5 trucuri să nu te îngraşi în vacanţă (chiar dacă trebuie să călătoreşti)

Serile lungi de iarnă, prăjiturile de tot felul cu care te răsfaţă mama, restaurantele îmbietoare care abia aşteaptă să fie descoperite în oraşele vizitate… toate nu sunt altceva decât piedici în calea siluetei perfecte.

Pentru că, nu-i aşa, dacă până acum ziua începea cu o oră de aquagym sau cu 30 de minute de exerciţii cardio, în vacanţă ziua începe cu un capuccino şi croisante mâncate leneş în pat (şi ridicatul fursecurilor de pe farfurie nu se pun ca exerciţii!). Iată aşadar ce trucuri îţi propunem să stai în formă chiar şi în timpul vacanţei.

  1. Acasă la părinţi sau în vizită într-un loc exotic, deplasează-te cât de mult poţi pe jos. Avantajul e dublu: vezi lucruri şi oameni noi, recunoşti locurile copilăriei şi, în acelaşi timp, arzi şi caloriile din cozonac şi sarmale care sunt gata-gata să-ţi ameninţe silueta. Într-o oră de plimbare arzi 200-300 de calorii.
  2. Uită-te la televizor… făcând mişcare. E adevărat că în timpul sărbătorilor recuperăm episoadele nevăzute ale serialelor noastre favorite sau că ne uităm cu drag la câte o comedie de Crăciun. Însă, în timpul pauzelor publicitare, ridică-te de pe canapea. Fă câteva genoflexiuni, câteva exerciţii de stretching, ridică-te să speli bolul în care a fost popcornul sau să pui la loc hainele rămase în afara dulapului. Şi… în legătură cu popcornul: ce-ai spune să încerci să iei lângă tine, pentru film, şi mere tăiate felii sau mandarine?
  3. Fă o vizită sălii de sport din hotelul în care eşti cazată. Da, da, aproape orice hotel are o mini-sală de sport, unde vei găsi o bandă de alergare sau o bicicletă. Sau, dacă există o piscină, începe-ţi dimineţile cu câteva ture de bazin, Garantăm că nu vei resimţi atât de tare excesele alimentare de la cofetăria aceea delicioasă de cu o seară în urmă.
  4. Nu scăpa ocaziile să încerci un sport nou: fie că e vorba de patinaj, ski, snowboard, mersul pe bicicletă. Arzi calorii şi te distrezi împreună cu prietenii.
  5. Improvizează! Chiar dacă eşti acasă la părinţi sau într-un oraş nou, poţi face eerciţii de înviorare în cameră, poţi urca şi poţi coborâ pe scări de fiecare dată, te poţi oferi să-ţi ajuţi mama să mute mesele şi scaunele în vederea iminentei mese de Crăciun cu rudele sau să duci câinele la plimbare în parc. Orice activitate fizică e benefică şi te scapă de grija de a te gândi ce-o să faci la început de an, când toate bunătăţile degustate se vor regăsi… pe coapsele tale?

Foto: Yannis Vlamos

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro