În ce moment al zilei este cel mai bine să faci duș?

În ce moment al zilei este cel mai bine să faci duș?

Cât de mult contează când îți faci duș? Cum îți afectează pielea și somnul spălatul prea des pe corp? Experții răspund la toate întrebările. 

Beneficiile dușului de dimineață sunt evidente: te trezește și îți pregătește mintea pentru ziua ce tocmai a început; este momentul în care poți medita sau te poți gândi la ce ai de făcut pe parcursul zilei. Acum este și momenul să te epilezi, pentru că ești mai alertă și sunt șanse mai mici să te tai, iar starea de după trezire poate reduce inflamația din piele pentru că menține limitat nivelul de cortizol. În plus, dușul de dimineață stimulează celulele pielii, care au fost în stare de relaxare pe timp de noapte. Evită tentația de a face un duș fierbinte, nu face deloc bine pielii uscate sau sensibile. Cel mai bine este să te speli cu apă călduță – vei ieși din baie revigorată, iar pielea va arăta mai sănătoasă și plină de viață.

Și dușurile de seară au beneficii pentru piele: îndepărtează orice urmă de machiaj, grăsime și murdărie ce s-au strâns pe piele pe tot parcursul zilei. Pielea se exfoliază și se regenerează singură pe parcursul nopții, așa că e bine să fie cât mai curată. Temperatura apei contează foarte mult și pentru dușul de seară: este bine ca apa să fie călduță, dar nu fierbinte – trebuie să te relaxezi și să-ți pregătești corpul pentru somn, nu vrei să riști să te supraîncălzești pe timpul nopții.

După cum observi, sunt multe motive pentru care e bine să faci duș și dimineața și seara. Dar e bine să te speli de două ori pe zi? Potrivit dermatologilor, asta îți va usca pielea foarte mult și îți poate agrava și problemele existente ale pielii. Dacă vrei să rămâi la două dușuri pe zi, dermatologii recomandă să te speli cu apă călduță și să folosești un gel de curățare potrivit tipului tău de piele. Uite ce alte greșeli faci atunci când intri sub duș, cu sfaturi direct de la specialiști.

Cu ce te speli este poate cel mai important lucru. Săpunul clasic are un pH bazic și asta rupe bariera de protecție a pielii creată de uleiurile naturale, iar asta duce la iritații și piele uscată și ternă. Este recomandat să folosești un cleanser blând cu pH neutru, care hidratează pielea în timp ce o curăță. După duș folosește o cremă hidratantă, cu protecție solară.

Producția de uleiuri a pielii tale scade și crește pe tot parcursul zilei din cauza mediului înconjurător și a fluctuaților hormonale. Dușul te ajută să controlezi o parte din producția de sebum și ajută la îndepărtarea bacteriilor de pe suprafața pielii care contribuie la apriția coșurilor și a punctelor negre.

Concluzia? Dacă vrei să faci duș dimineața, fă-o, dar este musai să te speli seara, înainte de culcare.

Foto: Shutterstock

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro