proaste legate de bani. Şi da, să începi să economiseşti.

Că ne sclipesc ochii la orice reducere şi orice promoţie pe care o vedem în oraş… asta nu mai miră pe nimeni. Că dăm o mulţime de bani pe lucruri nu neapărat folositoare sau necesare… asta deja e istorie. Însă v-aţi gândit vreodată aveţi tentaţia să cheltuiţi chiar atunci când n-ar trebui şi că obiceiurile proaste legate de bani pot fi corectate cu puţină atenţie?

  1. E greşit: să accepţi o ceaşcă de ceai verde atunci când eşti la shopping într-un boutique de creme şi produse naturale pentru îngrijirea pielii. De ce? Pentru că vei fi tentată să socializezi mai mult, te vei lăsa convinsă de vânzătoare să cumperi şi lucrurile de care nu ai neapărată nevoie. În plus, ceaiul cald îţi va activa „senzorii emoţionali“ şi te va face foarte influenţabilă la sfaturile de cumpărare. Refuză politicos oferta dacă nu eşti convinsă că trebuie neapărat să-ţi cumperi ceva.
  2. Nu e bine: atunci când comanzi, la un restaurant, să te repezi să treci peste cel mai scump fel de mâncare pe care îl vezi pe lista şi să îl comanzi, instant, pe următorul. E o capcană (dacă ai să te uiţi cu atenţie, ai să vezi că cele mai scumpe felurid e mâncare sunt listate în dreapta sus, pe meniu, acolo unde este cel mai probabil să ne uităm mai întâi)! Mai bine studiază cu atenţie meniul, fără să te grăbeşti şi ai să remarci că există o mulţime de preparate care îţi plac şi care nu îţi vor goli portofelul.
  3. Greşit: cumpărături din impuls, cu doar un click. Când eşti într-un magazin real, e mult mai probabil să te răzgândeşti şi să pleci acasă doar cu câteva dintre itemurile puse în coş. Pe net însă, acolo unde obiectele dorite sunt doar la un click distanţă de tine, e mult mai uşor să cazi în ispită. Cum poţi să te fereşti de tentaţii? În primul rând, evită să îţi laşi cardul înregistrat pe site-urile de pe care cumperi cel mai des. Poate fi practic, însă acele minute cât completezi din nou formularele s-ar putea să-ţi dea şansa să te răzgândeşti şi să renunţi la cheltuieli de care nu aveai neapărat nevoie.
  4. Tentaţia: să cumperi câte un bilet la loto ori de câte ori premiul cel mare e de milioane de euro. E tentant, cine ştie, s-ar putea să ai şi noroc, însă nu uita că şansele tale de câştiga sunt tot una la… câteva milioane.
  5. E greşit: să mergi la cumpărături pentru acasă în pauza de masă din zilele săptămânii. Ar putea fi practic, să nu mai fii nevoită să faci o vizită la supermarket în weekend, însă nu e atât de eficient din punctul de vedere al cheltuielilor. Pentru că te vei grăbi, nu vei sta să compari preţurile, eventual îţi va fi şi foame, deci tentaţia de a pune în coş mai multe alimente decât ai nevoie va fi şi mai mare. Asta ca să nu mai menţionăm faptul că supermarketurile fac de obicei mai multe reduceri şi au oferte speciale în weekend, când fluxul de vizitatori e mai mare.

Foto: Shutterstock

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro