10 trucuri care te vor ajuta să cheltuieşti inteligent

Nu-i aşa că ţi-ai dori câteodată un buget „cu elastic“, din care să cheltuieşti ori de câte ori pui ochii pe ceva interesant?! Dacă respecţi câteva reguli simple îl poţi avea!

Nu-i aşa că ţi-ai dori câteodată un buget „cu elastic“, din care să cheltuieşti ori de câte ori pui ochii pe ceva interesant?! Dacă respecţi câteva reguli simple îl poţi avea!

Trebuie să recunoştem: oricât ne-am spune că recesiunea a trecut, rezervele noastre monetare sunt pe sfârşite. Înainte însă de a renunţa la toate acele mici bucurii care ne fac viaţa mai simpatică, poate n-ar fi rău să punem în practică unele sfaturi care ne vor ajuta să economisim sume deloc de neglijat.

Sfânta listă de cumpărături                                                      

„Nu plec niciodată la shopping fără o listă clară de cumpărături, de la care nu mă abat, orice ar fi. Listele mă determină mereu să rămân concentrată pe lucrurile de care am nevoie şi să nu fac obsesii de moment care m-ar costa prea mulţi bani.“ Clara, 30 de ani

Chilipiruri online

„Pentru cei ahtiaţi după cumpărături online, ebay-ul sau okazii.ro sunt un soi de Mecca. Poţi găsi lucruri la care tânjeşti de mult timp la preţuri de nimic, însă trebuie să ai timp de pierdut pe internet şi un strop de noroc.“ Ioana, 30 de ani

Un pic mai ieftin

„Obişnuiam să nu fac rabat de la calitate până când am descoperit că de fapt diferenţa dintre produsele de masă şi cele ale unor mărci mai cunoscute e aproape insesizabilă. Aşa că am renunţat la detergenţii de vase, şerveţelele umede sau soluţiile de geamuri scumpe în favoarea variantelor mai ieftine. Fac aceaşi treabă pe bani mai puţini.“ Irina, 37 de ani

Un viciu costisitor

„Atunci când am observat că tot salariul meu se evapora în doar două săptămâni m-am decis să ţin un jurnal al cheltuielilor zilnice. La sfârşitul lunii, atunci când am făcut bilanţul, am observat că obişnuiam să cheltuiesc mai mult pe ţigări decât pe mâncare sau cosmetice şi haine. A fost o revelaţie pentru mine şi am decis că e un moment bun să mă las de fumat.“ Delia, 24 de ani

Scapă de credite

Un card de cumpărături, o descoperire de cont sau un credit de nevoi personale: câte dintre noi se pot lăuda că îşi permit să-şi facă toate poftele fără a apela la una dintre aceste variante „păguboase“? Ei bine, pericolul în cazul acestor datorii apare în momentul în care ajungi să plăteşti doar sumele minime (dobânzile percepute de bănci) şi nimic mai mult. Soluţia? Obişnuieşte-te ca lună de lună să depui în cont cu 50 de lei mai mult decât suma necesară: în acest fel, datoria se va diminua treptat, iar tu vei scăpa de griji mai repede.

Cumpără atunci când trebuie

De câte ori ai rezistat ispitei de a cumpără acea bluză sau acea eşarfă gândindu-te că o vei găsi mai apoi la reduceri cu mult mai ieftină? De prea puţine ori, nu-i aşa?! Iată care e soluţia noastră: investeşte în plin sezon doar în acele lucruri pe care le poţi purta în cel puţin patru ocazii (da, vorbim serios, numără în gând situaţiile în care le vei purta), şi profită de reduceri pentru a-ţi cumpăra acele piese pe care le vei folosi luni de-a rândul fără probleme. Lista noastră scurtă arată cam aşa: tricouri simple din vâscoză şi bumbac, blugi clasici, lenjerie, eşarfe, balerini şi o geantă într-o culoare neutră.

Investeşte, iar apoi economiseşte!

Dacă o mare parte din bugetul tău se îndreaptă – fără să simţi măcar – către cumpărarea de cărţi, iată o strategie pe care am încercat-o şi care ne-a ajutat să punem câţiva bani deoparte. Trebuie doar să faci o investiţie cu care vei economisi mai apoi: un Kindle. Cu ajutorul lui vei scuti banii de transport, iar variantele realizate special pentru el sunt cu mult mai ieftine decât cărţile tipărite.

Profită de oferte

În America isteria cupoanelor pare să nu se mai termine, iar în Marea Britanie site-uri precum groupon.co.uk fac ravagii printre căutătorii de chilipiruri. Iar de acum au apărut şi la noi. Iată cum le poţi folosi astfel încât să îţi ajuţi bugetul:

  • Călătorii. Poţi găsi variante extrem de prietenoase pe site-urile agenţiilor de turism. Aruncă un ochi pe www.infoturism.ro în special pentru ofertele de city-break.
  • Sală şi spa: Urmăreşte www.fundeal.ro, www.groupon.ro sau www.coolbuy.ro: poţi avea surpriza de a găsi oferte tentante exact la sala sau centrele spa pe care le frecventezi.
  • Cărţi. Pe www.elefant.ro sau www.librărie.net găseşti o mulţime de oferte cu reduceri de până la 50%, iar la Cărtureşti s-au inventat Orele fericite, în care ai discount-uri la cărţi, ceai sau papetărie.

Economii mici, rezultate mari

Eşti printre primele care verifică site-urile de delivery în fiecare zi? Sau nu ratezi nici o pauză de masă şi dai o fugă de fiecare dată la un restaurant, fast-food sau bistro? Nimic mai păgubos pentru bugetul tău. Dacă vrei să economiseşti uşor sume însemnate apelează la varianta şcolărească şi ia-ţi cu tine pachetul de acasă. Fripturile de cu seară se pot „recicla“ în sandvişuri delicioase, iar un iaurt cu musli e cu mult mai ieftin (şi mai bun!) decât o îngheţată sau o ciocolată.      

Şi atunci când nimic nu pare să funcţioneze…

Joacă la loto. Un bilet pe săptămână nu-ţi va sărăci bugetul şi aşa destul şubred, dar îţi va da speranţa că poate într-o bună zi vei trage lozul cel mare. Îţi ţinem pumnii!