E timpul pentru sport în aer liber!

A venit vara! Gata cu alergările pe bandă, gata cu înghesuiala la aparate! E vremea să ieşi în natură. Poţi alege căţărări, întreceri între caiace, drumeţii sau volei  pe plajă.

Escaladă

  • Esenţial: E un sport care îţi lucrează aproape toate grupele de muşchi. Gambele, coapsele, muşchii braţelor şi chiar pe cei abdominali. Ca să îţi faci o idee, practicând acest sport arzi circa 700 de calorii pe oră. Este musai să pleci însoţită de un instructor, care va avea grijă să îţi asigure legăturile şi corzile care te ţin.
  • Important: Dacă vrei să te pregăteşti pentru „real experience“, poţi exersa chiar şi în timpul iernii. În Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară, există săli cu pereţi artificiali pentru escaladă, unde ai parte de instructori specializaţi şi nu te loveşti, la orice mişcare greşită, de marginile dure ale stâncilor. (indoorclimbing.com/romania)
  • Dress code: Cum să nu arăţi aiurea cocoţată pe stânci? Evident, ca în orice sport ai nevoie de echipament specializat – tenişi speciali cu taplă din cauciuc moale şi cască de protecţie. Nu purta pantaloni scurţi mult prea… scurţi – gândeşte-te că toate sforile şi benzile acelea îţi pot lăsa urme pe piele. Alege pantaloni lungi sau capri, mulaţi (cei de yoga sunt perfecţi), un tricou fit, prinde-ţi părul (da, chiar dacă abia ai fost la coafor) şi lasă acasă toate bijuteriile!

Caiac

  • Esenţial: Dacă îţi doreşti să-ţi petreci o zi întreagă cu apă şi soare, cu rezultat final un abdomen perfect şi nişte braţe admirabil lucrate, caiacul e opţiunea perfectă. Şi aici ne referim, desigur, la sportul practicat pe apele liniştite ale Mediteranei, într-o staţiune din Turcia, şi nu pe Jiul învolburat. Ţine caiacul îndreptat cu vârful către valurile care vin (niciodată nu sta paralel cu ele – te poţi răsturna uşor) şi vâsleşte cu încredere, ritmic.
  • Important: Trebuie să fii atentă atunci când te urci în caiac – o mişcare greşită şi te poţi trezi sub el. Apoi, nu te gândi cât de aiurea arăţi cu picioarele întinse în barcă – nimeni nu va fi atât de aproape de tine încât să remarce postura ta. Nu uita să-ţi aplici înainte o cremă cu factor de protecţie şi ia cu tine ochelari de soare rezistenţi la apă şi o pălărie (sau un batic) cu care să te fereşti de o posibilă insolaţie.
  • Dress code: Cel mai potrivit în această situaţie este un costum de baie dintr-o singură piesă (crede-ne, nu vrei să ai grija şireturilor de la sutien care se desfac). Ideal însă (mai ales dacă plănuişeti să transformi distracţia într-o întrecere sportivă) este un combinezon în genul celor folosite pentru surf, cu mâneci lungi şi dintr-o singură bucată. Şi o pereche de pantofi speciali pentru scufundări (dacă cumva te răstorni, să nu calci pe pietre cu tălpile goale).

Drumeţii

  • Esenţial: Poţi alerga pe bandă chiar şi două ore neîncheiate. Dar cum e atât de frumos afară, mai bine ieşi la plimbare pe cărările muntelui din cea mai apropiată zonă de casa ta şi poţi să arzi circa 500 de calorii în fiecare oră. Bonus: dacă e soare, capeţi un bronz arămiu de munte, admiri frumuseţile naturii şi poţi conversa cu prietenii în acelaşi timp. Şi îţi lucrezi perfect muşchii gambelor, ai coapselor, dar şi braţele şi îţi tonifici muşchii spatelui.
  • Important: Dacă plănuieşti să te abaţi de la cărările mai umblate, nu uita să ai la tine o hartă a potecilor, telefonul mobil încărcat , câteva pungi cu snackuri sănătoase (migdale, fistic, nuci) şi un minikit de prim ajutor. Nu-ţi îngreuna rucsacul cu lucruri inutile (nu, chiar n-ai nevoie nici de cărţi pentru eventualele popasuri, nici de aparatul de fotografiat cu obiectiv, nici de două cutii de conserve!).
  • Dress code: Oricât nu te-ai putea despărţi de pantofii tăi cu toc, muntele nu e un loc de promenadă! Ideal ar fi să ai nişte pantofi sport special destinaţi plimbărilor pe munte, cu suţinere pentru gleznă şi foarte comozi, plus şosete din bumbac. Dacă nu, chiar şi nişte pantofi sport obişnuiţi sunt mai buni decât balerinii! Nu uita de fâşul pentru ploaia neaşteptată, de ochelari de soare şi şapcă (şi poate de o sticlă cu apă!).

Foto: Hepta

Tags:
,
Adriana Matei
contact@misshypewit.com