Prea multe SMS-uri strică o relaţie?

Scrisorelele de amor au evoluat de la cele parfumate la mesaje text rapide. Ne ajută SMS-urile în viaţa amoroasă sau mai mult o dau peste cap? 

Acum mai bine de un deceniu, încercam să profităm de primele trei secunde gratuite din apelul telefonic, înghesuiam cuvintele în SMS-uri de 160 de caractere şi ne supăram dacă prietenii nu ne răspundeau la bip-uri. Acum, avem abonamente cu mii de minute incluse şi cartele cu extraopţiuni, aşa că este mult mai uşor să luăm legătura cu cei dragi. Un lucru e însă sigur: din tot ce era valabil acum zece ani, singurul lucru de care nu ne putem lipsi nici acum este SMS-ul.

Nu putem trăi fără SMS-uri. De ce?

Nu ştim alţii cum sunt însă noi nu ne putem imagina viaţa fără SMS-uri. Aşa trimitem pupici virtuali prietenelor (şi felicitări celor cu care nu avem neapărat chef să vorbim personal), ne înştiinţăm colegele că ne-am dori şi noi o cafea cu lapte şi un croisant de la cofetăria aceea din colţ, primim mesaje despre cele mai noi oferte la saloanele şi magazinele din oraş (extrem de utile atunci când începe sezonul reducerilor!) şi îi scriem mesaje matinale mamei (mai ales atunci când nu vrem să afle şi să audă că suntem puţin… mahmure). Dar, poate mai mult de atât, folosim SMS-urile ca mijloc de comunicare rapid şi facil cu iubitul. Pentru că, nu-i aşa, nu-ţi poate răspunde oricând la telefon (poate e într-o şedinţă, poate e la cursuri), iar biroul în care lucrezi e mic, şi orice vorbă e auzită de toţi colegii. Prin urmare, un SMS va salva situaţia. Asta ca să nu mai vorbim de… sexting. Da, chiar aşa: îţi poţi condimenta viaţa sexuală prin sexting; poţi să-i spui iubitului mai multe lucruri pe care, poate, nu ai avea curajul să i le zici dacă aţi fi faţă în faţă. Aşadar, unde, când şi cât folosim SMS-urile?

Prea mult texting strică?

Zilele trecute, o colegă de birou îmi povestea de primul ei blind date. Deşi nu e genul care ar ieşi cu tipi pe care nu i-a mai văzut înainte, a mers pe mâna prietenilor care îi spuneau că tipul e perfect pentru ea. Şi ei i-a plăcut, iar după întâlnire i-a trimis câteva SMS-uri în care îi spunea cât de bine s-a simţit şi că ar vrea să repete experienţa. Însă el nu i-a răspuns. Deloc. Am încercat să descâlcim iţele acestei romanţe şi am ajuns la concluzia că… sigur i s-a stricat telefonul şi nu poate vedea SMS-urile primite. Total greşit, ne-a spus un coleg care a aflat chiar de la personajul principal al poveştii că ea i-a trimis mai mult de câteva SMS-uri băiatului abia cunoscut, în care îi spunea, printre altele, despre pisica ei care tocmai fusese castrată, de părinţii ei care vor să-l cunoască în weekend şi de nunta celei mai bune prietene din octombrie, la care trebuie neapărat să meargă împreună (şi la care musai trebuie să îşi asorteze culoarea cravatei cu rochia ei!).

7 lucruri de care trebuie să ai grijă la început de relaţie:
SMS-ul este un nou mijloc de a curta pe cineva, te ajută să creezi o conexiune cu cealaltă persoană şi să planifici noi activităţi împreună. Dar ai grijă cum îl foloseşti pentru a nu strica o relaţie chiar de la începutul ei.

 1. SMS-ul este un mijloc simplu de a lua legătura cu cineva cu care te-ai cunoscut de curând şi un mod de a-i arăta, în câteva cuvinte, că te-ai simţit bine. Însă ai grijă cât de lungi sunt SMS-urile pe care i le trimiţi şi, sub nicio formă, nu începe să-i povesteşti despre problemele de la serviciu şi alte detalii pe care nimeni nu ar vrea să le ştie de la primele întâlniri. Mai degrabă spune-i când descoperi o cafenea nouă la care ţi-ar plăcea să mergeţi împreună, când ai văzut că la cinematograf rulează un film interesant sau chiar ce replici haioase ai auzit astăzi la birou.
 2. Nu îi trimite mesaje peste mesaje. Dacă abia v-aţi cunoscut, un SMS drăguţ cu „Ce mai faci?. Seara trecută a fost minunată“ poate fi începutul unei relaţii promiţătoare.
 3. Chiar dacă eşti tentată să le povesteşti şi prietenilor „în direct“ amănunte de la o întâlnire amoroasă, abţine-te! Nu e politicos să dai SMS-uri în timpul unui date romantic. Este permis, în schimb, să îi scrii un adevărat foileton în SMS-uri prietenei tale cele mai bune, cu toate detaliile… după ce te desparţi de tipul cu care ai fost la întâlnire.
 4. Să îi dezvălui ceva foarte ruşinos prin SMS? Nici să nu te gândeşti! Remarci indecente sau prea sexuale poate să prindă destinatarul cu garda jos. Ca să nu mai zicem că acesta poate să arate mesajul colegilor de birou.
 5. Evită să trimiţi SMS-uri târziu în noapte. Este foarte enervant să fii trezit din somn de alertele de mesaje noi. În schimb, poţi să îi trimiţi mai multe SMS-uri de dimineaţă, atunci când ştii că încă n-a plecat spre birou: „Bună dimineaţa, mă gândesc la tine“, „Mi-ar plăcea să ne bem cafeaua împreună într-o zi“.
 6. Prea multe mesaje amoroase te pot face să arăţi disperată. Nu îi trimite un alt SMS până ce el nu ţi-a răspuns la cel dinainte. Însă reciproca e valabilă: nu lăsa un SMS de la el fără răspuns, chiar dacă ai vrea să… îl mai ţii pe jar.
 7. Să te desparţi de cineva prin SMS nu e acceptabil! Este o lipsă de respect faţă de cealaltă persoană. Dar e OK să îi dai întâlnire pentru o discuţie prin SMS: aşa nu-ţi va auzi tonul vocii.

Ce spun fetele?

 • „Îmi petrec mare parte din zi trimiţând SMS-uri. Cred că e mult mai uşor să flirtezi prin SMS decât faţă în faţă pentru că ai timp să te gândeşti la un răspuns creativ şi amuzant fără să te simţi stânjenită de ce ar putea crede cealaltă persoană.“ Andreea, 22 de ani
 • „După ce, acum câţiva ani, am fost părăsită printr-un mesaj, mi-am zis că nu o să mai folosesc niciodată SMS-urile pentru a spune ceva negativ celor dragi. Utilizez SMS-urile pentru a le spune lucruri simpatice, pentru a le ura «noapte bună» sau pentru a le trimite câte un mesaj care ştiu că îi va binedispune.“ Irina, 26 de ani

Sexting pentru o viaţă amoroasă intensă

Nu m-am mai văzut cu prietena cea mai bună de mult timp, iar acum ea stă şi butonează telefonul şi am impresia că nu-mi dă deloc atenţie. Când răbdarea mea ajunge la limită şi îi cer să lase telefonul, se justifică spunându-mi că face sexting cu iubitul ei.  După un moment de tăcere ruşinat şi o privire care parcă mă întreabă „Cum, nu ştii ce e?“, aflu că sextingul este acel schimb de mesaje fierbinţi (de multe ori însoţite de MMS-uri cu poze explicite) pe care îl ai cu iubitul tău. Ca mai apoi să-mi spună că de când îşi trimit astfel de mesaje, viaţa lor sexuală a ajuns pe culmi… înalte.

Care este eticheta atunci când vorbeşti prin SMS?
Un studiu realizat de AT&T – cea mai mare companie de telecomunicaţii din Statele Unite, a arătat că:

 • 34% din persoanele intervievate au spus că se simt mult mai bine la o primă întâlnire, dacă înainte primesc doar o confirmare prin SMS.
 • 26% au mai mult curaj să iasă la o primă întâlnire cu cineva dacă înainte au vorbit prin mesaje.
 • 52% sunt de părere că „mă gândesc la tine“ este mesajul pe care îl primesc cel mai des de la partener.
 • 84% cred că un pretendent poate înţelege greşit mesajul pe care i l-au trimis.
 • 58% au recunoscut că au arătat prietenilor SMS-urile primite de la iubiţi pentru a-i ajuta să decripteze mesajul.

ASL PLS – ce spun băieţii

 • Câteva din „înţelepciunile“ lor atunci când vine vorba de trimis SMS-uri:
 •  „Dacă eşti înaintea ei cu două SMS-uri înseamnă că relaţia n-o să meargă“. Andrei, 20 de ani
 • „Să îi dai papucii cuiva printr-un SMS e admis doar după o seară. În rest… be a man şi scoate-o măcar la o cafea.“ Ionuţ, 22 de ani
 • „Să nu care cumva să începi să butonezi telefonul imediat după o partidă de sex. Chiar dacă tocmai ai primit două SMS-uri urgente de la birou.“ Marius, 21 de ani
 • „Nu-i trimite mesaje după ora 12 noaptea, altfel o să creadă că eşti disperat.“ Mihai, 23 de ani

Foto: Yannis Vlamos

 

 

 

Tags:
,
Adriana Matei
contact@misshypewit.com