Nu-l minţi în legătură cu banii!

Ascunzi cumpăraturile de ochii iubitului tău? Asta îţi poate afecta relaţia.

 

Fie că este vorba de perechi noi de pantofi sau o rochie de designer, faptul că ascunzi unele cumpăraturi de ochii iubitul tău îţi poate afecta grav relaţia.

Achiziţia…

De cum am văzut-o venind spre mine, am remarcat perechea cea nouă de pantofi pe care îi purta.  Peep-toe, din piele neagră lăcuită, tocuri de 12 centimetri, cu iconica talpă roşie… După ce am complimentat-o pentru încălţăminte, am încercat să o descos cu privire la costisitoarea investiţie. Contul i s-a subţiat cu mai bine de jumătate de salariu, dar nu a regretat nicio clipă. „Dar ce părere a avut Dan despre această achiziţie, cât chiria pe două luni?“, am întrebat-o. Cu stupoare am aflat că logodnicul ei nu ştie nimic. Ba mai mult, crede că Loredana, prietena mea, i-a dat banii mamei ei, pentru a zugrăvi baia, după ce vecinii de deasupra au inundat-o acum două luni. Iar asta e total adevărat! Bine, doar parţial. Mama ei chiar a zugrăvit baia, dar din pensia ei, după ce Loredana i-a promis că o să o ajute cu jumătate din sumă, la următorul salariu. După două luni, încă îi promite mamei că o să-i dea banii… la următorul salariu. Normal că o să o ajute, la un moment dat, însă tocmai şi-a comandat o rochie roşie de designer, pe care vrea să o poarte la nunta la care este invitată în septembrie.

Argumentele…

„Bine, dar să-ţi minţi viitorul soţ nu e prea frumos“, încerc să-i spun, timid. Dar ea m-a asigurat că acest capriciu costisitor este… inofensiv. Este ca şi cum ai omite să-i spui iubitului că ai flirtat cu antrenorul tău de fitness, ultima dată când ai fost la sală. O faci doar pentru a te simţi dorită, aşa că nu are rost să îţi pui în pericol relaţia. În plus, are de gând să-i spună de rochia pe care şi-a comandat-o, nu înainte de a-i scoate eticheta cu preţul. „Doar nu vrei să facă o criză de nervi?!“, îmi explică ea. Apoi s-a descălţat, a băgat pantofii în geantă, apoi a scos o pereche de balerini. După ce i-a încălţat, ne-am luat „la revedere“ şi a plecat spre casă.

Întrebarea…

E în regulă să „uiţi“ să menţionezi partenerului tău ultimele tale achiziţii? Relaţia poate avea de suferit în caz că el descoperă că ai omis să-i spui de aceste cumpărături? „A minţi sau a ascunde lucruri faţă de partenerul de cuplu denotă o oarecare tensiune în relaţie şi chiar disfuncţionalitate. Este normal ca fiecare dintre partenerii de cuplu să aibă un spaţiu individual, în care să facă alegeri proprii sau să ia decizii personale în care celălalt să nu fie implicat, însă a le ascunde sau a minţi în legătură cu ele simbolizează o lipsă de încredere în capacitatea celuilalt de a accepta şi de a înţelege propriile comportamente“, spune Ioana Corina Marcu, consilier psihologic.

Ce şi de ce ascundem?

Într-un sondaj american*, 70% dintre femei spun că a fi cinstit în legătură cu finanţele tale este foarte important pentru binele relaţiei cu partenerul şi cu propria persoană. În ciuda acestei statistici, 32% dintre femei au mărturisit că au ascuns de partener unele achiziţii sau anumite încasări, 26% au pretins că o nouă achiziţie nu era de fapt nouă şi 25% i-au spus partenerului că au cumpărat de la reduceri, dar, în realitate au plătit preţul întreg. 

Iar femeile nu ascund doar rochii şi pantofi de ochii partenerului, ci şi tratamentele cosmetice sau alte cheltuieli pe care le facem pentru apriţiile noastre în lume. „Dacă îi spun se va înfuria, sigur n-ar înţelege“ îmi spune prietena mea. „Pe lângă motivaţia care priveşte teama ca celălalt să nu se înfurie din pricina anumitor comportamente legate de cumpărături, mai există şi un alt aspect al conştientizării şi culpabilizării din cauza acestui comportament compulsiv care le determină să cheltuie excesiv. Comportamentele compulsive în astfel de cazuri îşi găsesc menirea în nevoia de a umple anumite goluri afective sau de a reduce anxietatea persoanelor respective“, este de părere specialistul nostru.

Când este timpul să vorbiţi despre bani?

Dacă ţi se pare ciudat să ai discuţii financiare cu partenerul tău, află nu eşti singura. Unele dintre femei ar spune că aceste conversaţii sunt la fel de incomode ca cele despre istoricul sexual. Cu toate acestea, este foarte important să aveţi aceste discuţii cât mai devreme şi neapărat înainte de căsătorie. Fie că e vorba de datorii, leasing-uri sau cele cinci carduri de credit pe care le ai în portofel. Odată ce aţi discutat despre asta, experţii spun că e necesar să stabiliţi nişte reguli.

1. Puneţi-vă de acord să vă informaţi unul pe celălalt despre cheltuielile zilnice şi acele impulsuri de moment. Această metodă este bună pentru partenerii care au trecut prin probleme financiare sau care vor să strângă o sumă mare de bani pentru a cumpăra o casă, de exemplu. Important e să vă placă amândurora acest lucru, altfel unul dintre voi se va simţi ca şi cum ar fi anchetat de poliţie, iar de aici este un pas foarte mic pentru a ascunde din nou cumpărăturile.

2. Să joci cu toate cărţile pe faţă ţi se pare că te lipseşte de intimitate şi autonomie. Atunci puteţi încerca altă variantă. În loc să notaţi cheltuielile săptămânale stabiliţi o sumă lunară pe care o puteţi cheltui fără să trebuiască să „daţi raportul“. Mai întâi, e nevoie să verificaţi bugetul şi după ce toate cheltuielile necesare întreţinerii au fost acoperite, vedeţi ce sumă rămâne pentru cheltuieli care nu trebuie justificate. 

Foto: outnow.ch