4 modalități greșite de a spune „Îmi pare rău“

Să îți ceri iertare față de o persoană pe care ai rănit-o necesită extrem de multă putere și delicatețe.

Uneori, însă, chiar dacă ți se pare că formulat scuzele perfecte și ai utilizat cele mai potrivite cuvinte, acestea se pot dovedi a fi total greșite și nu pot repara greșeala comisă față de altcineva. Dacă ți s-a întâmplat ca intenția ta de a-ți cere scuze față de o altă persoană să nu fie apreciată, poate că ai adoptat una dintre cele patru modalități nepotrivite de spune „Îmi pare rău“.

Enumerarea motivelor pentru care ai reacționat în acest mod
Există o barieră extrem de fină între oferirea unor scuze și justificările. Atunci când încercăm să explicăm persoanei față de care am greșit sau pe care am rănit-o de ce am procedat în acest mod, pentru ca persoana în cauză să se simtă mai bine, această încercare poate fi interpretată drept o explicație sau o scuză care ne eliberează de vină. Încearcă să eviți să discuți despre probema creată doar prin intermediul unui punct de vedere rațional, vorbește din inimă și evită monologurile pline de explicații.

Să spui „Îmi pare rău“ fără să crezi acest lucru cu adevărat
Deși prima reacție atunci când rănim pe cineva este să ne cerem scuze, pentru că așa am fost învățați și pentru că este politicos, aceasta nu este întotdeauna cea mai bună cale de a îndrepta lucrurile. Nu îi poți spune iubitului sau oricărei alte persoane față de care ai greșit că îți pare rău, doar pentru a pune punct unei discuții tensionate. Cuvintele tale ar trebui să fie reflectate și de acțiunile tale. În loc să spui că îți pare rău doar de dragul vorbelor, încearcă să te pui în locul persoanei rănite și să formulezi o scuză sinceră.

Nu îți cere scuze în mod repetat pentru aceeași greșeală
Dacă ai comis o greșeală sau ai rănit o altă persoană trebuie în mod neapărat să îți ceri scuze, dar dacă această greșeală se tot repetă, scuzele își pierd semnificația. Scuzele au o valoare mult mai puțin importantă decât modificarea comportamentului, astfel încât situația în cauză să nu se mai întâmple. Așadar, scuzele tale ar trebui să se extindă dincolo de discuția în care le exprimi, ci să fie vizibile și în acțiunile tale.

Încercarea de a explica care a fost intenția ta
În majoritatea cazurilor, scuzele fac pereche bună cu expresia Nu am vrut să se întâmple astfel, dar adevărul este că ai reușit să rănești o altă persoană, chiar dacă nu ți-ai dorit acest lucru. Deși poate fi dificil, încearcă să recunoști, pur și simplu, că ai greșit, chiar dacă intențiile tale au fost bune.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro