There will be blood

„Perioada aceea a lunii”, „a venit Moș Crăciun”, „trece armata roșie”, „vizitatorii lunari”: v-ați întrebat vreodată de ce (încă) ne rușinăm de un proces atât de natural cum este ciclul menstrual?

La școală veneau reprezentante ale companiilor cosmetice să ne vorbească despre ciclul menstrual în mici campanii undeva la limita informației și a comercialului. La final, primeam pachete promoționale cu absorbante și multe glume proaste din partea băieților. Ne ascundeam mereu, cu atenție, când trebuia să mergem la baie, să nu ne vadă colegi, profesori, să nu suspecteze cineva că trebuie să schimbăm un absorbant. Trăiam cu groaza că o să ne pătăm și orchestram coregrafii subtile în care o prietenă să verifice și să ne dea OK-ul. Încă o facem, la birou, în
cluburi, la plimbări, indiferent de loc, statut sau vârstă. Sigur, petele sunt niște treburi destul de nesuferite în sine, dar parcă nu ne alertăm așa de tare pentru cele de vin, nu?

În 1978, Gloria Steinem scria un eseu numit If men could menstruate (n. red.: Dacă bărbaților le-ar veni ciclul) și făcea un exercițiu de imaginație cu un rezultat destul de previzibil: atunci, ciclul ar fi fost nu doar acceptat ca o chestiune firească, dar poate chiar una de care să te mândrești un pic, spunea ea.

Fast-forward până-n zilele noastre, lucrurile mergeau firesc înainte, fără ca nimeni să fluture absorbante cu nonșalanță. Între timp, artista și poeta Rupi Kaur redeschidea subiectul când o imagine de-ale sale era ștearsă și interzisă pe Instagram – imaginea, ați ghicit, conținea sânge menstrual, subiect încă prea sensibil pentru internet și pentru 2015. Discuții, declarații, încercări, degeaba: un an mai târziu, același lucru i se întâmpla fotografei de modă Harley Weir. Dar acesta a fost doar începutul: anul trecut, modelul Natalia Vodianova investea în Flo, aplicația creată pentru monitorizarea ciclului, și începea o serie de interviuri video cu femei celebre discutând tocmai despre această stigmă nejustificată din jurul subiectului. Adwoa Aboah, model și fondatoare a site-ului Gurls Talk, activistă vocală, se alătura creatoarei campaniei #FreePeriods, Amika George, și puneau de un protest pe Downing Street, la Londra, ca să atragă atenția asupra faptului că accesul la produse igienice dedicate ciclului
menstrual ar trebui să fie un drept, nu un lux pe care femeile sărace să nu și-l poată permite.

Încet-încet, au răsărit mai multe voci care să aducă în prim-plan acest subiect tabu și să încerce să schimbe discursul nu doar la nivel teoretic – inclusiv pe plan local. Irina Vasilescu și Alexandra Arta au lansat de curând proiectul Pe Stop, cu scopul de a oferi lunar produse de igienă intimă cât mai multor femei care nu au posibilitatea de a întâmpina „acea perioadă a lunii” cu toate cele necesare. Strâng periodic fonduri și produse, alăturându-se eforturilor susținute de asociații precum COMMA sau Carusel, și unei idei de solidaritate difuzate în întreaga lume. Sigur, par mici și disparate aceste eforturi, voci și idei. Sigur, se întâmplă lucruri mai grave pe lume. Dar tot la fel de sigur credem că schimbarea aceea mare, la care visăm fiecare, începe fix așa: cu cineva care îți dă aripioare.

 

Foto: Tanya și Zhenya Posternak

Emilia Barbu
emilialaland@gmail.com