Adevărul despre shot-uri

Cum îţi afectează băuturile tari sănătatea? Sunt mai periculoase decât un pahar cu vin? Conţin mai multe calorii? Le tolerează mai bine organismul tău?

 

Cum îţi afectează băuturile tari sănătatea? Sunt mai periculoase decât un pahar cu vin? Conţin mai multe calorii? Le tolerează mai bine organismul tău?

Din ce în ce mai multe femei aleg varianta shot-urilor de alcool atunci când merg cu prietenii în oraş. O distracţie nevinovată sau un pericol pentru sănătate? Îţi prezentăm câteva mituri despre aceste băuturi simpatice şi riscurile reale care se ascund în spatele lor.

„Când beau shot-uri, simt că pot ţine pasul cu prietenii mei“

„Am observat că, atunci când beau tărie în cantităţi mici, reuşesc să beau aproape la fel de mult ca şi prietenii mei, ceea ce nu-mi iese niciodată când vine vorba de vin sau de bere“, spune Ioana, 23 de ani. Problema: „Femeile metabolizează alcoolul mult mai greu decât bărbaţii“, te avertizează medicul Laura Nedelescu. „Unei femei îi trebuie mai mult timp pentru a scăpa de alcool pentru că organismul ei conţine mai puţină apă decât cel al unui bărbat şi o cantitate mai mică din enzima responsabilă cu metabolizarea alcoolului“, adaugă specialista noastră. Soluţia? Dacă ai exagerat cu băutura, hidratează-te serios cât poţi de repede. Vei preveni o mahmureală groaznică.

„Shot-urile nu îngraşă precum un cocktail“

„Am citit undeva că un shot conţine mult mai puţine calorii decât un cocktail“, spune Teodora, 25 de ani. „Este adevărat, o margherita are în jur de 300 de calorii, pe când un shot de tequila are cam 60 de calorii, aşa că dacă te limitezi la unul singur, nu ai cum să te îngraşi“, adaugă specialista noastră. Dar acum, serios, câte dintre noi se limitează la un singur shot?

„Băuturile dulci nu sunt foarte tari“

„De cele mai multe ori, când ies într-un club băutura mea preferată este Kamikaze (un shot cu vodcă, triplu sec şi suc de lămâie)“, spune Alexandra, 28 de ani. „Băuturile dulci sunt preferatele femeilor pentru că gustul lor nu este atât de dur şi par mai slabe. Doar că acest lucru este complet fals: Kamikaze conţine 34% alcool, iar Chocolate Cake (votcă şi lichior de alune) are 40% alcool. Foarte mult dacă ne gândim că vinul are 12% alcool, iar berea 5%“, spune barmanul Alexandru Solomon.

„Puţin alcool este sănătos pentru organism“

„Toată lumea este de acord că alcoolul în cantităţi mici este bun pentru sănătate, de aceea, de fiecare dată când ies în oraş, beau două sau trei shot-uri“, spune Adina, 24 de ani. „Singurul tip de alcool care este sănătos – atunci când este consumat în cantităţi mici – este vinul. În cazul shot-urilor lucrurile se schimbă, deoarece o cantitatea (fie ea şi mică) de tărie supune ficatul la un efort foarte mare, care ar trebui evitat. Dacă bei foarte rar, este OK, dar nu face din asta un obicei“, spune medicul Laura Nedelescu.

Foto: Gourmet/Romulo Yanes

.