Zosia Mamet rescrie regulile întâlnirilor

În 2013 – o perioadă în care faci sex fără obligaţii, iubiţii nu mai sunt tocmai iubiţi şi curtatul e pe cale de dispariţie – e oare posibil să mai găseşti marea dragoste? Protagonista serialului Girls, Zosia Mamet (25 de ani) dezbate câteva probleme importante.

În 2013 – o perioadă în care faci sex fără obligaţii, iubiţii nu mai sunt tocmai iubiţi şi curtatul e pe cale de dispariţie – e oare posibil să mai găseşti marea dragoste? Protagonista serialului Girls, Zosia Mamet (25 de ani) dezbate câteva probleme importante.

Nu îmi dau întâlniri. Nici măcar nu-mi aduc aminte când am fost la o întâlnire ultima oară. Lucrez. Citesc. Sunt o tipă cu adevărat fascinantă, ştiu! Motivul pentru care nu prea-mi dau întâlniri e unul singur: în puţinele dăţi când am făcut-o, pur şi simplu am detestat acest lucru. Urăsc prima întâlnire – şi tot sentimentul acela inconfortabil pe care îl aduce cu ea. Îmi place mai mult să ascult decât să vorbesc, aşa că mereu mă simt ciudat atunci când cunosc oameni noi. O altă problemă: nu beau alcool şi asta face lucrurile să fie chiar mai dificile. Şi asta pentru că… ce faci dacă vrei să te întâlneşti cu un tip după ora 19.00 şi nu mergeţi la cină? Habar n-am! Mergeţi să beţi un ceai? Şi în ultimul rând, OK, recunosc, sunt şi puţin workaholică, aşa că îmi e destul de greu să îmi găsesc timp să mă întâlnesc cu un tip. (Să îţi dai întâlniri e precum un al doilea job!) Dar cel mai important motiv pentru care nu-mi dau întâlniri este acela că în zilele noastre întâlnirile s-au transformat într-un fiasco total. Să vă explic.

În primul rînd, ce s-a întâmplat cu regulile? Vă rog, să stabilim nişte reguli!
Părinţii şi bunicii noştri au crescut cu un fel specific de a face lucrurile; odată cu generaţia noastră, noţiunea de regulă şi-a pierdut orice înţeles. Când vine vorba despre întâlniri, nu mai există vreo regulă. Totul e foarte neclar. De exemplu, cine plăteşte nota? Nu cu multă vreme în urmă am petrecut noaptea cu un tip. Am mers la micul dejun a doua zi. A venit nota. Am mers la baie, m-am întors. Nota era încă acolo. Am crezut că poate vroia să îşi termine cafeaua. Când a venit chelneriţa ca să achităm nota, a trebuit să deschidem subiectul. Văzând confuzia de pe faţa mea, mi-a spus că nu a vrut să mă jignească plătind „în partea mea de oraş“ – adică nu a vrut să îşi impună puterea pe teritoriul meu. El a crezut că eu o să mă simt jignită, iar eu mă gândeam – „Dacă tot ne-am culcat împreună, cel puţin ai putea să plăteşti pentru terciul meu de ovăz!“. (Un alt tip cu care am fost mi-a spus la un moment dat „Vreau să îmi petrec ziua cu tine în pat, într-o cameră de hotel, să comandăm micul dejun la pat şi să nu mai ieşim din aceste halate albe pufoase.“ Eu m-am gândit „Grozav!“ Apoi m-a întrebat „Tatăl tău va plăti pentru tot, nu-i aşa?“) Totul e înşelător – şi nu există vreun protocol – aşa că trebuie să stabileşti câteva lucruri dinainte.

Şi ce-i cu toată această urmărire frenetică pe Internet? Să-i pună cineva capăt!
Imediat după ce Girls a avut premiera, o prietenă m-a cuplat cu un prieten de-al ei. Eram cu toţii în oraş şi el vroia să îmi arate ceva pe telefonul lui. A deschis fereastra de Internet şi ultima căutare pe care o făcuse era… despre mine. Înspăimântător. Sunt o tipă de modă veche. Îmi place să cunosc o persoană faţă în faţă. Reţelele de socializare creează impresia greşită de intimitate: vezi pe Twitter ce mănâncă o persoană la micul dejun şi presupui că asta mănâncă în fiecare dimineaţă. Nu îţi iei suficient timp astfel încât să o cunoşti îndeaproape.

Un alt lucru îndoielnic: sex prea repede.
Exact satisfacerea dorinţelor cât mai degrabă e de vină – neputinţa de a aştepta o zi ca să vă vedeţi în sfârşit dezbrăcaţi. Pe scurt: renunţăm la haine din prima seară şi ajungem să ne cunoaştem a doua zi la brunch. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău, dar ne forţează să luăm lucrurile în sens invers. Într-unul dintre cântecele mele favorite de la Rilo Kiley există acest vers „Talking leads to touching, and touching leads to sex, and then there’s no mistery left.“ Cred că asta e reţeta succesului; să faci lucrurile să meargă înainte, nu înapoi.

Pentru numele lui Dumnezeu: să spunem lucrurilor pe nume
Problema exclusivităţii e un lucru pe care majoritatea lumii îl evită pentru că oamenilor le e frică de un răspuns. Am o prietenă care avea o relaţie cu un tip şi, deşi el nu se vedea cu altcineva (şi nici nu voia asta), nici nu îşi dorea să fie într-o relaţie exclusivă. După un an de relaţie îşi dorea ca lucrurile să rămână la fel. Motivul? „Mă trec fiorii atunci când o fată mă prezintă ca fiind iubitul ei. Nu e ca şi cum o să mă culc cu altcineva, dar vreau să am opţiunea asta.“ OK. Tipul era sincer. Lucruri diferite funcţionează pentru oameni diferiţi. Dar trebuie să ştii foarte bine cu ce ai de-a face şi abia apoi să te hotărăşti dacă asta e ceea ce îţi trebuie.

Şi nu, nu, nu, sub nicio formă nu renunţa!
Într-o sală de judecată cred că ultimul meu argument ar fi: „Doamnelor şi domnilor, atunci când vine vorba despre relaţii şi întâlniri, prin dispariţia oricărei reguli învechite, am omorât şi romantismul.“ Dar aşa blazată cum am devenit la cei 25 de ani ai mei, sunt încă o romantică incurabilă. Nu aştept gesturi mari (de fiecare dată când primesc flori mă simt ciudat). Sunt alte lucruri cu mult mai importante (de un Valentine’s Day unul dintre foştii mei iubiţi mi-a dat cadou Dear Heart, Old Buddy, o carte scrisă de unul dintre prietenii lui Truman Capote. A devenit una dintre cărţile mele favorite). Cel mai drăguţ lucru pe care îl poate face cineva este să te asculte. Să îţi accepte nevrozele. Asta e dragostea. Şi la finalul zilei: oare nu e asta ceea ce ne dorim cu toţii?

Cele mai haioase sintagme folosite de Shoshanna
Personajul Zosiei din Girls, Shoshanna e absolut adorabilă: iată câteva dintre cele mai amuzante expresii folosite de ea în serial.

  • „Probabil că sunt cea mai puţin virgină virgină din istorie.“
  • „În sufletul meu mă asemăn mai tare cu Carrie, dar uneori, doar uneori câteva dintre trăsăturile Samanthei ies la iveală.“
  • „O vrăbiuţă mi-a şoptit că îţi faci un test pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală… amuzant!“
  • „Sunt recunoscătoare pentru toate marile daruri pe care le-am primit de-a lungul vieţii, precum o minte matematică şi un păr mătăsos ce creşte aşa de repede.“
  • „Poate că am fost deflorată, dar nu am fost devalorizată.“
  • „Tu eşti ca Bella Swan din Twilight şi eu sunt un fel de prietena ei foarte ciudată.“

Zosia Mamet este una dintre protagonistele serialului Girls.

De Zosia Mamet în dialog cu Emily Mahaney; traducere şi adaptare de Mirela Ujică; foto Northfoto, HBO