Să vorbim deschis despre transpiraţie

Luciu? Strălucire? Gata cu eufemismele! E perfect adevărat că femeile transpiră. Doar că în afara sălii de sport nu prea vrem să discutăm despre asta.

Thomas Edison a preamărit virtuţile muncii susţinute printr-o propoziţie ce a căpătat de-a lungul timpului valoare de citat: „Geniul este 1 la sută inspiraţie şi 99 la sută transpiraţie.“ Doar că femeia modernă ar prefera ca în mijlocul unui brainstorming solicitant să nu simtă nici măcar o urmă de sudoare, pielea să-i fie mată şi desigur să miroasă suav a lăcrămioare. „Transpiraţia poate constitui un important impediment social şi chiar mai mult decât atât pentru unele femei“, spune David M. Pariser, profesor de dermatologie la Eastern Virginia Medical School din Norfolk şi membru fondator al Societăţii Internaţionale de Hiperhidroză. „Transpiraţia este percepută ca fiind fie murdară, fie o urmare a emotivităţii, fie un atribut masculin.“ Acestea fiind spuse, dorinţa de a stopa cumva procesul transpiraţiei – cea cauzată de căldură ori situaţii stresante – încă ne preocupă asiduu. Acesta este motivul pentru care am decis să investigăm subiectul şi să îţi spunem tot ce trebuie să ştii despre cum să ţii transpiraţia sub control.

62% dintre femei îşi fac probleme pentru mirosul transpiraţiei lor (şi se tem că alţii o pot simţi), arată un studiu Procter & Gamble. Aproximativ 3% din populaţie suferă de hiperhidroză, transpiraţia excesivă.

Transpiraţia: cele mai importante detalii
Spre deosebire de alte răspunsuri ale corpului la schimbările de temperatură – spre exemplu: pielea de găină, oare cărui scop foloseşte? – transpiraţia îndeplineşte o funcţie vitală. „Transpiraţia e un mecanism care ajută temperatura corpului să scadă “, spune Lyall I. Gorenstein, directorul Centrului de  Hiperhidroză al Columbia University Medical Center din New York. „Temperatura ideală a corpului nostru se situează în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Atunci când este cald, sistemul nervos stimulează aceste glande să secrete lichid la suprafaţa pielii, unde răceşte corpul în timpul evaporării.“ Dar temperaturile ridicate nu sunt singurele responsabile pentru acest răspuns al corpului nostru. Transpirăm de asemenea şi în situaţii stresante – iar atunci transpiraţia este mai intensă, mai greu de controlat şi mai neplăcută din punct de vedere odoristic. Cele două tipuri de transpiraţie derivă din cele două glande ce o secretă. Pe de o parte se află glandele ecrine care secretă un lichid fără miros, compus în proporţie de 99% din apă, sare (clorură de sodiu) şi cantităţi infime de electroliţi – substanţe care ajută la reglarea balanţei lichidelor din corp – precum şi alte substanţe cum ar fi ureea. Aceasta apare atunci când suntem supuşi unui efort susţinut sau temperaturile sunt mai ridicate decât de obicei. Celelalte glande, numite glande apocrine eliberează pe lângă apă (în proporţie de  80%) şi o cantitate mult mai mare de lipide şi proteine (aproximativ 20%), care acţionează ca nişte magneţi pentru bacterii. Aceasta transpiraţie apare mai ales atunci când suntem stresaţi, anxioşi şi nervoşi şi este mai urât mirositoare. Oricât am urâ-o, transpiraţia are totuşi rostul ei. „Există probabil un motiv evoluţionist pentru care transpirăm,“ spune Pariser. „Animalele ce au aceste glande le folosesc pentru recunoaştere şi pentru a-şi marca teritoriul.“

Harta transpiraţiei: din cap până-n picioare  
Frunte: O concentraţie prea mare a transpiraţiei produse de glandele ecrine aflate pe linia scalpului îţi pot îmbâcsi bretonul şi îl pot face să arate groaznic pe timpul verii. O soluţie viabilă? „Schimbă şamponul cu unul fără parfum, cu o formula mai delicată şi vei simţi diferenţa“, spune Bank.
Axilă: Lipsa ventilaţiei şi numărul mare al glandelor sudoripare ecrine şi apocrine concentrate aici sunt responsabile pentru transpiraţia excesivă din această zonă.
Sub sâni: Transpiraţia în această zonă este cauzată de frecarea pielii, ventilaţie slabă şi foarte probabil din cauza lenjeriei din materiale sintetice care menţine umiditatea.
Palme: Poate că îţi transpiră palmele şi în situaţii de stres dar trebuie să ştii că aici există şi o  mulţime de glande ecrine.
Abdomen: Iată o zonă în care glandele ecrine şi cele apocrine sunt la fel de active. Poţi transpira în această zonă şi din cauza hainelor strâmte care împiedică ca transpiraţia să se evapore.
Tălpi: Asemenea palmelor, şi pe tălpi se găsesc mai multe glande ecrine. O informaţie interesantă? Nu există dovezi că bărbaţii ar transpira mai mult decât femeile în această zonă, spune Gorenstein.
Deasupra buzei superioare: De exemplu, capsaicina din ardeiul iute încălzeşte corpul şi te poţi trezi cu stropi de transpiraţie în această zonă mai ales atunci când mănânci mâncăruri picante.

Usturoi sau condimente?
Chiar dacă transpiraţia nu are miros, ceea ce mănânci poate influenţa acest aspect. „Usturoiul, curry-ul şi cantităţile mari de alcool influenţeze mirosul corpului tău,“ spune dermatologul Jeannette Graf. Este şi cazul brânzeturilor cu mucegai şi al uleiului de peşte. Şi consumul de tutun şi alcool poate spori cantitatea de transpiraţie pe care o secretă corpul tău, spune ea.

De Alyssa Kolsky Hertzig, traducere şi adaptare de Mirela Ujică; foto Richard Rutledge, Fred Lyon, P. Horst, Joseph Leombruno, Jack Bodi

Adriana Matei
contact@misshypewit.com