Cum să treci (cu adevărat) peste o despărțire

Despărțirile sunt în majoritatea cazurilor, foarte dureroase, devastatoare chiar. Cu siguranță, te întrebi cum vei reuși să treci peste această perioadă, dacă vei reuși să te simți iar tu sau cum poți să faci ca să amorțești durerea.

Deși pare a fi clișeu, va veni o zi în care te vei simți mai bine și finalul relației va rămâne în trecut.

Dar, dacă te simți copleșită de sentimentele care vin odată cu o despărțire și ideea că într-o zi va fi mai bine nu te consolează, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să depășești

Acceptă-ți sentimentele

Atunci când ești nevoită să te confrunți cu pierderea unei relații importante, există o mulțime de sentimente care par să dea năvală peste tine. Furie, tristețe, durere, frică – nu numai că acestea sunt emoții absolut normale, dar acestea sunt și necesare pentru a putea procesa tot ce ți s-a întâmplat și pentru a te putea vindeca. Din păcate, societatea din ziua de astăzi alege în majoritatea cazurilor să ignore aceste sentimente considerate negative și să se concentreze pentru ca totul să fie bine. Așadar, în loc să încerci să ignori sau să despici firul în patru, încearcă să accepți fiecare emoție. Poate ai nevoie de timp pentru a sta puțin de una singură sau poate că ai nevoie de o sesiune sănătoasă de plâns.

Pune-ți corpul în mișcare

Antrenamentele fizice nu sunt benefice doar pentru corpul tău la nivel fizic, ci și pentru inima ta „frântă”, deoarece mișcarea îți impulsionează organismul să elibereze endorfine, adevărate analgezice pentru acesta. Nu doar că te vei simți mai bine, din punct de vedere emoțional, dar senzația de durere va fi calmată. Alege o activitate care îți face cu adevărat plăcere, o sesiune de alergat în parc, o clasă de spinning, yoga, o plimbare sau câteva mișcări de stretching.

Încetează să te mai întrebi „Și dacă?”

Unul dintre cele mai groaznice lucruri despre o despărțire e sentimentul că tu porți întreaga vină pentru că relația nu a reușit să evolueze. Partea proastă e că acest sentiment ne va face să credem că vom putea face lucrurile în mod diferit în următoarea relație, dar să ne și punem de nenumărate ori întrebarea „Și dacă?” cu privire la anumite situații din relația care s-a încheiat.

Deși pare extrem de dificil, ar trebui să încerci să pui capăt acestor gânduri, relația a luat sfârșit și nu mai există șansa de a face lucrurile altfel. Concentreză-te pe modalitățile în care această experiență te-a schimbat și ce lucruri noi ai reuși să înveți despre tine. Până la urmă, durerea își lasă amprenta asupra oricărei persoane.

Așteaptă trei luni

Senzația că perioada în care suferi din cauza unei despărțiri nu se va sfârși niciodată te poate afecta și mai mult și îți poate cauza și mai multe griji. Dar, stai linistită, durerea va trece și poate că va trece mai repede decât îți imaginezi. Un studiu publicat în Journal of Positive Psychology sugerează că pentru majoritatea oamenilor, durerea trece în aproximativ trei luni. Între timp, încearcă să ai mai multă grijă de tine, momentul în care te vei trezi și îți vei dori să zâmbești va veni mai curând decât îți imaginezi.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro