Cum te răcoreşti fără aer condiţionat?

Dacă la tine acasă temperaturile se ridică îngrijorător peste limita de urgenţă, iar echipa care trebuie să-ţi instaleze aparatul de aer condiţionat întârzie să apară, ia măsuri. Urgent!

Poate că abia te-ai mutat într-o casă nouă şi echipa care trebuia să-ţi monteze aerul condiţionat te-a programat pentru… începutul lunii septembrie. Sau poate că până acum ţi-ai petrecut toate serile în parc şi weekendurile la mare şi n-ai simţit apăsarea dogoritoare a soarelui. Cert este un singur lucru: în aceste zile mori de cald şi nu ştii ce să faci ca să te răcoreşti.

Uită de varianta ineficientă a ventilatorului (face mai mult vânt şi mai puţină răcoare). Iar evantaiul păstrează-l pentru o seaeră la operă. Avem câteva trucuri simple, dar eficiente, care te vor ajuta să te răcoreşti (cel puţin pentru o vreme).

  1. Ştim că temperatura ideală pentru somn este cea  între 18 şi 20 de grade Celsius. Ce poţi face pentru un somn liniştit? Împachetează aşternuturile, pune-le într-o husă din plastic şi pune-le în congelator pentru 20-30 de minte. Garantăm chiar şi câţiva… fiori răcoroşi pe timpul nopţii sub aceste aşternuturi răcite. (Atenţie: chiar dacă ai aer condiţionat acasă, reţine că nu este bine ca acesta să meargă în timp ce tu dormi, chiar dacă unitatea e într-o altă cameră. Obişnuieşte-te să răcoreşti casa înainte să mergi la culcare.)
  2. Ţi-e foarte cald după o plimbare cu bicicleta? Când ajungi acasă, lasă să curgă în cadă apă rece şi scufundă-ţi picioarele în ea (poţi adăuga şi un pumn de sare de baie cu lavandă). Pentru că la degetele de la picioare, la glezne şi pe talpă există o mulţime de terminaţii nervoase, răcirea acestor extremităţi va ajuta ca temperatura întregului corp să scadă rapid.
  3. Scoate din priză orice aparat electric şi electrocasnic pe care nu îl foloseşti. Televizorul, CD playerul, computerul, cuptorul cu microunde, chiar dacă nu sunt folosite, degajă o anumită cantitate de căldură. Scoate-le din priză şi temperatura din casă va mai scădea puţin.
  4. Când vrei să ai parte de efectul unei comprese reci, avem un truc: umple cu orez o punguţă din pânză (poţi folosi şi o şosetă curată) şi pune-o la congelator. Las-o circa 20 de minute, apoi o poţi scoate şi o pui pe picior, pe cap, pe spate – va răci instantaneu toate aceste zone.
  5. Nu uita să te hidratezi (cu apă rece, cu un strop de lămâie) şi ţine aproape un spray cu apă termală, cu care îţi vei răcori rapid faţa.

Foto: Conde Nast Archive

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro