5 întrebări la care să răspunzi înainte să pui capăt unei relații

Relația cu persoana iubită a ajuns într-un moment în care nu știi dacă ar trebui să continuați împreună sau dacă ar fi mai înțelept să o luați pe drumuri separate.

Încheierea unei relații este, în majoritatea cazurilor, unul dintre cele mai dureroase lucruri care se ni se pot întâmpla, pentru că acest pas presupune și renunțarea la anumite planuri de viitor, la dorințe și chiar la o parte din noi înșiși.

De aceea, această decizie poate fi amânată până când devine iminentă și poate fi extrem de difici să îți dai seama cu adevărat dacă ar trebui să vă separați.

Dacă te afli într-o situație asemănătoare, răspunsurile pe care le oferi anumitor întrebări legate de relație te pot ajuta să te clarifici cu propriile sentimente.

Sunt dispusă să depun efort pentru a salva relația?
Fii realistă și încearcă să îți dai seama , în primul rând, de ce ar fi nevoie din partea ta pentru ca relația să poată fi salvată. Apoi, fii sinceră și recunoaște dacă ai fi dispusă să depui acest efort și să faci anumite compromisuri, chiar dacă nu ești sigură că această alegere va ajuta relația sau nu.

Am reușit să facem anumite progrese și să comunicăm?
Nu trebuie să crezi că o problemă nu ar trebui discutată și analizată doar pentru că îți imaginezi că partenerul tău va reacționa într-un mod negativ. Oferă-le șansa ca acesta să îți demonstreze contrariul. Întreabă-l dacă sunteți amândoi dispuși să mergeți înainte și să încercați să depășiți diferențele într-un mod în care va face ca relația să evolueze sau dacă toate discuțiile voastre ajung în același punct.

Îmi aduce fericire această relație?
Chiar dacă îți iubești partenerul cu toată ființa, acesta nu este un motiv suficient pentru ca relația să continue, dacă acesta îți aduce nefericire și reușește să te facă să te simți prost. Oferă-ți un răgaz pentru a reflecta asupra lucrurilor și sentimentelor pe care ți le provoacă această legătură. Sfatul nostru este să nu pui capăt unei relații dacă nu ești completamente sigură că vei fi mai fericită fără această persoană în viața ta.

Am nevoie ca partenerul meu să se schimbe sau doar să mă susțină?
Uneori, avem impresia că singurul lucru de care avem nevoie într-o relație este ca partenerul nostru să își schimbe părerea despre anumite lucruri, când, de fapt, tot ce necesităm este ca opiniile și părerile noastre să fie acceptate și validate. Chiar dacă acesta nu este de acord cu anumite lucruri care îți plac ție, cum ar fi pisica ta, el încearcă să se acomodeze cu prezența acesteia, fără să cauzeze o problemă, pentru că te iubește și își dorește să salveze relația.

Am putea remedia lucrurile?
Dacă încerci să îți dai seama dacă ai mai putea fii fericită în relația actuală, încearcă să te gândești la momente în care erați fericiți cu adevărat și dacă ați putea să recreați acele stări și momente. Analizează cronologia relației și încearcă să stabilești dacă a existat un anumit incident, o anumită întâmplare care a cauzat ca lucrurile să se deterioreze. Ce pași ar fi nevoie să faceți pentru a repara ce s-a stricat?

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro