Cure de detoxifiere: când trebuie să le ţii şi care ţi se potriveşte

Auzi mereu cât de miraculoase sunt aceste cure de detoxifiere, însă nu te-ai încumetat până acum să ţii una. Pentru toate acelea dintre noi care se întreabă dacă ar trebui să testeze un astfel de regim drastic îţi spunem cât este de eficient şi care sunt variantele dintre care o poţi alege pe cea potrivită pentru tine.

Cura de detoxifiere bazată pe sucuri de fructe şi legume proaspete
Contrar aparenţelor, o astfel de cură nu reprezintă o soluţie rapidă dacă vrei să scapi de mai multe kilograme sau dacă ai o alimentaţie complet dezorganizată, ci este recomandată mai ales celor care au deja un stil de viaţă sănătos. Şi asta pentru că organismul tău va resimţi din plin şocul trecerii de la un regim bogat în alimente procesate la o cură atât de drastică. Ea se ţine doar doar la recomandarea unui specialist în nutriţie şi nu mai mult de câteva zile, în funcţie de îndrumarea specialistului. În cadrul ei vei bea doar sucuri pe bază de legume şi fructe proaspăt stoarse în zeci de combinaţii, evitând complet sucurile de fructe din supermarketuri, extrem de bogate în zaharuri şi conservanţi.

Cura de detoxifiere bazată pe lichide
O astfel de cură este recomandată în special celor care au probleme cu digestia sau celor care vor să dea un „restart“ organismului. În cadrul unei astfel de cure vei avea voie să mănânci sucuri şi smoothie-uri din fructe şi legume şi chiar supe pasate. Te vei bucura astfel, pe lângă o multitudine de vitamine şi minerale, şi de beneficiile fibrelor conţinute de aceste amestecuri pasate. În plus nu vei resimţi senzaţia de foame.

Cura de detoxifiere bazată pe sucuri şi alimente raw 
Această cură este recomandată celor care vor să reducă consumul de zahăr, de cafeină şi de alimente procesate. Pe parcursul ei nu vei avea voie să consumi zahăr, lactate, alcool sau cafeină, iar esenţial este să alegi sucuri presate la rece şi să îţi prepari cât mai multe salate proaspete doar din legume.

Cura de detoxifiere bazată pe alimente raw
Legume şi fructe proaspete, seminţe crude, sucuri proaspăt stoarse şi plante aromatice: poţi face amestecuri delicioase şi extrem de sănătoase din toate acestea. O cură de detoxifiere bazată doar pe preparate raw este indicată mai ales la schimbarea anotimpurilor şi în cazul în care vrei să identifici anumite intoleranţe alimentare.

Eşti tentată să încerci vreuna dintre aceste cure de detoxifiere? Pe care dintre ele?

Foto: Hepta, Condé Nast Digital Archive

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro