Trăieşte bio!

Eşti în căutarea unui mod de viaţă sănătos? Alege alimentele ecologice! Astfel salvezi mediul şi te protejezi şi pe tine!

Dacă mâncarea de la fast-food nu-ţi mai face cu ochiul şi nici băuturile acidulate nu-ţi mai încântă papilele gustative, e cazul să le dai puţină atenţie fetelor îndrăzneţe care te îmbie în fiecare supermarket cu un „altfel“ de meniu. Fii curioasă şi decoperă bunătăţile pe care ţi le-au pregătit! Vor încerca să te convingă să cumperi de toate şi, oricât ai ai vrea să rezişti, sucul de mere, pastele ecologice şi dulciurile te vor cuceri pe deplin. Ai umplut deja coşul cu produse ecologice? Înseamnă că ai ales stilul de viaţă bio!

Ce alimente ecologice poţi să consumi
Pâine Înlocuieşte baghetele cu pâinea integrală ecologică, care are un conţiut bogat în minerale, fibre, aminoacizi, glucide şi lipide, iar E-urile lipsesc cu desăvârşire. Acest produs stimulează tranzitul intestinal.
La micul dejun poţi să incluzi ouăle ecologice care au o coajă rezistentă şi albuş consistent. Le găseşti la fermele ecologice; aici, pentru hrana păsărilor se folosesc furaje ecologice şi nu cele cu substanţe chimice sau proteice de origine animală.
Îndulceşte ceaiul sau cafeaua de dimineaţă cu zahăr brun ecologic – conţine vitamine şi minerale naturale precum calciul şi magneziul. „Este total lipsit de gluten şi de substanţe de origine animală. Reprezintă alimentul potrivit dacă te-ai hotărât să ţii dietă fără grăsimi, fără sare sau vegetariană; poţi să îl consumi şi în perioadele de post“, spune nutriţionistul Vlad Popa. Sau foloseşte ca dressing siropul de arţar ecologic; are un gust fin de caramel, nu conţine conservanţi sau coloranţi. Acest sirop este benefic pentru sistemul tău imunitar.

De ce să alegi alimentele ecologice
Produsele ecologice îţi asigură un aport zilnic de vitamine, minerale, enzime şi fitoelemente mai mare cu 50% decât în cazul produselor convenţionale. Cromul, seleniul, calciul, magneziul se găsesc de asemenea în cantităţi mari în aceste preparate. Nutriţionistul Vald Popa explică: „Alimentele ecologice nu conţin aditivi sau alte subtanţe chimice şi nu sunt modificate genetic; îţi dau astfel posibilitatea de a cunoaşte gustul real al fructelor şi legumelor proaspete“. Dacă vrei să ai o siluetă perfectă, preparatele bio sunt alegerea potrivită − sunt mult mai sărace în calorii şi îi conferă organismului mult mai multă energie decât cele tradiţionale. De asemenea, reduci şi riscul îmbolnăvirilor. Alimentele care conţin chimicale şi multe E-uri predispun la obezitate, hipertensiune şi boli cardiovasculare. Soluţia? Alimentele bio prin care investeşti în sănătate şi economiseşti astfel şi bani.   

Produs ecologic vs produs naturist
Pentru a alege o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ştii să faci distincţia dintre un produs naturist şi unul ecologic. „Produsul naturist nu conţine aditivi alimentari, adică celebrele E-uri, dar poate să provină dintr-o cultură tratată cu pesticide sau îngrăşăminte chimice. Un aliment ecologic exclude orice fel de substanţe chimice încă de la cultivare şi până la desfacere“, explică nutriţionistul Vlad Popa.

Alege adevăratele produse ecologice!
Produsele ecologice sunt numai acelea care au inscripţionate pe etichetă numele şi adresa producătorului sau prelucrătorului, denumirea produsului, inclusiv metoda de producţie ecologică utilizată, numele şi marca organismului de inspecţie şi certificare. E bine să ştii că nu orice produs care se vinde sub denumirea de „natural“ sau „ţărănesc“ este şi ecologic. Produsele naturale nu sunt certificate de un organism specializat .
Preţul unui produs ecologic poate fi dublu faţă de unul tradiţional şi cu 10%-20% mai mare decât al unui produs natural. 

Foto: Yannis Vlamos

.