Ce faci când partidele de sex nu sunt aşa cum ai visat?

Partidele proaste de sex nu le dorim nici duşmanilor! Poţi trece cu brio peste ele şi poţi avea din nou parte de amor nebun. Şi toate acestea fără să fii nevoită să schimbi partenerul!

Într-un moment sau altul, toate trecem prin experienţe neplăcute în pat, însă preferăm să nu vorbim despre ele şi încercăm, pe cât posibil, să ne scoatem aceste episoade din minte. Când se întâmplă, îţi doreşti să se termine cât mai repede, iar apoi încerci să treci peste moment cu cât mai multă graţie. Nu poţi să nu te gândeşti când a început să meargă prost sau unde ai greşit. Da, şi el îşi pune aceleaşi întrebări!

Un studiu american spune că partidele satisfăcătoare de sex te menţin sănătoasă, fericită şi îţi dau o stare generală de bine. Tocmai de aceea ne-am hotărât să vorbim deschis despre „bad sex“. Oricât de mult ţi-ai iubi partenerul, nu trebuie să te mulţumeşti cu partide de sex mediocre! Stă în puterea ta să schimbi asta. Psihosexologul Jeni Chiriac ne-a răspuns la acele întrebări pe care fiecare dintre noi le-a avut la un moment dat.

DILEMA NUMĂRUL 1: Când nu se mai întâmplă…

Aţi ajuns în sfârşit la momentul pe care l-aţi aşteptat de mult timp. După nici un pahar de şampanie hormonii au luat-o deja razna, v-aţi dezbrăcat unul pe celălalt cât aţi putut de repede şi, când să vă apucaţi de treabă… sunteti sabotaţi tocmai de cel care ar trebui să vă aducă plăcere! El e nervos, tu eşti dezamăgită şi vă întoarceţi unul cu spatele la celălalt, fără ca nici unul să nu mai zică nimic.

Da, nu este deloc plăcut nici pentru tine, dar mai ales pentru el. Problemele de erecţie sunt comune în rândul bărbaţilor, deşi toată lumea crede că sunt nişte maşini de făcut sex care nu rămân vreodată fără baterii. Aşa că, atunci când eşti cu un tip al cărui echipament refuză să „funcţioneze“ (dacă nu ai trecut deja prin asta) te gândeşti la ce e mai rău: nu îl atragi, nu vrea să fie cu tine şi aşa mai departe. Este o greşeală să gândeşti astfel! În aceste cazuri, teama de eşec este cea care vă împiedică să vă simţiţi bine. „Se pleacă de la premisa unei inhibiţii a erecţiei datorată emoţiilor negative de tipul: neîncredere, resentimente, frica de a nu satisface pretenţiile sexuale ale partenerei“, spune psihosexologul Jeni Chiriac.

Altă greşeală? Să evitaţi să vorbiţi despre incident. Chiar dacă ţi se pare jenant să aduci în discuţie ce s-a întâmplat, să nu vorbeşti despre asta sau să te faci că nu s-a întâmplat nimic este total greşit. „Un astfel de eşec poate fi trăit în timp ca un adevărat dezastru pe planul autoaprecierii, mai ales pe un fond de neîncredere în propria virilitate“, adaugă specialistul nostru.  De aceea este foarte important, în aceste momente, să-ţi sprijini partenerul. Vei vedea că data viitoare va fi… la înălţime!

DILEMA NUMĂRUL 2: Preludiul este important

După trei săruturi şi două mângâieri el este gata să înceapă treaba. Dacă îi spui că vrei să vă „jucaţi“ mai mult, te invită să-i faci un sex oral, de „încălzire“. Simţi cum toată plăcerea ta se duce pe apa Sâmbetei, înainte ca treaba să fi început. La sfârşitul partidei, tu esti frustrată, iar el doarme liniştit. Ce-i de făcut?

Preludiul are un rol important în cadrul apropierii sexuale. El va aduce o plăcere crescută ambilor parteneri şi face ca toată experienţa sexuală să fie mult mai plăcută.

„Această latură a senzualităţii – nevoia de sărutări, atingeri, tandreţe, romantism –  trebuie inclusă ca parte integrantă a actului sexual şi nu considerată coletarală lui. Adesea regăsim în cuplu o grabă, o presiune de a consuma tensiunea, dorinţa sexuală odată trezită sau acumulată. Această grabă ne face să uitam să ne bucurăm unul de celălat, fiind mai mult centraţi în a ne «consuma»“, este de părere Jeni Chiriac.

Sfatul psihosexologului nostru este să vă „jucaţi“ cât mai des. „La început poate părea ciudat să intri într-un joc sexual într-o manieră relaxată, fără să fii orientat către scopul performanţei, dar în acest moment, fiecare îşi va putea concentra întreaga atenţie asupra corpului celuilalt şi asupra propriilor senzaţii.“

DILEMA NUMĂRUL 3: Se termină când abia a început?

Vă iubiţi, vă doriţi, chiar aveţi parte de sex, totul este minunat însă… până să te dezmeticeşti prea bine, s-a terminat. Şi doar l-ai rugat ca de această dată să încerce să facă lucrurile să dureze mai mult. Lui chiar îi pare rău, dar scuzele nu pot face să te simţi mai bine.

Numai întunericul ţine toată noaptea, spune o vorbă. Însă, oricâte glume am face, nu am reuşi să-ţi readucem zâmbetul pe buze şi partidele orgasmice. Ştim, nu îţi doreşti partide de sex care să ţina cu orele, dar lucrurile bune trebuie să dureze mai mult de câteva minute!

Nu ai de ce să te sperii. Ejacularea precoce este comună în rândul bărbaţilor. Conform estimărilor, 30% dintre iubiţii noştri ating orgasmul înainte de a-şi dori acest lucru. Mulţi se întâmplă să nu realizeze că e ceva rău, din cauză că iubitele lor nu aduc această problemă în discuţie. Din fericire, ejacularea precoce este foarte rar cauzată de probleme fizice. „Fie că reacţionează din teama de eşec sau dorinţa de perfecţionism, rezultatul poate fi acelaşi: anxietate sau stres, asociate cu gânduri negative care accentuează dificultăţile, oricare ar fi cauza psihică sau fizică a acestora“ spune Jeni Chiriac.

Evitaţi tentaţia medicamentelor pe bază de plante sau a pastilelor aşa-zis miraculoase care se comercializează pe internet. În cel mai bun caz este o pierdere de bani, în cel mai rău caz, vă poate face rău amândurora. Pe de altă parte, şi mintea joacă un rol foarte important în actul sexual, aşa că aici este de lucrat. Câteva şedinţe de terapie sexuală ar putea fi suficiente pentru ca iubitul tău să înteleagă cum să facă faţă anxietăţii şi cum să se relaxeze, cel mai adesea prin exerciţii de respiraţie.

DILEMA NUMĂRUL 4: Când nu sexul este problema…

Vă înţelegeţi foarte bine, însă activitatea aceea plăcută de sub aşternuturi nu mai este de mult la fel ca la începuturile relaţiei. Dacă stai bine să te gândeşti, seara, când ajungeţi acasă, sunteţi prea obosiţi pentru a mai face dragoste, iar atunci când se întâmplă, nu-ţi poţi lua gândurile de la deadline-urile de la birou.

Se ştie că sexul te ajută să te eliberezi de stres, însă, în anumite condiţii, el te poate împiedica să ai starea de spirit necesară pentru acestă activitate. În multe cazuri, partidele de sex nereuşite sunt simptomele unor probleme în relaţia voastră sau chiar în relaţia ta cu tine. Anxietatea, oboseala sau stresul – toate îşi pun amprenta asupra vieţii tale sexuale. Gândeşte-te la lucrurile care îţi pot sabota relaţia şi vorbeşte cu iubitul tău. Se poate să nu-ţi dai seama imediat unde ar putea fi problema. Apoi ia măsuri.

  • Practică activităţi care te eliberează de stres cum sunt exerciţiile fizice, yoga sau pur şi simplu fă o plimbare în aer liber. Orice te poate ajuta să te destinzi!
  • Privarea de somn îţi dă peste cap întregul organism, iar asta te face să fii mult mai stresată. Dacă dormi orele necesare în fiecare noapte, atunci o să ai mai mult chef de dragoste.
  • Încearcă să fii mai organizată. Prioritizează-ţi numai angajamentele importante din viaţa ta şi spune „pas“altor activităţi care îţi ocupă timp şi de care te poţi lipsi. Vei reduce nivelul general de stres din viaţa ta şi vei avea mai mult timp şi energie. Iar acestea contribuie la creşterea libidoului.
  • Şi nu în ultimul rând, creează o atmosferă relaxantă. Muzică romantică, aromaterapie şi un mediu liniştitor. Acestea sunt premisele unei seri de excepţie.

Problemele pe care le întâmpini nu au existat dintotdeauna…

„Aminteşte-ţi cum acţionai înainte, ce făceai instinctual. Treci în revistă soluţiile pe care deja le-ai pus în aplicare şi în urma cărora problema nu a dispărut“, spune psihosexologul Jeni Chiriac. „Întrebă-te care ar fi semnele unui început de schimbare pozitiv pentru tine, pentru partener şi pentru cuplu şi scrie-le separat pe o foaie de hârtie, pentru a avea o viziune de ansamblu clară a celor trei poziţii de raportare. Făcând asta, vei observa că ele nu coincid întotdeauna. Sunt perspective diferite în cadrul aceluiaşi ansamblu.“

ŞI TOTUŞI…. Cum reaprinzi scânteia de la începutul relaţiei?

  1.  Discută cu partenerul tău. Dacă sexul nesatisfăcător a luat locul partidelor incendiare, e clar că există o problemă. Nu o ţine pentru tine, gândindu-te că el se va supăra dacă vei aduce asta în discuţie. Spune-i ce simţi. Dacă problema nu este sexul, ci relaţia voastră, rezolvând-o puteţi readuce flacăra pasiunii înapoi în pat.
  2. Condimentaţi sexul! Sexul nu se rezumă doar la actul în sine. Condimentează-ţi viaţa sexuală cu poziţii noi, locaţii inedite sau ţinute care îţi vor înnebuni partenerul. Pregăteşte o baie caldă şi parfumată pentru serile în care ajunge târziu şi obosit şi pune-l la muncă în casă la sfârşit de săptămână. Un studiu arată ca bărbaţii care fac treburi casnice sunt foarte sexy!
  3. Petreceţi timp singuri. Dacă aveţi copii sau locuiţi cu părinţii, plecaţi de acasă pentru câteva zile. Aveţi nevoie de ceva timp pe care să-l petreceţi singuri pentru a va reconecta la cel mai personal şi intim nivel. Alegeţi un loc unde vă puteţi da frâu liber inhibiţilor fără sa fiţi deranjaţi de sonerie sau telefon. Televizorul sau laptopul conectat la internet sunt strict interzise!
  4. Consultaţi un specialist. Unele probleme nu pot fi rezolvate între parteneri. Aceştia ar trebui să caute ajutor profesionist din partea unul psiholog. Nu-ţi fie ruşine să-i povesteşti despre nemulţumirile tale din dormitor. Consilierea profesională poate fi ajutorul de care ai nevoie.

Foto: Shutterstock

 

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro