10 semne că ești într-o relație toxică

Depresia poate proveni dintr-un dezechilibru de putere. Dacă te simţi epuizată atunci când vine vorba de relaţia ta, fie dintr-o cauză anume sau nu, atunci sunt şanse mari ca depresia să îţi afecteze starea emoţională.

Depresia se caracterizează prin apariţia gândurilor negative despre tine sau despre alţii sau chiar despre viitorul tau. Dacă începi să te simţi lipsită de putere, nu ai chef de nimic, iar gândurile negative nu îţi dau pace, atunci este cazul să pui piciorul în prag.

Iată cum poți recunoaște semnele că ești într-o relație toxică:

 1. Te simţi dominată

Depresia apare atunci când nu te mai simţi bine în pielea ta și începi să te consideri mai puţin puternică decât partenerul tău. Dar nu toate diferenţele de putere creează depresie. Drept dovadă, o relaţie părinte-copil în care părintele întăreşte relaţia – totul este bine. În acelaşi mod se întâmplă cu angajatorii şi angajaţii. Dar în relaţiile de dragoste puterea venită din partea ambelor persoane chiar este mai sănătoasă.

 1. Te simţi criticată

Criticile chiar pot fi o problemă! Feedback-ul, pe de altă parte, te ajută să înțelegi că ceea ce ai făcut nu este tocmai bine. Cuvintele critice şi un ton nu tocmai plăcut de a le spune aduce tensiune în cuplu.

 1. Partenerul tău îţi spune ce să faci

Atitudinea de şef este demoralizatoare. Chiar şi la cel mai blând ordin, precum „Adu-mi o bere, dragă“ începi să ai o stare de nervozitate. Nimănui nu îi place să i se spună ce să facă. Cel mai bine este să întrebi şi să aştepti să ţi se răspundă cu da sau nu.

 1. Încearcă să te controleze

Dacă îţi spune ce să faci cu timpul tău, dar şi cu banii, relaţiile cu prietenii sau cu familia, atunci vor începe frustrările, puțin câte puțin. În momentul în care partenerul tău te face să te simţi incapabilă în luarea unei decizii, sunt șanse mari ca depresia să apară.

 1. El crede că are întotdeauna dreptate

Este bine ca partenerul tău să aibă dreptate şi ar fi şi mai bine dacă nu ar începe să pretindă asta tot timpul. Ar însemna că nu o să fie capabil să îşi recunoască greşelile, deci va fi într-adevăr o problemă.

 1. Vrea să faci mereu cum zice el

Într-o relaţie adevărată, dorinţele ambilor parteneri sunt luate în considerare. Dacă observi că partenerul tău nici măcar nu aude ce spui, cu siguranţă vei fi dezamăgită

 1. Pare că este deprimat

Depresia poate fi „contagioasă“. Când o persoană este în depresie are tendinţa să vadă totul fără rezolvare. Dacă adopţi atitudinea partenerului tău înseamnă că și moralul tău va fi la pământ.

 1. Este irascibil

Furia răspândeşte o energie negativă şi este deranjantă pentru oricine.

 1. Devine abuziv

Abuzul poate fi verbal, psihic sau chiar fizic. Nimic din această descriere nu poate fi compatibil cu o relaţie de iubire. Impulsul de a îţi lovi partenerul este opusul sentimentului de dragoste şi de apropiere. Orice formă de a te subestima poate declanşa depresia şi orice formă de apreciere te ajută pe tine însuţi. Este foarte simplu.

 1. Nu îşi îndeplineşte sarcinile

Este mai mult decât o bucurie să ai un partener care este activ şi te iubește. Dacă îţi pregăteşte micul dejun sau te ajută să faci rapid curățenie înainte ca musafirii să ajungă, atunci clar este vorba de iubire. Dacă face exact contrariul, atunci vei simţi că nu îşi ia în serios îndatoririle şi vei începe să te simţi furioasă.

Dacă nu vrei să fii într-o relație toxică (cine ar vrea?) ține cont de aceste sfaturi:

 • Discută cu partenerul tău, dar cu mare atenție.
 • Obiecţiile şi criticile enervează pe oricine și inevitabil veți ajunge să vă certaţi.
 • Discută cu calm și alege-ți bine cuvintele înainte.

Foto: Northfoto

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro