Este mai bine să fii singură decât într-o relaţie complicată?

Fericirea ta trebuie să fie pe primul plan așa că dacă ești încă agățată într-o poveste care nu te împlinește e momentul să îți pui o singură întrebare: nu este oare momentul să ceri mai mult de la viață?!

Singură sau într-o relaţie nepotrivită? Nu, nu e o întrebare capcană, iar răspunsul ar trebui să fie cât se poate de simplu. Viaţa e prea scurtă pentru a rămâne într-o relaţie în care eşti nefericită, aşa că, oricât de multe scuze ai găsi, trebuie să realizezi când este momentul să pui punct unei relații care nu te împlinește. Ai încredere în tine şi nu îţi pierde speranţa: mai devreme sau mai târziu vei avea parte de propriul tău final fericit. Și, în plus, cine spune că nu te poţi distra copios chiar dacă eşti singură?

Nu lua decizii impulsive.
Te uiţi în jurul tău şi ai impresia că eşti înconjurată numai de cupluri fericite. Prietenele tale au deja o relaţie de ani, ba chiar au început să îţi trimită invitaţii la nuntă. Iar tu te gândeşti că nu vrei să rămâi singură toată viaţa şi să îţi petreci serile ca Bridget Jones, urmărind filme siropoase şi mâncând tone de îngheţată. Dar, hei, ai uitat că în viaţa ei a apărut Mr. Darcy şi că totul s-a rezolvat? Aşa că, înainte să te avânţi într-o relaţie fără viitor, cu un bărbat de care nu eşti absolut deloc interesată, fă un pas înapoi şi pune lucrurile în balanţă. Vrei să fii cu cineva doar pentru a ţine pasul cu ceilalţi sau pentru că eşti îndrăgostită cu adevărat? Nu-ţi pierde timpul cu persoana greşită: meriţi mai mult de o relaţie mediocră, un simplu rezultat al unui compromis. Până la urmă, indiferent de ce fac sau spun alţii, numai tu poţi ştii ce îţi doreşti şi ce este mai bine pentru tine, aşa că nu le permite să îţi influenţeze deciziile. Ştim că te-ai săturat să tot auzi asta, însă încearcă să ai răbdare: povestea ta de dragoste va fi scrisă cât de curând.

O relaţie toxică îţi poate afecta întreaga viaţă.
Atunci când ești lângă el, ai senzația că nu ești tu, că te plafonezi și te prefaci permanent. Ai ajuns în situația în care îți dorești altceva de la viață, ai o viziune diferită asupra relațiilor acum, dar alegi să rămâi cu bărbatul de lângă tine doar din obișnuință. Te temi să faci o schimbare, te gândești că, dacă îl părăsești, nu vei mai găsi pe altcineva. Și astfel continui o legătură care te consumă, acumulând din ce în ce mai multe frustrări cu fiecare zi ce trece: „Ne implicăm în relații care ne fac nefericiți având iluzia că celălalt ne poate oferi ceea ce avem nevoie să ne oferim singuri. Există situații când avem iluzia siguranței, însă ea vine la pachet cu abuzul (există abuz în forme extrem de subtile). Unele femei preferă această variantă decât să își ofere singure siguranță sau să caute siguranța într-o relație sănătoasă“, este de părere coach-ul Ioan Nicuț (www.ioannicut.ro). Nu te mai poți concentra asupra carierei tale, nu îți mai faci planuri de viitor (doar pentru că nu vrei să îl implici și pe el), pur și simplu simți că ești blocată într-o relație toxică, în care ești profund nefericită. Însă trebuie să fii conștientă de faptul că situația nu se va rezolva de la sine, iar soluția nu va veni din exterior. Dacă actuala relație îți aduce numai suferință, este un motiv suficient să îi pui capăt: tu ești singura care are puterea de a face această schimbare. Nu te gândi la ce va urma: cel mai important lucru pe care îl poți face acum este să îți regăsești echilibrul.

Înainte de toate, ai încredere în tine!
Există un vechi mit care spune că relațiile le conferă oamenilor încredere în ei și îi face să se simtă iubiți și apreciați. Însă faptul că ai sau nu un bărbat lângă tine nu trebuie să te definească. Dacă ai nevoie de confirmarea celorlalți, înseamnă că mai trebuie să lucrezi la capitolul încredere în sine. „Femeile au nevoie de confirmarea unui bărbat în aceeași măsură în care bărbații au nevoia de confirmarea unei femei. Când suntem într-o relație ne satisfacem una din nevoile fundamentale de asociere, de exprimare sexuală, de recunoaștere din partea celorlalți. Atunci când satisfacem o parte din aceste nevoi fundamentale avem și un sentiment de încredere și de stimă de sine mai ridicat“, subliniază Ioan Nicuț. Fără îndoială, există nenumărate relații frumoase, bazate pe dragoste, comunicare și sprijin reciproc, dar și relații care îți fac mai mult rău decât bine. Nu te vei simți niciodată sigură pe tine alături de un bărbat care te critică și îți subminează reușitele, ideile sau inițiativele. Vei căuta întotdeauna validarea lui și toate acțiunile tale vor depinde de asta. Vei ajunge să te simți vinovată pentru toate lucrurile cu care el nu este de acord și să te desconsideri. Într-o astfel de relație, vei încerca mereu să îl mulțumești și nu vei putea fi fericită. Învață să te pui pe primul plan și ai încredere în tine, în ceea ce poți face. „Undeva în sinea noastră, poate mai ascuns la unii oameni, știm că merităm, că valorăm mult, că merităm să ne iubim pe noi înșine“, susține Ioan Nicuț. Într-adevăr, meriți să fii alături de cineva care te iubește, te respectă și te susține indiferent de circumstanțe, iar, la un moment dat, o astfel de persoană va apărea în viața ta: trebuie doar să o mai aștepți puțin.

Single&Fabulous

Da, relațiile sunt grozave, mai ales când ești alături de cel la care ai visat dintotdeauna! Uneori însă, durează un pic mai mult până îl găsești, așa că îți spunem șase motive pentru care te poți bucura că ești (încă) singură.

  1. Ai tot timpul din lume pentru tine! Poți să faci ce vrei, să mergi unde îți dorești, să îți faci tot felul de planuri fără să ții cont de programul celuilalt sau de dorințele lui, așa că profită din plin de momentele astea!
  2. Poți merge la oricâte întâlniri dorești, pentru că întâlnirile sunt amuzante. Cu siguranță vei avea o mulțime de povești haioase de împărtășit celei mai bune prietene de pe urma lor! Și apoi, cine știe? Poate că la una dintre aceste întâlniri îl vei cunoaște pe EL.
  3. Vei ști exact ce îți dorești de la un bărbat. Vei învăța că nu trebuie să faci niciun compromis atunci când vine vorba de dorințele tale. Da, e perfect în regulă să fii pretențioasă și să ai standarde înalte, chiar dacă sunt unii care susțin contrariul.
  4. O seară în oraș sau o petrecere în pijamale cu cele mai bune prietene? Yes, please! Întotdeauna te distrezi teribil alături de ele, iar partea bună este că nu trebuie să îi dai lui nicio explicație.
  5. Fără griji și complicații! Bărbații ne complică de fiecare dată existența (ca să fim oneste până la capăt, și noi le-o complicăm lor), așa că încă te poți bucura de o viață lipsită de încurcături.
  6. Ai la dispoziție un pat uriaș numai pentru tine. Și poți dormi în acele pijamale cu bufnițe, extrem de pufoase, pentru că nu trebuie să impresionezi pe nimeni. Exact, desuurile sexy din dulap mai pot aștepta!

Foto: Condé Nast Archive

tofan.diana
tofan.diana@glamour.ro