4 lucruri care definesc oamenii de succes

Te-ai întrebat vreodată de ce ai reuși să realizezi unele țeluri și de ce nu ai avut același succes în cazul altora?

Dacă primul gând care îți vine în minte este că nu ești „echipată” corespunzător pentru a cunoaște succesul și că nu poți face nimic pentru a remedia acest lucru, te înșeli.

Cercetări în domeniu au demonstrat că oamenii cu adevărat de succes reușesc să își atingă scopurile nu doar pentru anumite calități pe care le dețin, ci pentru că există anumite lucruri pe care aceștia le fac în mod diferit de restul lumii. Iată care sunt câteva dintre trăsăturile care definesc persoanele de succes.

Sunt optimiști, dar într-un mod realist
Atunci când îți setezi un țel, este indicat să încerci să gândești într-un mod cât mai pozitiv și să te concentrezi pe ideea că vei reuși să obții tot ce ți-ai propus. Încrederea în propria persoană și în capacitatea ta de a reuși sunt extrem de importante pentru motivația ta. Dar, orice ai face, este la fel de vital să nu trec cu vederea eventualele obstacole și greutățile pe care vei fi nevoită să le întâmpini în drumul tău spre succes. Majoritatea țelurilor necesită planificare, timp, răbdare și efort. Gândul că ceea ce ți-ai propus se va întâmpla cu ușurință și că nu vei fi nevoită să lucrezi pentru acesta ar putea să acționeze în dezavantajul tău. Încearcă să te pregătești pentru călătoria care te așteaptă și să fii conștientă de tot ce urmează pentru a reduce șansele unui eșec.

Sunt specifici
Pentru a avea șanse mai mari de reușită, setarea unui țel necesită și ca tu să fii specifică în legătură cu ce îți dorești să obții. Dacă îți dorești să pierzi în greutate, alege un anumit număr de kilograme de care vrei să te eliberezi, evită formulările prea generale. O idee clară despre ce îți dorești să obții te va menține motivată, pentru că vei ști exact ce înseamnă succesul în cazul acestui scop. De asemenea, la fel de important este să fii precisă și în cazul pașilor pe care este nevoie să îi faci pentru a reuși. Așadar, evită să spui că „vei mânca mai puțin” sau că „vei face exerciții fizice”. Stabilește-ți un plan precis, un orar pe care să îl urmezi cu strictețe.

Încearcă să devină mai buni, nu să fie, pur și simplu, buni
Oamenii cu adevărat de succes cred cu tărie în capacitatea lor de a avea succes și de a-și atinge scopurile, dar dețin și o altă calitate care le este de mare ajutor. Aceste persoane nu cred că personalitatea, inteligența sau atributele fizice sunt lucruri fixe asupra cărora nu se mai poate lucra și care nu pot fi dezvoltate. Oamenii de succes nu se concentrează pe țeluri care îi ajută să se afirme, dar se angajează să atingă scopuri care îi ajută să evolueze, să devină versiuni mai bune ale propriei persoane. Primul pas este să accepți faptul că schimbarea este posibilă, că ești capabilă să deprinzi noi aptitudini, să înveți lucruri noi și să devii mai bună la un anumit lucru.

Au curaj
Curajul nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea unei persoane de a se încredința unui țel pe termen lung, chiar și atunci când se ivesc obstacole. Studii de specialitate au demonstrat că oamenii care sunt înzestrați cu această formă de curaj reușesc să studieze mai mult pe timpul vieții și să obțină rezultate mai bune. Dar, pentru persoanele care se consideră lipsite de această calitate, ei bine, există o modalitate de a antrena acest „mușchi” al curajului. După cum am menționat anterior, planificarea, efortul și perseverența sunt strategiile perfecte pentru a reuși și pentru a dobândi curaj.

Foto: Hepta

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro