Alimentul-controversă: pâinea

Nici nu ştii ce să mai crezi. Ai auzit tot felul de păreri: că ar fi inamicul siluetei sau din contră, că este un aliment sănătos, de care nu-ţi poţi lipsi organismul! Află de la noi adevărul despre pâine!

Nutriţioniştii s-au declarat la unison împotrivă, tu însă eşti înnebunită după mirosul ei îmbietor atunci când e abia scoasă din cuptor? Pâinea este de departe cel mai controversat aliment al momentului! Tocmai de aceea ţi-am pregătit o selecţie a celor mai sănătoase, dar şi mai delicioase feluri de pâine, tocmai ca să ştii exact ce ar trebui să consumi!

Pâine cu seminţe

Două felii de grosimea unui deget conţin 220 de calorii şi un singur gram de grăsime. Este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de aportul caloric. În plus este considerată cea mai sănătoasă dintre toate felurile de pâini! Alege-o pe cea cu migdale, seminţe de in sau dovleac sau pe cea cu secară! Pe lângă faptul că toate acestea tipuri de pâine sunt bogate în uleiuri sănătoase, au şi un gust delicios!

Focaccia

O bucată de mărimea unei palme conţine 350 de calorii şi 12 grame de grăsime. Acest tip de pâine este pregătit cu o cantitate mai mare de ulei, ceea ce îi explică aportul caloric crescut. Pe lângă ingredientele obişnuite, foccacia mai poate conţine şi ulei de măsline, parmezan, ceapă sau măsline. Pentru un gust deosebit, adaugă ierburi aromate precum oregano şi rozmarin!

Ciabatta

O bucată conţine 250 de calorii şi 3 grame de grăsime. Există multe variante de ciabatta: când este realizată numai din făină de grâu, aceasta este cunoscută sub numele de ciabatta integrală; atunci când în compoziţie se adaugă şi lapte, atunci devine ciabatta latte. Pentru un gust aromat, poate fi asezonată cu ulei de măsline, sare şi şovârf. Ciabatta este considerată pâinea specială pentru sandwichuri, iar un astfel de sandwich este cunoscut drept panino.

Bagheta cu unt

Două felii mai groase conţin 286 de calorii şi 6 grame de grăsime. Bagheta franţuzească este de departe cel mai cunoscut fel de pâine de pe mapamond! Cu unt, brânză, ierburi aromate sau usturoi, fiecare felie îţi va transforma masa într-un adevărat festin! Încearcă feliile de baghetă unse cu ulei de măsline, ierburi aromate şi mozzarella, toate introduse la cuptor! Crede-ne pe cuvânt: este o adevărată delicatesă!

Pâinea de graham

O chiflă întreagă conţine aproximativ 500 de calorii şi 3 grame de grăsime. Acesta este un tip de pâine ce conţine tărâţe de grâu în amestec cu făină neagră, făină de graham, vitamine, minerale şi fibre. O chiflă asigură jumătate din necesarul zilnic de fibră şi influenţează pozitiv tranzitul intestinal, aşa că nu evita să o consumi mai ales în prima parte a zilei!

Foto: CN Digital Studio

Adriana Matei
contact@misshypewit.com