3 lucruri despre bani care ar putea să îți afecteze căsnicia

Discuțiile despre bani nu sunt niciodată ușoare sau lipsite de incomodități, în special atunci când acestea au loc între parteneri de viață, dar lipsa acestora ar putea dăuna mai mult decât ai crede.

Încheierea unei căsătorii este, de asemenea, și un contract prin care cei doi parteneri aleg să își fuzioneze sau nu finanțele. Dacă tu și viitorul tău soț ați decis ca banii câștigați de voi să fie “la comun”, atunci este imperativ să purtați niște discuții și să fiți cât se poate de sinceri.

Iată câteva secrete în materie de bani care ar putea să te coste căsnicia:

Ai datorii
Poate că tu nu îți dorești nici să te gândești măcar la datoria pe care încă o mai ai de plătit, nu să mai și discuți despre aceasta, în special cu partenerul de viață. Dar adevărul este că aceasta se poate transforma într-o problemă din ce în ce mai mare odată cu trecerea timpului, din cauza dobânzii, și ar fi mai înțelept să îți asumi responsabilitatea. Discută cu iubitul sau soțul tău, pentru că el te-ar putea ajuta să vezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, pentru ca astfel să puneți la cale un plan pentru a achita datoria, dar și pentru a evita anumite obiceiuri financiare negative, care sporesc datoria.

Atitudinea ta față de bani
Dacă tu și partenerul de viață ați decis să dețineți un cont comun și să combinați finanțele, deja nu mai este vorba doar despre tine, ci trebuie să ții cont și de atitudinea iubitului sau a soțului tău despre cum ar trebui să gestionați banii. Este important ca părerile voastre să coincidă atunci când este vorba despre cât de mult sau puțin înseamnă banii, pe ce lucruri vă permiteți să plătiți mai mult sau în ce ar trebui să investiți. Dar toate aceste lucruri necesită discuții, clarificări și adesea, compromisuri. Un lucru util ar fi să vă împărtășiți experiențe din trecut cu banii, chiar și din copilărie, precum modul în care erau gestionați banii de către părinți, pentru a înțelege mai bine atitudinea celuilalt și pentru a pune la cale un plan de acțiune comun.

Jocul de putere
Unul dintre parteneri este angajat, pe când celălalt are grijjă de copii sau unul câștigă mai mult decât celălalt sau unul dintre parteneri este dintr-o familie mai înstărită decât celălalt – toate acestea sunt scenarii des întâlnite și uneori se întâmplă ca acestea să afecteze o relație. De obicei, persoana care câștigă mai mult sau care are mai mulți bani are tendința să dicteze cum vor fi gestionați banii și deși acesta este un lucru logic, o relație puternică se bazează, în primul rând, pe cooperare. Așadar, ar trebui să discutați acest aspect și să fiți, cu adevărat, o echipă.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro