Cum te refaci după o despărţire?

Îl iubeai. Şi el te iubea, la rândul său. Însă, undeva pe la jumătatea drumului, viziunile voastre privind relaţia pe care o aveaţi nu au mai coincis. Şi v-aţi despărţit. Nu e un capăt de lume! Există câteva etape pe care este normal să le parcurgi pentru a-ţi găsi din nou liniştea.

Când plângi după o relaţie eşuată, nici măcar motivele care au dus la despărţire nu mai contează: te simţi singură, deprimată şi nu ai nici cea mai mică idee cum vei depăşi momentul. Pare greu de crezut acum, dar, în viaţă, nimic nu durează la nesfârşit… nici măcar suferinţa cauzată de o despărţire. În general, există două abordări extreme ale despărţirilor: fie ne prefacem că nu s-a întâmplat absolut nimic şi că suntem bine, fie cădem pradă disperării şi ajungem să credem că întreaga noastră viaţa s-a terminat odată cu încheierea relaţiei. Din păcate, niciuna dintre soluţii nu ne este de ajutor. Despărţirile pot fi complicate; nu putem pretinde că nu suntem câtuşi de puţin afectate, la fel cum nu trebuie să ne lăsăm copleşite şi să ne pierdem încrederea în noi. Există câteva etape fireşti pe care este normal să le parcurgi după ce relaţia ta s-a terminat. Iar la sfârşitul acestui ritual, zâmbetul îţi va reveni din nou pe chip.

  • Este OK să fii deprimată… însă nu trebuie să agonizezi la nesfârşit. Ai dreptul să plângi, să fii arţăgoasă şi mofturoasă, să îţi petreci toată ziua în pat ascultând piesele voastre preferate sau să mănânci cutii întregi de îngheţată, dar trebuie să îţi impui o limită. Acordă-ţi câteva zile „negre“; până la urmă, fiecare are propriul mecanism de a procesa suferinţa provocată de o despărţire, iar apoi încearcă să o iei de la început. Durerea nu va trece subit, dar este un prim pas în recuperarea ta.
  • Fă curăţenia post-despărţire. Fotografiile cu voi doi, tricoul pe care îl purtai prin casă pentru că îţi spunea că arăţi foarte sexy în el şi absolut tot ce îţi aminteşte de el trebuie să dispară. Aruncă-le sau dăruieşte-le altcuiva, important este ca aceste lucruri să nu mai fie în preajma ta. Mută mobila, decorează-ţi camera altfel sau înnoieşte-ţi garderoba, schimbările te vor ajuta să conştientizezi că începi o nouă etapă în viaţa ta, iar trecutul şi amintirile cu el vor fi lăsate în urmă.
  • Adoptă un look nou. Ia exemplu de la vedetele care au făcut acest lucru la scurt timp după ce s-au despărţit de partenerii lor (Katy Perry, Olivia Wilde, Scarlett Johhanson). Şi asta ca să nu mai vorbim despre eroinele din filme care trec peste orice depresie cu o vizită la salon. Dar de ce este oare această metodă recomandată? Este destul de simplu: după o despărţire, simţi că ai pierdut controlul asupra vieţii tale, iar decizia de a face o schimbare de look îţi oferă încredere în tine, în capacitatea ta de a gestiona o problemă. Ah, mai trebuie să îţi spunem că vei arăta fabulos, iar acest lucru te va binedispune instantaneu?
  • Organizează o petrecere alături de prietenele tale. Cum poţi sărbători mai bine faptul că ai reuşit să treci peste despărţirea de el dacă nu alături de cele mai bune prietene ale tale, care ţi-au fost alături în cele mai dificile momente? Fie că alegeţi să petreceţi o seară nebună în club sau să rămâneţi acasă, în pijamale, pentru un maraton al serialului „Girls“, este esenţial să vă distraţi împreună. Faptul că ai reuşit să depăşeşti o perioadă grea din viaţa ta este un adevărat succes şi acest lucru trebuie sărbătorit. În acest fel, ritualul recuperării tale de după despărţire ia sfârşit, iar tu eşti gata pentru noile aventuri din viaţa ta şi, de ce nu, pentru o nouă iubire.

Foto: Rennie Solis

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro