Ştii să dormi bine?

Ai cearcăne? Bei patru cafele pe zi şi te simţi în continuare obosită? Te trezeşti dimineaţa abia după ce ai apăsat de cinci ori butonul snooze? Avem câteva trucuri pentru tine.

Chiar dacă pare simplă, „arta“ unui somn liniştit nu e chiar la îndemâna oricui. Unele reguli trebuie respectate cu stricteţe, alte trucuri trebuie adaptate metabolismului fiecăruia. „Calitatea somnului este influenţată de stilul de viaţă, de alimentaţie, de funcţionarea sistemului nervos, de prezenţa unor afecţiuni, de medicaţie, de mediul în care te odihneşti“, explică doctorul Codruţ Ţuţu, specialist acupunctură şi apifitoterapie.

Trebuie să te trezeşti mai devreme? Mergi la culcare la ora obişnuită.

Ai câteva întâlniri dis-de-dimineaţă. Te gândeşti că ai putea să intri sub aşternuturi chiar mai devreme. Însă nu poţi să adormi, şi depăşeşti chiar şi ora ta obişnuită de culcare. De ce? Specialişti de la Universitatea din Colorado spun că de vină este stresul provocat de iminenta trezire matinală. Tu nu te poţi relaxa şi, cu cât stai mai mult lungită în pat şi nu dormi, cu atât corpul tău asociază această poziţie cu lipsa de somn. Soluţia? Chiar dacă trebuie să fii supermatinală, intră sub pilotă doar atunci când simţi că te ia somnul.

Vinul e bun doar la cină, nu înainte de culcare.

Chiar dacă ţi se pare că un pahar de vin îţi face somn, să bei înainte de culcare nu e o idee tocmai grozavă. Exagerezi? Te vei trezi des în timpul nopţii şi sigur mai repede decât ai estimat dimineaţa. Sfatul nostru? Bea un pahar de vin în timpul cinei şi lasă să treacă trei-patru ore până stingi lumina în dormitor. „La cină putem consuma mâncăruri uşoare, care nu necesită mult timp şi resurse pentru digerare. Dacă avem parte de mese copioase târziu seara, aparatul digestiv va digera alimentele pe durata somnului în loc să intre în stare de repaus, generând un somn agitat, coşmaruri sau insomnii“, spune doctorul Codruţ Ţuţu.

Să aţipeşti e bine. Nu la cursuri şi nici în timpul şedinţei!

Dacă ai un program normal (de genul de la 9.00 la 17.00) intervalul de timp indicat să tragi un pui de somn (dar nu mai lung de 15-30 de minute) ar fi între 13.00 şi 15.00. Evident, dacă jobul îţi permite asta! Oricum, poţi aţipi şi după ce termini proiectele de la birou, însă ai grijă ca ora la care adormi după-amiaza să nu fie foarte apropiată de ora la care te duci la culcare în mod normal.

Sport seara? OK, dar cu măsură!

În mod ideal ar trebui să faci jogging dimineaţa. Dacă nu reuşeşti să ieşi în parc după micul dejun, încearcă cel puţin să nu exagerezi cu efortul fizic seara. Chiar dacă ţi se pare că cele 20 de minute de alergat te-au epuizat şi că, în consecinţă, vei dormi ca un bebeluş! Nimic mai eronat: poate că fizic eşti obosită, însă adrenalina eliberată în urma efortului fizic nu te va lăsa să dormi prea uşor. Mergi la sală cu cel puţin 3-4 ore înainte de ora de culcare şi fă un duş cu apă mai degrabă călduţă. Sau chiar un duş scoţian.

Păstrează o temperatură mai scăzută în dormitor.

Vei adormi mult mai repede şi vei avea un somn mult mai liniştit dacă temperatura din dormitor e mai scăzută (16-18 grade), pentru că temperatura corpului tău creşte rapid după ce adormi. Fă o baie caldă şi strecoară-te sub aşternuturile răcoroase. „Pentru ca organismul să se odihnească, trebuie să aerisim bine camera de odihnă sau, dacă temperatura ne permite, să dormim cu geamul deschis“, ne recomandă specialistul.

E OK dacă ai nevoie de cinci ore de somn pe noapte. Sau de nouă.

Fiecare individ e unic în felul său. Şi această teorie e valabilă chiar şi atunci când vorbim despre timpul alocat odihnei. Cum afli dacă ai nevoie de nouă ore de somn pe noapte sau de trei? Poţi verifica câte ore dormi, în medie, în vacanţă (în weekend avem tendinţa să recuperăm nopţile nedormite şi calculul nu e relevant). Sau poţi pune ceasul să sune, în zile diferite, după şapte ore, opt sau nouă (ora de culcare rămânând aceeaşi). Vezi în care dintre cazuri te simţi mai odihnită.

Te-ai trezit în mijlocul nopţii? Nu aprinde lumina.

Se mai întâmplă uneori: te trezeşti în mijlocul nopţii şi nu mai poţi adormi. Nu te amăgi cu gândul că cititul câtorva pagini dintr-o carte îl vor aduce din nou pe Moş Ene pe la gene. Nu poţi citi fără să aprinzi lumina. Şi astfel, producţia de melatonină, care te ajută să dormi, este suprimată. Nu deschide nici laptopul; încearcă mai degrabă să asculţi o melodie în surdină, să inspiri şi să expiri uşor de mai multe ori.

Insomniile, semne ale unor afecţiuni serioase

„Tulburările de somn sunt provocate de multe ori de afecţiuni ale organismului. Medicina tradiţională chineză susţine că organismul uman are un bioritm, fiecare organ are o activitate energetică maximă pe parcusul unei zile (timp de două ore). Când un organ nu este sănătos, apar diverse manifestări. Spre exemplu, între orele 21.00-23.00 apar insomnii la persoanele cu afecţiuni ale hipofizei, tiroidei sau suprarenalelor; între 23.00-1.00  pentru cei care suferă de o afecţiune biliară; între 1.00-3.00 este maximul de activitate al ficatului; între orele 3.00-5.00 se activeaza plămânii, iar între 5.00–7.00 intestinul gros. Prin urmare, specialiştii în medicină tradiţională vor şti că exista o suferinţă la nivelul unui anumit organ“, explică specialistul în acupunctură şi apifitoterapie.

Foto: Guliver/Getty Images.

Adriana Matei
contact@misshypewit.com