8 motive de ceartă în cuplu… şi cum să aplanezi conflictul

E bărbatul visurilor tale… atunci când nu întârzie, ţine minte aniversarea voastră, îţi cumpără flori şi se oferă să spele vasele! Dar în restul timpului?!

Învaţă cele mai bune tehnici pentru a trece cu bine peste certurile din cuplu! Renunţă să te mai enervezi doar pentru că iubitul tău uită să ducă gunoiul sau pentru că nu vrea niciodată să petreacă mai mult de câteva ore în compania părinţilor tăi!

Motiv de ceartă nr. 1: Întârzie întotdeauna
“Iubitul meu întârzie de fiecare dată. Şi asta se întâmplă mai ales atunci când trebuie să ne întâlnim cu prietenii mei sau să mergem în vizită la părinţi! Deşi întâlnirea noastră este programată la ora opt seara, se întâmplă destul de des ca, la acea oră, el să fie încă în trening, uitându-se liniştit la ştirile sportive! Vreau să înţeleg de ce de fiecare dată îl apucă cheful să probeze o cămaşă nouă exact în momentul în care ar trebui să plece de acasă!” Marina, 32 de ani
Reacţie obişnuită: “Ceea ce îmi displace cel mai mult este faptul că trebuie să mă metamorfozez în soţia isterică, care aleargă după el prin casă ţipându-i foarte tare că este de un egoism exagerat! În momentele acelea sunt sigură că face asta doar ca să mă enerveze! Iar rezultatul e întotdeauna acelaşi: eu mă enervez, el se supără şi amândoi întârziem la cină!”
Reacţie alternativă: “Este inutil să urli la iubitul tău exact în momentul acela”, spune psihologul nostru, Luminiţa Ghiţă. Tehnica de succes? “Avertizează-l cu o seară înainte: Mâine seară vreau să plecăm la ora 8 de acasă. Mi-aş dori să fii gata la timp. Te previn: la ora 8, cu spumă pe faţă sau în picioarele goale, te iau de mână şi duşi am fost! Dacă şi atunci este pe cale să întârzie, pleacă fără să-l mai aştepţi!”

Motiv de ceartă nr. 2: Invitaţii la cină
“Mereu acelaşi scenariu! Ajung acasă după o zi infernală la birou, cu jumătate de oră înainte să vină toţi invitaţii, şi-mi găsesc iubitul în living cu şase sticle de bere pe masă, amuzându-se copios cu prietenul lui cel mai bun! Şi când te gândeşti că îmi promisese cu o seară înainte că mă va ajuta să pregătim cina pentru invitaţii noştri… Iar azi, nici o farfurie scoasă, nici o masă aşezată, nimic de mâncare! Nici măcar cumpărăturile nu le pot lăsa în grija lui, căci mă trezesc cu o replică uimitoare, spusă din vârful patului: «Dacă vrei să iei maşina să faci cumpărăturile, poţi să te duci liniştită». Nici nu-i trece prin cap să se ducă el să le facă.” Irina, 26 de ani
Reacţie obişnuită: “Îmi vine să ţip la el în momentul acela, dar mă refugiez în bucătărie şi îl las să-şi continue conversaţia. Şi culmea! După ce mă opintesc cu pungile de cumpărături şi stau câteva ore bune în bucătărie să pregătesc «bucatele», se găseşte să îmi spună, în timpul mesei, ceva de genul: «Cred că friptura e cam prea făcută, iubito!» Odată prietenii noştri ieşiţi pe uşă, începe invariabil scandalul.”
Reacţie alternativă: “Relaţiile de cuplu sunt sistematice. Întotdeauna când unul dintre cei doi parteneri vrea să schimbe ceva, celălalt trebuie automat să se supună, dacă vor să scape de certuri. Dar ce-ar fi să schimbaţi rolurile şi să nu mai fii tu cea care se supune?! Data următoare când aveţi musafiri, închide-ţi mobilul, vino cu jumătate de oră după ce ţi-au sosit invitaţii şi cere-i iubitului tău să te servească cu un pahar de vin. În momentul în care rămâneţi singuri, explică-i comportamentul tău! Va înţelege cu siguranţă, odată ce a trecut şi el prin aceeaşi situaţie!”

Motiv de ceartă nr. 3: Firea lui delăsătoare
“De fiecare dată când îl rog să facă ceva trebuie să aştept câteva ore bune ca să se urnească din loc. Nu contează despre ce e vorba: vase de spălat, gunoiul de dus, dat cu aspiratorul. Tot timpul îmi răspunde cu zâmbetul pe buze: «Iubito, o să le fac, dar mai târziu». Şi, trei ore mai târziu, nimic nu s-a mişcat din loc.” Alina, 27 de ani
Reacţie obişnuită: “Îi repet de o sută de ori pe zi că trebuie să se ţină de cuvânt, şi cu cât insist mai mult, cu atât el se încăpăţânează să nu facă nimic. Şi tot el ajunge să-mi ţină o ditamai teoria despre cât de cicălitoare sunt şi că aş face bine să nu mă mai concentrez atât pe lucruri de genul acesta. Întotdeauna ajung să fac eu toate treburile în locul lui, iar el scapă şi fără morală!”
Reacţie alternativă: În acest caz “trebuie să fi foarte fermă, să te aşezi în faţa iubitului tău şi să-i explici cum stă situaţia, fără să-i laşi nici o alternativă. O altă soluţie (în cazul în care, de exemplu, nici lui nu-i place dezordinea), ar fi să laşi lucrurile aşa cum sunt, să nu mişti nimic din loc, până când el se va sătura şi va începe să facă ceva”, te sfătuieşte psihologul nostru.

Motiv de ceartă nr. 4: Atitudinea sa în public
“Nu-l suport atunci când vine vorba de ieşirile în public. El, de obicei tandru şi foarte atent cu mine, se transformă sub ochii celorlalţi într-un macho autoritar care vrea să le arate tuturor că sunt o iubită supusă!” Alexandra, 28 de ani
Reacţie obişnuită: “De obicei mă exasperează de-a dreptul şi nu pot evita să nu mă îndepărtez instantaneu de el.”
Reacţie alternativă: “Cel mai probabil, atitudinea lui îşi are rădăcinile în comportamentul tău faţă de el. Dacă eşti o fire influenţabilă şi obişnuieşti să te laşi controlată chiar şi în relaţia de cuplu, atunci trebuie să schimbi câteva lucruri. Obişnuieşti să-i aduci cafeaua, să-i faci un masaj atunci când îl doare spatele sau să-i pregăteşti masa de dimineaţă? Schimbă-ţi atitudinea şi nu te mai comporta ca şi cum ai fi o servitoare”, te sfătuieşte psihologul Luminiţa Ghiţă.

Motiv de ceartă nr. 5: Obiceiurile lui cosmetice
“Când l-am cunoscut, prietenul meu era foarte îngrijit, genul acela de tip cu mai multe creme decât mine. Nu era niciodată neras, se tundea regulat şi dulăpiorul lui era doldora de parfumuri care mai de care mai îmbietoare. Trei ani mai târziu, îşi taie unghiile în pat şi în weekend aparatul de ras îşi ia vacanţă.” Crina, 30 de ani
Reacţie obişnuită: “Nu mă pot abţine să nu cred că nu se mai îngrijeşte ca altă dată pentru că nu trebuie să mă mai cucerească. Şi în plus, de fiecare dată când ieşim în weekend, zici că merg la braţ cu Robinson Crusoe!”
Reacţie alternativă: Explică-i sincer ce părere ai şi, dacă nu te ascultă nici de această dată, apelează la şantaj: spune-i că te simţi neglijată şi că ar trebui să-ţi ia în considerare părerile. Desigur toate astea pe un ton foarte drăgăstos. Sau ai o alternativă: umblă toată ziua necoafată, nemachiată, în ţinută de jogging şi mâncă biscuiţi în pat. În momentul în care nu va mai suporta tabloul, sugerează-i să schimbaţi amândoi ceva!

Motiv de ceartă nr. 6: Aniversările uitate
“Ţin foarte mult la lucrurile simbolice, la aniversările noastre sau la zilele de naştere ale celor dragi. Dar iubitul meu ia toate aceste lucruri în derâdere. Nu este în stare să reţină nici o aniversare de-a noastră; mă mir şi că mi-a reţinut măcar ziua de naştere.” Iulia, 25 de ani
Reacţie obişnuită: “Nu mai am nici o reacţie. Toate astea îmi sună ca o lipsă total de consideraţie din partea lui. De fiecare dată când uită câte ceva mă simt chiar rănită!”
Reacţie alternativă: “De obicei, acest tip de comportament are explicaţii legate de universul său familial. Dacă până acum a fost obişnuit să nu dea foarte multă importanţă acestui tip de informaţii, probabil că va fi la fel de reticent şi de acum încolo”, explică psihologul nostru. Dacă eşti obişnuită să ţii la lucruri de genul acesta, repetă-le ori de câte ori e nevoie; până la urmă va înţelege. Dacă nu, lipeşte-i bileţele prin casă ca să-i aminteşti diverse aniversări sau cadourile pe care trebuie să le cumpere. La un moment dat, o să se obişnuiască şi chiar o să-şi aducă aminte singur de ele.

Motiv de ceartă nr. 7: Familia mea
“Sunt conştientă că nu este cel mai mare fan al familiei mele, dar sinceră să fiu nici nu mi se pare că face vreun efort să le intre în graţii. E morocănos întreaga zi – asta înainte să mergem pe la ei în vizită – şi, când în sfârşit ajungem, nu deschide gura decât pentru a spune extrem de încântat… la revedere! Nu trebuie să mai spun că nici nu se mai pune problema să ne petrecem vacanţele împreună.” Ana, 33 de ani
Reacţie obişnuită: “Mă deranjează atitudinea lui distantă faţă de părinţii mei, cu atât mai mult cu cât eu sunt extrem de ataşată de ei!”
Reacţie alternativă: O soluţie ar fi să începeţi să mai faceţi şi unele lucruri separat. Sau măcar să-i laşi această impresie. De exemplu, poţi pleca (fără el!) într-o vacanţă cu familia ta. Te asigurăm că se va simţi abandonat şi va dori să vină şi el, până la urmă. Dacă totuşi se încăpăţânează să nu petreacă prea mult timp cu ai tăi, trebuie să înţelegi că nu-l poţi forţa să facă ceva care nu îi face plăcere.

Motiv de ceartă nr. 8: Tăcerile lui
“Mă enervează la culme. De fiecare dată eu sunt cea care vorbeşte. Mai ales când ne certăm şi îi reproşez ceva, am impresia că vorbesc cu pereţii!” Iulia, 24 de ani
Reacţie obişnuită: “De fiecare dată când vine de la birou îl rog să-mi povestească ce a făcut întreaga zi, pentru ca mai apoi să-i povestesc şi eu despre ziua mea. Nu că aş avea întotdeauna ceva important de spus, dar, dacă ar fi după el, n-am mai vorbi deloc. Am impresia că nu-l mai interesează persoana mea!”
Reacţie alternativă: De obicei, bărbaţii nu vorbesc, pentru că ştiu că iubitele lor o vor face oricum în locul lor. Cea mai bună modalitate de a-l face să vorbească? Vino acasă şi nu scoate o vorbă întreaga seară. Intră pe uşă fără să-l saluţi, stai la masă fără să-l întrebi ce a făcut la birou, stinge televizorul şi culcă-te fără să-i spui noapte bună. Să vedem cât va rezista el fără pic de conversaţie!

De ce nu fac bărbaţii reproşuri?
Află de la noi explicaţia psihologică!

Ce motive au femeile să nu mai contenească cu reproşurile?
Încă de când se formează un cuplu, se pune în funcţiune un joc de roluri complementare. Femeia are rolul de a controla mersul lucrurilor, de a conduce relaţia într-o anumită direcţie; tocmai de aceea standardele ei sunt foarte ridicate, în timp de bărbatul joacă rolul copilului iresponsabil, iar standardele lui sunt mai joase. De exemplu, dacă pentru bărbaţi casa este locul în care se simt bine, se destind şi îşi invită prietenii, pentru femei aceasta este cadrul în care relaţia de cuplu trebuie să evolueze.

Cum se manifestă bărbaţii atunci când sunt supăraţi?
Ştii foarte bine că bărbaţii sunt întodeauna foarte punctuali şi se leagă mereu de chestiuni minore, cum ar fi că n-ai spălat o frunză de salată aşa cum trebuie. Sau îi deranjează lucruri care le invadează spaţiul personal, cum este cazul maşinii, spre exemplu. Tehnica masculină cuprinde printre altele umorul, eschivarea şi evitarea responsabilităţilor. Bărbaţii nu răspund reproşurilor pentru că nu vor să dea explicaţii şi nici să provoace alte scandaluri.

Foto: Hepta

.