Secretul care te ajută să nu te îngraşi de Sărbători

Cozonac aburind, fursecuri de tot soiul, fripturi delicioase, salată de boeuf şi câteva pahare de vin sau şampanie: festinul Sărbătorilor înseamnă de fapt mai bine de 4.000 de calorii consumate de-a lungul unei zile în care… (aţi ghicit!) nu prea facem niciun pic de mişcare.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor: cum facem să ne bucurăm de toate petrecerile sezonului, de întâlnirile cu cei dragi în jurul unei mese pline de bunătăţi şi totuşi… să nu punem câteva kilograme bune la final? Ei bine, conform unui studiu publicat recent în revista Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică există un lucru care ne poate face să mâncăm exact cât avem nevoie şi astfel să nu luăm în greutate.

E foarte simplu: să mestecăm corect!

Studiul a arătat că pacienţii care au mestecat mâncarea cu 50% mai mult decât în mod normal s-au oprit din mâncat mai repede şi au consumat cu cel puţin 10% mai puţină mâncare, În runda următoare, pacienţii au dublat timpul de mestecare – să spunem un minut în loc de 30 de secunde – şi au mâncat cu 15% mai puţin.

Cercetătorii cred că, prin faptul că mestecăm mâncarea pentru o perioadă mai mare de timp, lăsăm stomacului timpul necesar să proceseze mai bine toate alimentele pe care le-ai înghiţit deja şi să îţi dea semnalul că ai mâncat deja suficient – în general îi ia 20 de minute organismului tău să îşi dea seama că eşti sătulă.

Noi spunem că e un truc binevenit nu numai în timpul sărbătorilor ci şi în viaţa noastră de zi cu zi, nu-i aşa?

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro