De ce se însoară fotbaliștii înainte de 30 de ani

Există o trăsătură proprie a jucătorilor de elită care își încep cariera în adolescență. Care este aceea?

Mulți dintre fotbaliștii încă activi, Sergio Ramos, Iker Casillas, Gerard Pique, dar și veteranii: Raúl, Zidane și David Beckham și-au făcut familie și s-au însurat înainte de 30 de ani.

Sociologii ne asigură că este o caracteristică a acelora care își încep cariera în adolescență. La 15 ani au un salariu insignifiant; la 17 ani au un echivalentul unui salariu minimum. De îndată ce semnează un contract profesional și au deja venituri de milioane de euro lunar și singurul exces pe care și-l permit sunt golurile și tatuajele.

Antrenorii sportivilor au o teorie asupra necesității fotbaliștilor de a avea o stabilitate emoțională pentru a-și echilibra viața personală cu cea profesională. Asta nu înseamnă că una dintre condiții este aceea de a se însura, dar acest lucru le pune stop temerilor pe care antrenorii o au legat de cum își pierd jucătorii nopțile.

Sociologul sportiv Stéphan Beaud mărturisește într-un interviu pentru Le Figaro: “Jucătorul de fotbal este vulnerabil în competitivitatea din mediul său. Trebuie să călătorească mult, să-și mențină o condiție fizică foarte bună, să se odihnească și să fie apreciat de antrenorul său, în schimbul faptului că nu-și vede familia atât de des. Soția trebuie să îi asigure o securitate psihologică, să fie un sprijin pentru jucător atunci când semnează contractele și, în definitiv, o garanție a stabilității.”

În unele cazuri, soțiile au studii superioare (psihologie, jurnalism etc), în altele sunt modele, actrițe, celebrități. Aproape toate sfârșesc prin a juca rolul final de mamă și cel de a crește copiii. Nu este cazul, însă, al Victoriei Beckham, care câștigă cu câteva zerouri mai mult decât soțul ei. Dar, afirmă sociologul francez: “Indiferent de naționalitatea jucătorilor, atunci când aceștia trec prin momente de îndoială sau de criză, îi vei auzi spunând: Din fericire, soția mea a fost acolo.”

Foto: Hepta

erika
erika.chivu@ringier.ro