4 indicii care îți arată că ar trebui să renunți la relația în care ești

Ești implicată într-o relație de cuplu, dar uneori te întrebi dacă această relație este cu adevărat benefică pentru tine.

Partenerul tău care părea bărbatul perfect la începutul relației voastre pare că s-a transformat, iar acum au devenit tot mai dese momentele în care te simți inconfortabil sau vinovată pentru ce se petrece între voi. Ei bine, poate că partenerul tău nu s-a schimbat, ci, pur și simplu, nu ai realizat că erai pe cale să începi o relație toxică.

Descoperă semnele care îți dezvălui că ar trebui să renunți la relația ta: 

Partenerul tău se simte amenințat de interesele tale
O relație în care unul dintre parteneri se simte nesigur, ba chiar amenințat de interesele și succesul celeilalte persoane nu poate fi nicidecum o legătură sănătoasă. Dacă partenerul tău de viață se simte ofensat atunci când îți planifici activități care nu îl includ și pe acesta sau dacă încearcă să îți interzică de-a binelea să te mai vezi cu o anumită persoană, poate că ar fi momentul să analizezi ce se întâmplă cu adevărat. O relație puternică și matură se bazează și pe dezvoltarea ambilor parteneri, iar aceștia se susțin reciproc, chiar dacă nu împărtășesc aceeași sferă de interes. Un cuplu lipsit de elemente toxice va ști întotdeauna să încerce activități noi, să exploreze, să învețe și să evolueze.

Se comportă urât cu tine dacă a avut o zi mai proastă la job
Tuturor ni se întâmplă să trecem prin pase mai puțin pozitivr la locul de muncă, dar ceea ce diferențiază un partener de nădejde de un partener toxic este modul în care aceștia aleg să se elibereze de stres și de frustrările acumulate. Într-o relație toxică, aceștia vor alege mijloace precum alcoolul, petrecerile până dimineață sau certurile cu partenera. Acesta este un mod cât se poate de bolnăvicios de a gestiona această încărcătură negativă, pentru că nu face nimic altceva decât să sporească tensiunea și stresul. Pe de altă, parte atunci când partenerul tău este conștient de faptul că tu nu ai nici cea mai minimă legătură cu ce i s-a întâmplat pe parcursul zilei, acesta va prefera să facă o plimbare, să meargă la sală, să citească și să discute cu tine despre lucrurile care par să îl afecteze. Diferența majoră dintre aceste două tipuri de relații este atitudinea față de tine.

Nu își recunoste vina
Un alt semnal pentru faptul că relația ta de cuplu este una toxică este faptul că partenerul tău nu își recunoaște niciodată vina. Dacă acesta nu își asumă responsabilitate pentru greșelile pe care le comit și simt întotdeauna nevoia de a avea ultimul cuvânt, trebuie să conștientizezi că acesta este un lucru foarte grav, care în timp ar putea să aibă consecințe negative. O persoană matură, pentru care relația voastră este mai importantă decât propriul ego, va înțelege că uneori oamenii greșesc și că nu este nimic rușinos în a-ți recunoaște vina.

Nu acceptă că aveți apetite sexuale diferite
Diferența de apetit sexual este una dintre cele mai comune probleme de cuplu. Din păcate, este și una dintre cle mai puțin discutate diferențe, iar acest lucru nu poate aduce beneficii legăturii de cuplu. Dacă partenerul tău, pur și simplu, nu vrea să înțeleagă sau să accepte că tu nu îți dorești să faci sex la fel de des ca și el, acesta este unul dintre semnele care ar trebui să te îngrijoreze. De asemenea, la fel de dăunător este utilizarea sexului ca pe un trofeu, pe care partenerul ți-l oferă atunci când ai făcut ceva care l-a mulțumit sau refuzarea acestuia pentru a te constrânge să te conformezi dorințelor lui. Este absolut normal ca două persoane diferite să aibă libido-uri diferite, dar lipsa de respect și de comunicare nu este nicidecum un lucru care ar trebui tolerat.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro