De ce să nu-l cauţi pe internet înainte de o întâlnire?

Putem să pretindem că nu am făcut asta vreodată, dar cu toate ştim că nu ar fi adevărat! De ce ar trebui totuşi să încetăm să ne mai „google-im“ posibilii (viitori) iubiţi?

Recunosc: am crescut cu ideea hollywoodiană a unei prime întâlniri. Ştiţi voi, o cină romantică, bilete la un film excelent, poate chiar un picnic simpatic în parc. Întâlnirea aia la care aflaţi cu stupoare că amândoi ascultaţi pe repeat ultimul album The National, că serialul vostru favorit e Homeland şi că Andy Samberg vi se pare genial. Ba chiar că visaţi să vă mutaţi în Barcelona şi că urâţi porumbeii (hmm… oare am mers un pic prea departe? Fie, mă mulţumesc doar cu primele trei!).

Prima întâlnire: versiunea 2013
Ei bine, nu eşti nici într-un pub supercool şi nici într-o barcă pe lac. Ba chiar singurul ecran care se vede în apropiere e cel al calculatorului, nicidecum cel pe care rulează un film romantic. Nu porţi o rochie demenţială, ci pantalonii de pijamale şi nu asculţi fermecată povestea în care el şi-a spart arcada exact în ziua absolvirii facultăţii… ci deduci asta după ce vezi toate fotografiile în care a fost tag-uit pe facebook şi citeşti desigur toate comentariile acelor tipi care cu siguranţă sunt prietenii lui. Cei mai buni.

Un adevărat fenomen
Nu aţi ajuns încă la o întâlnire. Poate că nici măcar nu veţi ajunge să staţi faţă în faţă (şi asta doar pentru că ai ochit pe wall-ul lui de Facebook o melodie a lui Bruno Mars!). Ce faci în acest moment este ceea ce experţii numesc „pre-dating“, un soi de preview al unei întâlniri. Unii preferă reţele sociale precum LinkedIn, Twitter sau chiar blogurile, dar vasta majoritate aleg să îşi caute „ţinta“ pe Facebook (în America, procentul femeilor care caută pe Facebook un tip înainte de a ieşi la o primă întâlnire cu el se ridică la 48%, conform unui sondaj realizat de site-ul Match.com).

De ce nu ne putem abţine… 
Într-o discuţie cu prietenele mele, una dintre ele îmi spune că pur şi simplu nu se poate abţine ca atunci când întâlneşte un tip drăguţ să nu îl caute pe Intenet. „Ştii cum în liceu obişnuiam să stăm în curtea şcolii şi să analizăm cam tot ce mişcă, cine e prieten cu cine şi cui îi face ochi dulci cui? Ei, cam aşa e şi cu Facebook-ul: arunci un ochi în viaţa unui om şi presupui că începi să îl cunoşti fără să te expui ca atunci când mergi la o primă întâlnire.“ Jessica Bennett, director executiv al Tumblr spune că acest soi de preview te poate ajuta să economiseşti timp. „Practic poţi să sari peste primele întâlniri şi să apelezi direct la Internet ca să vezi dacă sunteţi sau nu compatibili. Cu siguranţă vrei să ştii care sunt lucrurile pe care un tip şi le-ar trece în CV. Numai că ştii că ar fi ciudat să-l întrebi toate aceste lucruri.“

… şi de ce ar trebui totuşi să o facem
Prea multă informaţie ar putea de fapt constitui un deserviciu. Şi asta pentru că atunci când te transformi peste noapte în Hercule Poirot mai mult ca sigur vei descoperi un mic lucru total neimportant care va deveni desigur un lucru foarte important (şi evident incredibil de enervant) şi care-ţi va schimba complet părerea despre acea persoană.

Dar să analizăm mai îndeaproape motivele pentru care ar trebui să încetăm să mai căutăm pe Internet tipii de care suntem (chiar şi vag!) interesate.

  1. Vei face comparaţii inutile. Fostul tău iubit era pasionat de motociclete şi nu de puţine ori v-aţi certat pentru că tu vroiai să mergi în Toscana, iar el vroia să vadă toate cursele de MotoGP din jurul lumii. Întâmplător, tipul pe care tocmai l-ai cunoscut are şi el o pasiune asemănătoare. Sau cel puţin asta ai dedus după ce ai văzut o fotografie cu el pe o motocicletă. Decizi rapid că parcă nu mai vrei să te legi la cap a doua oară la rând. Ei bine, tocmai s-ar putea să fi ratat şansa de a-l întâlni pe Făt Frumos. Şi asta pentru că ai luat o decizie pe baza unei informaţii de care nici măcar nu eşti sigură: poate a fost singura dată când s-a urcat pe o motocicletă sau poate urăşte să stea în soarele arzător şi să vadă cursele de motocicletă. E doar un exemplu care întăreşte ideea că tehnologia ne împinge să eliminăm anumiţi competitori din cauza unui mic detaliu care în schema unei relaţii ar putea fi complet neglijabil. Cum ar fi că e probabil singura persoană din univers căreia i-a plăcut Last Stand, că Nicole Kidman i se pare hot sau că în liceu a purtat un tricou cu Limp Bizkit!
  2. Vei strica orice urmă de chimie. Atunci când urmărim pe cineva pe reţelele de socializare (şi presupunem că începem să îi cunoaştem) nu realizăm că de fapt scăpăm din vedere o mulţime de amănunte: timbrul vocii, limbajul trupului, expresiile faciale… toate acele mici lucruri care de fapt te pot face să te îndrăgosteşti de cineva. Pur şi simplu nu poţi decide dacă cineva este sau nu potrivit pentru tine doar privindu-l în ochi… într-o poză pe calculator. Da, privitul ochi în ochi chiar trebuie să se facă în realitate şi asta pentru că în acel moment corpul nostru secretă oxitocină, acel hormon care, spun specialiştii, este crucial în fenomenul formării şi menţinerii relaţiilor amoroase.
  3. Vei deveni prea mofturoasă. Cu cât vei afla mai multe lucruri despre un tip cu atât vei deveni mai pretenţioasă şi îl vei judeca mai aspru. Sigur că vei adora faptul că are cel mai frumos labrador din lume sau că face cele mai simpatice fotografii numai că atunci când îţi vei da seama că prietenul lui cel mai bun e fotbalist sau că mai joacă din când în când poker cu colegii lui de birou… s-ar putea să uiţi de primele aspecte pozitive şi să te concentrezi asupra celor din urmă. Atunci când afli lucrurile astea la o întâlnire poţi să înţelegi contextul în care acestea s-au întâmplat: poate prietenul lui chiar a terminat o facultate, citeşte Saramago şi sunt prieteni buni de când aveau cinci ani. Aşadar, acordă-i persoanei dreptul la replică şi ai curiozitatea de a afla mai multe despre lucruri despre ea decât ai putea deduce din nişte poze şi statusuri aleatorii.

Şi totuşi…

… un strop de „google-eală“ ar putea fi folositoare şi te-ar putea chiar salva din situaţii complet dezastruoase. Cum ar fi să îţi pice cu tronc un tip care este deja într-o relaţie serioasă, un misogin, un analfabet…. puteţi să completaţi voi lista. Dar orice ar fi, nu refuza o întâlnire cu un băiat simpatic doar pentru că ai aflat că ascultă electro ori că e fan Arnold Schwarzenegger. În afara acestor lucruri, ar putea fi chiar un tip pe cinste!

Foto: Ture Lillegraven

* conform unui sondaj realizat de site-ul Match.com

Adriana Matei
contact@misshypewit.com