Ştii să mănânci inteligent?

Chiar dacă ţi se pare incredibil, o dietă echilibrată nu înseamnă o combinaţie de alimente insipide, având ca singură calitate numărul redus de calorii. Poate fi chiar un mod de viaţă sănătos şi plăcut.

În copilărie erai convinsă că fiica profesorului de mate era cea mai norocoasă fiinţă din lume; nimeni nu ar fi putut să te convingă de faptul că nu tatăl ei îi făcea toate temele. Acum, ori de câte ori vezi la televizor sau citeşti sfaturile unui nutriţionist, nu te abţii să nu-l invidiezi, gândindu-te că este norocosul posesor al unor trucuri inteligente care te pot ajuta să ai o dietă echilibrată fără nici un efort. Şi, pe undeva, chiar ai dreptate. Noi îţi vom dezvălui câteva secrete care te vor ajuta să duci o viaţă sănătoasă, dar fără frustrări. Cel puţin, nu unele alimentare…

Învaţă să jonglezi cu alimentele

Este o metodă foarte eficientă şi destul de uşor de aplicat. Tot ce ai de făcut este să modifici proporţiile din farfurie. Înlocuieşte carbohidraţii (precum pâinea, pastele, cerealele, orezul sau cartofii) cu porţii mai mari de fructe sau legume. Nu trebuie să renunţi de tot la carbohidraţi, trebuie doar să ai grijă ca fructele şi legumele din alimentaţia ta să fie în cantitate mai mare. În acest fel cantitatea de zahăr din sânge nu îţi va varia semnificativ iar senzaţia de foame nu va mai apărea atât de repede. Şi, pentru că de cele mai multe ori eşti tentată să consumi carbohidraţii împreună cu grăsimi (gândeşte-te cum ar fi pâinea sau cartofii fără unt sau pastele fără brânză), odată cu micşorarea cantităţii de carbohidraţi va scădea şi cea de grăsime din dieta ta.

Cum să faci?

 • Înlocuieşte bolul de cereale de dimineaţa cu unul cu fructe şi adaugă doar 1-2 linguri de cereale;
 • La prânz, în loc de un sandwich cu şuncă alege o salată mare în care să pui şi şuncă.
 • Înlocuieşte obişnuita porţie de spaghetti de la cină cu o farfurie cu un sos bolognez sănătos făcut din roşii proaspete, ardei, morcovi şi carne slabă, în care să adaugi doar o lingură sau două de paste.

Alege alimente cu indice glicemic scăzut

Alimentele cu indice glicemic scăzut eliberează zahărul în sânge într-un ritm mult mai lent, aşa că nivelul de energie al organismului se menţine mai mult timp ridicat. Astfel, nevoia de dulce scade şi producţia de insulină este mult mai mică. Şi, având în vedere că insulina ajută organismul să depoziteze grăsime, cu cât aceasta este produsă în cantitate mai mică de către organism, cu atât va fi mai uşor să-ţi menţii greutatea corporală în limite normale. Asta ca să nu mai punem la socoteală riscul scăzut de a face diabet sau boli de inimă.

Cum să faci?

 • Înlocuieşte bagheta franţuzească de la micul dejun cu tortillas din făină de grâu integrală;
 • Înlocuieşte covrigii cu o felie de pâine de secară sau cu o chiflă cu seminţe, din făină integrală;
 • Înlocuieşte orezul alb cu arpacaş;
 • Înlocuieşte cartofii cu linte.

Consumă alimente săţioase!

Ştiai că există chiar şi un indice de saţietate al alimentelor? Ce înseamnă asta? Studii făcute de cercetătorii australieni arată că produsele cu un indice de saţietate ridicat ne ajută să nu simţim senzaţia de foame pentru o vreme îndelungată; printre ele se află: ovăzul, merele, pastele din grâu integral, portocalele, popcornul, fasolea, strugurii şi pâinea din făină integrală. Dar cel mai săţios aliment este carnea, aşa că adaugă în dietă proteine de calitate din carne slabă de peşte, pui sau curcan. Şi seminţele şi alunele (evident, neprăjite) sunt ideale atunci când simţi nevoia să mănânci pe parcursul zilei.

Cum să faci?

 • Încearcă omletă cu somon afumat la micul dejun;
 • Când ţi se face foame înainte de prânz, mănâncă un pumn de seminţe sau un măr;
 • Înlocuieşte pastele de la prânz cu o salată de ton;
 • Înlocuieşte sandwich-ul cu caşcaval cu unul cu carne de vită la grătar sau piept de pui;
 • Înlocuieşte piureul de cartofi de lângă friptura de la cină cu o garnitură din păstăi verzi.

Mănâncă pe parcursul zilei

Nu te abţine de la orice doar pentru a suplini necesarul de calorii într-o singură masă, cea de seara. Nu sări peste micul dejun, mănâncă de fiecare dată când ţi-e foame şi nu atunci când eşti plictisită sau stresată. Ai grijă să ţii pe lângă tine fructe, seminţe, alune sau alte gustări sănătoase, dar nu înlocui mesele principale cu ele.

Cum să faci?

 • Fă din micul dejun masa cea mai importantă (cantitativ) a zilei, continuă cu un prânz mai mic şi o cină modestă;
 • Înlocuieşte desertul de la masa de seară cu un iaurt sărac în grăsimi în care să pui câteva fructe de pădure;
 • Nu ţine în casă chestii de ronţăit pe care să îţi vină să le mănânci seara la televizor;
 • Spală-te pe dinţi imediat după masă. O să fii mai puţin tentată să mai ciuguleşti câte ceva după aceea.

.

Adriana Matei
contact@misshypewit.com