Metode de protecţie împotriva transpiraţiei

Femeile din secolul al XVI-lea purtau un bucheţel de flori îmbobocite în sân. E potrivit să spunem că lucrurile au evoluat de atunci şi până astăzi

  • Deodorantele: Deşi nu stopează transpiraţia, acestea elimină mirosul neplăcut, datorită alcoolului ce poate duce la creşterea acidităţii pielii, inhibând astfel dezvoltarea bacteriilor. Pentru că multe dintre ele conţin parfum pentru a masca mirosul, unele dintre deodorante pot să producă iritaţii. Îl poţi folosi mai ales atunci când simţi nevoie să te reîmprospătezi la mijlocul unei zile caniculare.
  • Antiperspirantele: Acestea blochează ductele sudoripare cu săruri de aluminiu, reducând astfel cantitatea de transpiraţie care ajunge la suprafaţa pielii. Asemenea deodorantelor, şi antiperspirantele pot conţine parfum pentru a masca mirosurile iar uneori pot determina iritaţii locale. Unii specialişti recomandă ca antiperspirantul să fie aplicat seara înainte de culcare „Un procent important din transpiraţie nu ajunge în glandele sudoripare şi asta pentru că majoritatea persoanelor folosesc antiperspirantul imediat după duş, iar el se evaporă odată cu apa“, spune David Bank, profesor asistent la New York Presbyterian/Columbia University Medical Center. Sudoarea pe care abia o resimţim pe parcursul nopţii (desigur nu în nopţile călduroase în care închizi aerul condiţionat) nu se poate compara cu transpiraţia abundentă pe care o produce corpul tău pe parcursul zilei aşa că antiperspirantul va avea şansa de a pătrunde bine până dimineaţă în glandele sudoripare. Dacă aplici produsul seara înainte de culcare nu trebuie să repeţi aplicarea şi dimineaţa, chiar dacă ai făcut duş, recomandă Bank.
  • Antiperspirantele medicale: Acestea sunt prescrise în special celor care suferă de hiperhidroză şi conţin mai multe ingrediente active şi mai multe săruri de aluminiu (un procent de până la  20% faţă de 14% şi 19% pentru celelalte antiperspirante).
  • Toxina botulinică (botoxul): acelaşi produs care ajută la întinderea ridurilor prin paralizarea anumitor muşchi se poate folosi în mod eficient şi la tratarea hiperhidrozei prin blocarea nervilor care declanşează glandele sudoripare. Dee Anna Glaser, profesor de dermatologie la St. Louis University spune „Cei mai numeroşi clienţi ai mei sunt fie mirese, dentişti sau asistente medicale, oameni ale căror axile sunt în văzul altor persoane“.

De Alyssa Kolsky Hertzig, traducere şi adaptare de Mirela Ujică; foto Richard Rutledge, Fred Lyon, P. Horst, Joseph Leombruno, Jack Bodi

Adriana Matei
contact@misshypewit.com