Ghosting: cum dispari dintr-o relație amoroasă fără să oferi explicații

Dacă mai există persoane care asociază cuvântul „ghost” cu pelicula de dragoste în care Patrick Swayze este o fantomă sexy ce o bântuie pe Demi Moore, ei bine, a venit momentul să discutăm despre o conotație cu totul nouă a acestuia. Care-i treaba cu ghosting-ul?

Sunt o persoană căreia îi place să clarifice lucrurile, să pună toate punctele pe „i”, iar în cazul despărțirilor amoroase am simțit întotdeauna nevoia să ofer și să primesc toate motivele pentru care acest lucru se întâmplă, pentru ca mai apoi să le diger și să îmi așez concluziile în mod ordonat pe rafturile din creierul meu. Dar lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa cum ne dorim noi, nu? „Bună! Te sun mâine.“  Și nu a mai sunat.

Așa s-a încheiat una dintre relațiile mele. Cu un mesaj. Iar nedumerita de mine s-a pomenit față în față cu prima (sper să fie și ultima) situație de ghosting din viața mea amoroasă. Frământările mele au culminat cu un lung e-mail trimis la un an și jumătate de la finalul subit al relației, în care mi-am expus într-un mod cât se poate de politicos-terapeutic toate gândurile, stările și concluziile căpătate în acest interval de timp. Ah, dar nu mi-am putut stăpâni nici pornirile pasiv-agresive, deh, tipul mă rănise profund, iar eu mă simțeam asemenea unei ghostbuster care lupta împotriva nedreptății.

Și pentru că what goes around, comes back around, o prietenă de-ale mele mi-a povestit că a asistat recent la o scenă între actualul ei iubit și o fostă… cucerire, după spusele tipului. Fata în cauză s-a trezit într-o bună zi că este ignorată cu desăvârșire de către cel cu care ieșea și atunci când l-a văzut din întâmplare cu altcineva, nu a ezitat să îi adreseze câteva întrebări care l-au pus în încurcătură pe tip și să îi servească niște replici acide. Totul s-a întâmplat sub privirea mirată a noii partenere.

Dacă încă nu te-ai prins despre ce este vorba, lasă-mă să-ți explic! Traducerea exactă spune despre ghosting că înseamnă „apariția unei fantome”, iar acest termen a devenit, în ultimii ani, eticheta situațiilor în care cineva încheie o relație fără a oferi explicații, prin întreruperea subită a comunicării și servindu-l pe celălalt cu o doză zdravănă de… nebăgare în seamă, în speranța că cealaltă persoană va înțelege mesajul. „Ghosting-ul presupune o formă de dezumanizare a celuilalt, o persoană își desconsideră partenerul de relație și experiența acestuia,“ afirmă Delia Vasile, psihoterapeut. Este ca și cum persoana cu care ieși ți-ar spune într-un mod non-verbal, „Nu exiști!“

În fața acestei modalități de a pune punct unei relații, până și post-it-ul prin care Burger s-a despărțit de Carrie (da, o altă referință Sex and the City) pare a fi o cale mai curajoasă și mai umană de a părăsi pe cineva. Aplicația pentru telefoane inteligente, Plenty of Fish, a dezvăluit recent rezultatele unui studiu ce a vizat popularitatea ghosting-ului printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 33 de ani. 78% dintre respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea „Ai avut parte de o relație care s-a încheiat brusc, prin întreruperea subită și totală a comunicării?” Așadar, pentru majoritatea covârșitoare a reprezentaților generației Millennials, ghosting-ul este o formă comună de a ieși dintr-o legătură cu tentă amoroasă.

Peste 4 milioane de articole, ghiduri, teste și alte tratate de pe Internet îți dezvăluie și analizează toate aspectele ghosting-ului. Acestea îți deschid ochii asupra semnelor care îți indică iminența unui episod de ghosting din partea tipului cu care ieși, îți spun care sunt etapele emoționale ale ghosting-ului și cum să treci peste acest episod și oferă chiar și sfaturi despre cum să pui în aplicare această metodă cu eleganță (!) și cu un număr limitat de consecințe.

Dar nu trebuie să credem că această modalitate, lipsită de curaj, aș spune eu, de a încheia o relație este un produs al ultimilor ani. În mod cert, de-a lungul timpului au existat scrisori de dragoste care nu au mai primit răspuns sau apeluri care au fost evitate, dar s-ar părea că dezvoltarea tehnologiei și dependența noastră de rețelele sociale au contribuit la accentuarea acesteia. În era tehnologiei și a iubirii generate de aplicații pentru telefoanele inteligente, a devenit infinit mai simplu să te retragi dintr-o relație și să dispari în neant. Cu siguranță, este mult mai ușor să nu fii nevoită să privești în ochii celuilalt în timp ce îl anunți despre sfârșitul aventurii sau al relației dintre voi.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 12: Jenny Tsang seen at The Arc, Skylight at Moynihan Station outside the Tadashi Shoji show wearing Paige Denim blue jacket, Charlotte Simone striped fur scarf, Eight Slate top and silver iphone case during New York Fashion Week: Women's Fall/Winter 2016 on February 12, 2016 in New York City. (Photo by Georgie Wileman/Getty Images)

În ciuda ideilor preconcepute și ale exemplelor expuse mai sus, un studiu efectuat în Statele Unite a dezvăluit că femeile apelează mai des la această nouă metodă de a pune punct unei relații…sau cel puțin, unui început de relație. Iar exemplele sunt cunoscute tuturor. Sean Penn a îngroșat rândurile persoanelor care au fost părăsite în acest mod după ce Charlize Theron a ales să nu mai răspundă mesajelor din partea lui Sean, relația toridă de peste 18 luni găsindu-și finalul în această manieră deloc ceremonioasă. Se pare că și vedetele plâng câteodată. Și dacă nici celebritățile nu sunt scutite de această modalitate de a pune capăt unei legături amoroase, ce am putea să cerem noi, muritorii de rând?

Mi s-a întipărit în minte un citat care spune că modul în care te desparți de cineva zice mai multe decât modul în care ai tratat persoana în cauză pe parcursul relației. Și, în mod cert, spune multe despre propria persoană și despre modul în care abordăm anumite situații și ne asumăm anumite responsabilități. Ghosting-ul conturează „portretul unei persoane căreia îi este foarte greu să se atașeze afectiv și să dea atașamentului semnificație și importanță“, explică Delia Vasile. Ne trăim viața într-o epocă a detașării, a ușurinței întâlnite, în special, în cazul legăturilor sentimentale, o epocă în care frica de a rata o eventuală întâlnire cu un partener mai bun face ca doza de frivolitate din societate să crească. Nu mai reușim să ne înțelegem propriile trăiri și emoții, suntem incapabili să ne asumăm lucruri și ajungem să ne transformăm în niște fantome.

Foto: Getty

erika
erika.chivu@ringier.ro