Luna de miere: o scurtă istorie în cifre

În trecut, luna de miere era mai mult o obligație decât o sărbătoare, dar credem că ideea de vacanță romantică pe care o știm astăzi este cu mult mai simpatică. De la tradiție teutonică, la călătorie în locuri exotice: iată istoria lunii de miere.

30: Numărul de zile după nuntă, în care, potrivit tradiției teutonice, tinerii însurăței trebuiau să bea mied, o băutură alcoolică obținută din miere.
Secolul XVI: Perioada în care a apărut pentru prima dată conceptul de lună de miere, care, iniţial, reprezenta acea etapă de iubire profundă și tandrețe de la începutul căsniciei tinerilor căsătoriţi.
1879: Anul în care autorul britanic W. T. Merchant a afirmat că luna de miere își are originea în tradiția miedulului din secolul al V-lea. Câțiva dintre colegii săi din perioada victoriană susțin că, de fapt, expresia a fost creată pentru a desemna durata perfectă a vacanței de după nuntă.
Secolul XIX: Perioada în care a început să se dezvolte în Europa ideea de lună de miere. În Franţa se numea voyage à la façon anglaise (n.red.: vacanţă în stil englezesc).
1871-1914: La Belle Époque, o perioadă a păcii și a prosperității din istoria Europei, în care luna de miere a căpătat un înţeles apropiat de cel pe care îl ştim astăzi: cel de vacanţă în care cei care se căsătoreau plecau într-o vacanţă imediat după nuntă.  
1883: Anul în care, după o excursie la Cascada Niagara, Oscar Wilde a scris: „Fiecare mireasă din America este adusă aici, iar priveliștea acestei cascade este una dintre cele mai intense dezamăgiri din viața americanilor căsătoriți.“
1933: Anul în care a avut loc premiera musicalului 42nd Street. În melodia Shuffle Off to Buffalo, un tânăr cântă: „To Niagara in a sleeper/There’s no honeymoon that’s cheaper“ (n.red.: „Spre Niagara într-o mașină/Nu există lună de miere mai ieftină“).
1953: Anul în care Marilyn Monroe a jucat rolul lui Rose Loomis din Niagara, o femeie care merge în cea de-a doua lună de miere cu soțul ei, cu care are o relație tensionată. Pelicula a fost filmată la Cascada Niagara.
Anii 40: Decada în care devenise o obișnuință ca data nunții și luna de miere ale unui militar să fie influențate de durata permisiei lui.
16: Numărul lunilor care au trecut de la divorțul dintre Richard Burton și Elizabeth Taylor până la cea de-a doua lor nuntă. Cei doi s-au recăsătorit și au plecat în luna de miere în Botswana.
500 000 de lire sterline: Valoarea estimativă a inelului pe care Burton i l-a oferit lui Taylor în acea vacanță. Mai târziu, actrița l-a vândut pentru a ajuta la construirea unui spital în Botswana.
11: Numărul de zile petrecute de Prințul Charles și de Prințesa Diana pe iahtul Britannia după nunta lor. Se spune că cei doi le-au cerut membrilor echipajului să comunice prin semne sau bilețele pentru ca vacanța lor să fie cât mai liniștită și intimă.
57 de milioane de dolari: Suma pe care ar fi plătit-o Tiger Woods pentru iahtul Privacy, pe care a vrut să i-l lase fostei sale soții, Elin Nordegren, la divorț. Cei doi și-au petrecut luna de miere pe acel yacht.
1: Luna pe care au petrecut-o fără să facă sex Katy Perry și Russel Brand înainte de nuntă și de luna de miere.
3: Numărul de zile în care o femeie trebuie să ia antibiotice dacă se confruntă cu „cistita lunii de miere“, o infecție care poate apărea ca urmare a activităților sexuale foarte dese.
41: Procentul cu care scade posibilitatea unui divorț în cazul cuplurilor care merg în luna de miere, potrivit unui studiu condus de Universitatea Emory din Statele Unite. 

De Kate Sullivan, traducere și adaptare de Bianca Sterie, foto Northfoto

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro